Kan de debitcard je redden als je diep in de schulden zit?

Kan de debitcard je redden als je diep in de schulden zit?

Om te onderzoeken of de debitcard je kan redden als je diep in de schulden zit, zal je eerst je administratie goed op orde moeten hebben. En om je administratie voor 100% te overzien zal je eerst moeten weten wat er mis is gegaan met je financiën. Daarvoor moet je diep in je kas- en bankboeken duiken. Maar omdat je behoorlijke schulden hebt zal je waarschijnlijk geen idee hebben hoe je dat aan moet pakken. Gelukkig ben ik er om je te helpen.
laten we beginnen door de vaste lasten in kaart te brengen.

Je vaste lasten

Je zal eerst moeten weten wat je vaste lasten zijn. Dat verschilt per persoon. Het is afhankelijk van hoe je woont en hoe je leeft.
Een groep vaste lasten zijn de verzekeringen. Verzekeringen heb je nodig omdat als je onverhoopt iets gebeurt je die kosten zelf niet kan betalen.
Ik zal de verzekeringen die je nodig hebt toelichten.

Woonverzekering

Wat vroeger de opstalverzekering heette is de woonverzekering geworden. Als je een eigen woning hebt dan zal je het onroerend goed dat je bezit moeten verzekeren. Ga kijken of je dit goed hebt geregeld. Ben je niet onderverzekerd? Dat wil zeggen als je schade aan je onroerend goed krijgt, wordt er dan voldoende uitgekeerd, zodat je de woning weer weder op kan bouwen.

Inboedelverzekering

Ook de roerende zaken, de spullen die in je huis staan, zal je goed moeten verzekeren tegen inbraak en brand. Laat een taxateur je onroerende zaken taxeren. Zo zorg je ervoor dat je voldoende verzekerd bent.

Autoverzekering

Waarschijnlijk rij je in een eigen auto. Die auto zal als het al een wat oudere auto betreft WA verzekerd moeten zijn. Dat wil zeggen dat als jij schade veroorzaakt, je verzekeringsmaatschappij die schade vergoedt. Heb je een wat jongere auto dan is een All risk verzekering het beste. Alle schade wordt dan vergoedt door de maatschappij. Het maakt dan dus niet uit wie de schade veroorzaakt heeft.
Ook heb je een inzittenden verzekering nodig voor het aantal personen wat met je mee kan rijden in jouw auto. Sluit ook een rechtsbijstandsverzekering binnen het autopakket af, dit maakt de afhandeling een stuk eenvoudiger.

Fietsverzekering en bromfietsverzekering

Rijden er mensen binnen je gezin op een nieuwe fiets, sluit dan meteen een verzekering tegen schade en diefstal af bij de rijwielhandel waar de fiets of de bromfiets is aangeschaft. Veelal wordt de nieuwwaarde de eerste 3 jaar vergoedt.

Ziektekostenverzekering en tandartsverzekering

De basis zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht en is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde qua vergoeding en premie. Ook is het verstandig om je aanvullend te verzkeren. Als je bijvoorbeeld een blessure krijgt dan gaat dat je zonder de aanvullende verzekering veel geld kosten. Je hebt hier verschillende mogelijkheden in. Dit verschilt dus wel per maatschappij. Zoek dit goed uit. Hetzelfde geldt voor je tandartsverzekering. Sluit deze ook royaal af. Doe je dat niet dan kan dat je heel veel geld gaan kosten en stel je voor dat je dat geld niet hebt liggen. Dan heb je een groot probleem! Dit kan het begin van een schuldenlast zijn als je tenminste nog niet in de schulden zit. Het is vaak problematisch omdat je op dat moment je andere rekeningen niet kan voldoen en als je eenmaal achterloopt met het betalen van je rekeningen dan schuiven je betalingen elke maand verder op.

WA verzekering

Dit is een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid. Deze is ook verplicht in Nederland en houdt in als je een ander schade toebrengt dat je die schade moet vergoeden. Dekking is tussen de 1 en de 2 miljoen per gebeurtenis en de premie is vrij laag.

Vergelijk premies en voorwaarden

Je doet er verstandig aan om de premies van de diverse verzekeringen die je al hebt te bekijken of je niet teveel aan premie betaalt. Doe onderzoek naar de prijsverschillen tussen de diverse maatschappijen in combinatie met de verzekeringsvoorwaarden. Je kan er flink mee besparen.

Huur of Hypotheek

Je huur of de hypotheek is een grote kostenpost voor je woongenot. Je kan niet zonder. Als je huurt dan investeer je niet in een woning en ben je elke maand je geld kwijt. Dat is jammer! Je kan beter geld investeren in een eigen woning. Je lost dan elke maand een deel af en betaalt een bijzonder lage hypotheekrente van ongeveer 2%.
Hou ook de rentevaste periode van je hypotheek goed in de gaten. Door te vergelijken kan je enorm veel geld verdienen. Er zijn grote verschillen tussen de diverse hypotheekaanbieders en de banken.
Alles wat je in je eigen woning investeert verdien je terug.

Energie

Je Gas, water en licht is een enorme maandelijkse uitgave. Ga na of je niet teveel betaalt en of je kan besparen door slimme maatregelen in je huis te treffen. Denk aan isolatie of om bijvoorbeeld je wasmachine ’s nachts te laten draaien tegen een goedkoper stroomtarief.

Vrijwillige vaste lasten

Je hebt ook vrijwillige vaste lasten zoals de abonnementen van de sportvereniging van jou en je gezin. Abonnementen op muziek- en videodiensten, of op kranten en tijdschrijfen onder andere.
Je doet er heel verstandig aan om voor je vrijwillige vaste lasten een bedrag te reserveren per jaar.

Plannen en budgetteren

Mijn doel is, aangezien je diep in de schulden zit, om jou zelfredzaam te maken. Dat is zo’n beetje het uitgangspunt van deze blog. Plannen en budgetteren is heel belangrijk inzake jouw zelfredzaamheid. Ik zal je uitleggen hoe het werkt.
In November of December maak je een financiële planning voor het volgende jaar. Je moet alle gegevens van je bankafschriften van de afgelopen 3 maanden in kaart brengen. Misschien krijg je geen bankafschriften, dan print je ze vanuit je online omgeving. Bewezen is dat afschriften op papier beter werken dan dat je ze van je computer afleest. Zeker aflezen vanaf je mobiel raad ik ten strengste af. Zo’n scherm is veel te klein en het is ondoenlijk. Je blijft heen en weer schuiven.
Als je eenmaal alle gegevens van je bank in een overzichtelijke Excel sheet hebt verwerkt en aan de hand van formules de totalen hebt berekend, dan weet je wat je uitgaven zijn.
Ik raad je aan om een splitsing te maken tussen je noodzakelijk vaste lasten en je variabele (vrijwillige) vaste lasten.
In slechte financiële tijden moet je namelijk in de eerste plaats bezuinigen op de kosten die niet echt nodig zijn (vrijwillige lasten) zoals abonnementen en giften aan goede doelen. Ook aan je boodschappen moet je minder geld besteden. Kijk vooral op de onderste plank van de supermarkt.
Ga dus heel goed nadenken over je boodschappen.Veel mensen hebben namelijk geen idee wat ze aan boodschappen uitgeven. Ze houden het niet goed bij. Meestal worden de boodschappen gepind, wat echter een heel groot nadeel is voor een financieel gezond leven. Door te pinnen kan je niet onthouden wat je over een aantal pintransacties uitgeeft.
Je doet er verstandig aan om de debitcard te gebruiken als je afrekent bij de kassa. De debitcard is namelijk een vooraf oplaadbare creditcard. Je leent geen geld zoals bij de traditionele creditcard. Dus je geeft alleen maar uit wat je werkelijk hebt. Met een pinpas. Een pas van je reguliere bank, pin je de boodschappen. Hetgeen je pint wordt direct van je bankrekening afgeschreven, terwijl je op het moment van de pinuitgave niet weet of je voldoende saldo op je bank beschikbaar hebt. De kans op rood staan en een hoge boeterente moeten betalen is dus vrij groot. En roodstand kan bij een debitcard niet, daarom kan je beter bij de kassa met een debitcard afrekenen.
Budgetteren ga je dus doen voor het komende jaar. Nadenken wat je aan boodschappen uit wil en kan gaan geven hoort daarbij. Neem een vast bedrag per week in gedachten en stort dat elke week op je debitcard. Van af je reguliere bank kan je heel makkelijk geld overboeken naar de Viabuy debitcard naar je persoonlijke IBAN bankrekening welke aan je debitcard is gekoppeld.
Ook je andere uitgaven die je via die Excel sheet in beeld hebt gebracht betaal je met de Viabuy debitcard. Deze debitcard is zo bijzonder dat je zelfs je automatische incasso’s ermee kan regelen. Ook je vrijwillige lasten zoals maandelijkse abonnementen betaal je met de debitcard.
Als je me goed hebt begrepen weet je dat je een aparte spreadsheet moet maken voor het komende jaar. Hierin zet je welke kosten je wil of moet gaan maken voor allerlei uitgaven. Van boodschappen tot aan vakantie. Voor je vakantie bepaal je een vakantiebudget. Hou er rekening mee dat als je bijvoorbeeld naar Frankrijk gaat je ook de kosten van de tolwegen krijgt en als je op een vliegveld een auto wil huren dan kost dat ook geld, wat je natuurlijk met je debitcard ter plekke afrekent.
Zo zijn er veel kosten die je elk jaar weer hebt. Reserveer in je planning ook een bedrag voor onvoorziene omstandigheden en reken die indien nodig af met de Viabuy debitcard.

De Viabuy debitcard is een volwaardige creditcard

Wat nog niet iedereen weet is dat de Viabuy debitcard een volwaardige creditcard is. Vaak krijg ik de vraag: “kan ik met mijn debitcard een auto huren en bij welk autoverhuurbedrijf?”
Jazeker, dat is mogelijk bij Hertz, een autoverhuurbedrijf dat wereldwijd vestigingen heeft. Op elk vliegveld kan je direct met een huurauto van Hertz je reis vervolgen. En prijstechnisch gezien is dit autoverhuurbedrijf ook zeer interessant.
Daarnaast heeft de Viabuy debitcard ten opzichte van andere debitcards de mogelijkheid om vanaf elke IBAN bankrekening geld op jouw Viabuy card geld te storten. Ook als je dus onderweg bent en in financiële nood zit, dan kan bijvoorbeeld een familielid jouw kaart even opwaarderen, maar ook in het geval van een demente ouder kan je op afstand geld op die debitcard zetten. We noemen dat real time overboeken. Het geld is direct beschikbaar op welke debitcard dan ook.
En ten opzichte van een creditcard heb je het voordeel dat je geen geld leent en dus altijd 100% controle hebt over je geld. Natuurlijk moet je wel een goede administratie voeren. Al je transacties die je met de kaart doet vindt je zowel in de overzichtelijke App als in je administratie terug.

Een goede administratie

Hetgeen ik hierboven met je heb besproken is natuurlijk maar een stukje van je administratie. Het is wel een belangrijk deel. Maar ook het archiveren en betalen van je rekeningen, die door het hele jaar heen binnenkomen, horen er ook bij. Dit moet je ook erg serieus nemen. Hierbij staat of valt of je uit de schulden komt. Ik wil je graag zelfredzaam maken. Je moet natuurljk wel heel consequent doen wat ik je zeg. Dan komt het goed. Zolang als je ook de debitcard inzet als hulpmiddel.

Agendeer je rekeningen

Het is van groot belang om de binnenkomende rekeningen direct te agenderen in je online bankomgeving als deze binnenkomen. Misschien heb je al een Viabuy bankrekening waar je debitcard aan is gekoopeld. Deze bankrekening kan je er prima voor gebruiken.
Zet op die rekeningen dat je ze hebt betaald hebt en archiveer direct in een ordner in alfabetische lexicografische volgorde op soort of op naam van de crediteur. Het is maar net wat jij het makkelijst vindt. Doel is dat je al je rekeningen makkelijk terug kan vinden. Wat lastig is is dat je tegenwoordig ook rekening via je email binnenkrijgt. Ik adviseer je om deze rekeningen direct te printen en indien nodig direct klaar te zetten als betaling binnen je Viabuy bankomgeving. En uiteraard berg je de rekening direct keurig netjes op. Heb je het heel erg druk dan reserveer je er een apart dagdeel voor. Wees daar wel heel consequent in, anders gaat het goed fout.
Zoek een rustige omgeving op in je huis en laat je door niks en door niemand storen. Administratie doen is een bezigheid waarbij je de volledige focus nodig hebt. Een foutje is zo gemaakt. En stel je vergeet een rekening op tijd te betalen, bijvoorbeeld een verkeersboete dan komen er hoge kosten bij. Daar zit je niet op te wachten.
Dit zijn belangrijke zaken waar je regelmatig goed aandacht aan moet besteden. Maar gelukkig heb je door de debitcard te gebruiken de gelegenheid om bewust met je geld om te gaan. Denk goed na voordat je geld op de kaart stort en er vervolgens een uitgave mee doet. Je kan je geld maar een keer uitgeven.

Verleidingen

Tot slot wil ik het in deze blog met je over verleidingen hebben. Lees: De dingen die je graag wil hebben. Overal zie je reclames. In al die commercials wordt er ingespeeld op wat jij graag wil hebben. Voor mannen mooie auto’s, stoere games. Voor vrouwen mooie kleren en cosmetica. Voor kinderen worden ook speciale commericals gemaakt. Kinderen zijn een goede doelgroep voor reclamemakers. Kinderen willen alles graag hebben en hebben geen idee of hun ouders dat wel kunnen betalen. Maar kinderen oefenen heel veel invloed uit op de gezinsuitgaves. Van snoep en speelgoed tot aan waar de vakantie heen gaat.
Verleidingen tot aankoop van spullen en dure vakantiebestemmingen daar hebben we allemaal last van jij hebt een budget opgesteld voor 2019 en gaat je daar aan houden. De debitcard vermijdt impulsaankopen. Je moet immers eerst geld op de kaart storten voordat je er een uitgave mee kan doen. Gebruik wel je Excel sheet als handleiding en wijk daar niet vanaf.
Naast de reservering waar ik eerder in deze blog over sprak kan je ook een bedrag voor vakanties reserveren. Ook een extra aflossing op je hypotheek kan je erin meenemen. Door extra af te lossen op je hypotheek betaal je namelijk minder hypotheekrente en het geld dat je aan het eind van iedere maand overhoudt reserveer je op de debitcard bijvoorbeeld voor wat leuks. Zo biedt de Viabuy je de mogelijkkheid tot doelsparen. Elke debitcard kan je gebruiken voor een specifiek doel. Bij Viiabuy krijg je bij de tweede tot en met de vierde debitcard die je aanvraagt 50% korting.

Je baalt ervan dat je in de schulden zit

Ik begrijp heel goed dat je ervan baalt dat je in de schulden zit en denkt hoe moet het nu verder met mijn financiën en met mijn leven. Met andere woorden: hoe kom ik zo snel mogelijk van die vervelende schulden af. Zoals je in deze blog hebt gelezen valt er op abonnementen, maar zeker ook op boodschappen heel veel winst te halen. Ook op je zorgkosten en energiekosten kan je geld terugverdienen.
Ook adviseer ik je om je aan te melden bij sloop de crisis.
Voordat je dat doet kan je natuurlijk zelf onderzoek doen. Gebruik alle tips uit deze blog. Reserveer tijd hiervoor en probeer rustig te blijven.
Heel erg belangrijk is: ga betaalregelingen treffen met onder andere het energiebedrijf. Doe dit voordat je Gas en licht afgesloten gaan worden. Dat geldt natuurlijk ook voor de huur of de hypotheek van je woning en nog veel meer zaken en zoals gezegd zorg voor een goed overzicht in je administratie en gebruik de debitcard daarbij als belangrijk hulpmiddel.

Reactie plaatsen