Waarom doelsparen op een debitcard zo belangrijk is

Waarom doelsparen op een debitcard zo belangrijk is

Steeds vaker lees je verhalen van mensen die in een financieel rooskleurige situatie zitten, en ervan uitgaan dat het altijd zo zal blijven. Onlangs las ik een verhaal uit 2014, toen speelde het ook al onder de mensen. Juist als je denkt dat het je voor de wind gaat, kunnen er omstandigheden komen waar je echt niet op had gerekend. Het is vrij normaal dat je er niet vanuit gaat dat na veel succesvolle jaren het tij kan keren. Toch gebeurt het vaker dan je denkt.
Het gaat financieel goed, maar je wil meer…een stacaravan, een tweede huis, een boot. Want straks, als je gepensioneerd bent, heb je immers meer tijd om ervan te gaan genieten.

Als het mis gaat

Je kan niet in de toekomst kijken. Je weet niet of je gezondheid hetzelfde blijft, of je baan wel blijft bestaan en of je relatie met twee inkomens het pensioen haalt. Als het mis gaat, dan gaat het ook goed mis. Vaak komt er na een financiële tegenvaller wel weer een volgende.
Als je wegens ziekte een tijd niet op je werk kan komen, mogen ze je niet ontslaan. Toch hoor je vaak dat er mazen in de wet gezocht worden, om van een zieke werknemer af te komen. Wat doet dat met je zelfvertrouwen? Hoe voelt het, als je merkt dat je zo vervangen kan worden door een jongere collega? Zelfs als de baas niet van je af kan komen, is de sfeer en de motivatie veranderd.
Er vanuit gaan dat je financiële situatie hetzelfde blijft, is niet echt slim. Als je gewend bent aan een luxe leventje, is het moeilijk om met minder genoegen te nemen. Wat gebeurt er, als je inkomen terugvalt en je uitgaven hetzelfde blijven? Wat gebeurt er als je allebei een goeie baan hebt, maar de relatie gaat stuk? Afgezien van al het persoonlijke verdriet, blijkt ook het financiële plaatje compleet veranderd te zijn. Stel je voor dat je allerlei aankopen op basis van twee inkomens hebt gedaan, misschien zelfs op afbetaling. Als je probeert op dezelfde voet verder te leven, kom je onherroepelijk in de schulden.

Doelsparen

Doelsparen is veel verstandiger, dan dat je denkt: ik red het wel, of ik sluit wel een lening af. Elke lening die je afsluit brengt je dieper naar de afgrond. Wat als je inkomsten opeens teruglopen om wat voor reden dan ook? Als je eerst geld apart zet, en pas iets koopt als er voldoende geld voor is, voorkom je een hoop problemen. Je blijft nooit met een afbetaling zitten, als er opeens minder geld is.
In het ergste geval heb je niet voldoende geld over om het doel te halen. Dan moet je je wensen bijstellen. Dat is makkelijker dan leningen afbetalen met geld dat je niet binnenkrijgt.

De Debitcard is het meest ideaal

Zoals je misschien al weet is de debitcard een creditcard zonder BKR notering waarbij je eerst geld op de kaart moet storten voordat je het uit kan geven. Behalve het gebruik als betaalmiddel, kan je een debitcard ook gebruiken om er regelmatig geld op te storten voor een toekomstige aankoop.
Je kan op een eenvoudige wijze doelsparen op je debitcard binnen je eigen beveiligde online account. Het is ideaal om voor elk doel een debitcard te gebruiken. Zo heb je eigenlijk diverse spaarpotjes voor latere uitgaven. De Viabuy debitcard is de debitcard bij uitstek daarvoor omdat dit de enige debitcard is die beschikt over onbeperkte opwaaardeerlimieten.

Reactie plaatsen