arrow_drop_up arrow_drop_down

Er is verschil tussen uitgaven die iedere maand terugkomen, en kosten die variƫren. De vaste lasten zijn kosten waar je rekening mee moet houden, die gaan in ieder geval van je inkomsten af. De variabele kosten kan je aanpassen als je krap zit (zoals geen kleding bijkopen of goedkopere boodschappen doen).

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Het maakt verschil of je nog thuis woont bij je ouders, of je een eigen huis hebt, of een huurhuis. Kosten voor gas, water en elektra komen iedere maand terug, dus loont het de moeite om prijzen van aanbieders te vergelijken (en eventueel over te stappen).
Het is verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben, die kost geld vanaf je 18e jaar. Daarvoor ben je gratis meeverzekerd bij je ouders. Dit zijn vaste lasten, maar je bepaalt zelf of je alleen een basisverzekering neemt, of ook een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering.
De kosten voor internet, telefoon, en televisie zijn vaste lasten. Het kan zijn dat de kosten hoger worden als je teveel belminuten gebruikt hebt of over je databundel gaat. Let op, dan wordt je rekening niet te hoog.
Als je een auto hebt, komen er vaste lasten bij: de wegenbelasting, autoverzekering en misschien de afbetaling of het leasebedrag.
Als je abonnementen hebt, vallen die ook onder vaste lasten. Het zijn tenslotte kosten die maandelijks terugkomen. Deze vaste lasten zijn geen noodzaak, dus als je krap zit, kan je hier gaan minderen.

Woonlasten

De vaste lasten voor een woning zijn allereerst de huur of de hypotheek. Bij een huurwoning kan de huurprijs ieder jaar verhoogd worden met een paar procent. Het geld dat je aan een huurhuis uitgeeft, ben je kwijt.
Bij een eigen woning hangt het van de hypotheekvorm af of je vaste lasten steeds lager worden, of dat de kosten de hele looptijd hetzelfde blijven. Als je later je huis verkoopt, kan het zijn dat je geld overhoudt. Het hangt ervan af, of je veel hebt afgelost van de oorspronkelijke hypothecaire lening. Ook hangt het ervan af hoe lang je in het huis hebt gewoond. De huizenprijzen stegen lange tijd, dus kreeg je meer geld terug dan wat je er ooit voor betaald had. De laatste jaren daalden de huizenprijzen, waardoor mensen soms met een restschuld bleven zitten omdat hun huis ‘onder water’ stond. Ze kregen minder geld voor hun huis, dan waarvoor zij een hypotheek hadden afgesloten.
Bij een huurwoning worden soms servicekosten berekend. Dat zijn vaste lasten, die gebruikt worden voor onderhoud van het gebouw. Bij een eigen woning moet je zelf voor het onderhoud zorgen. Dit zijn geen vaste lasten, omdat je de keuze hebt wanneer en hoe je je huis onderhoudt. Het is wel verstandig om daar geld voor te reserveren, want bepaalde klussen kun je niet uitstellen (bijvoorbeeld lekkage).
Verdere vaste lasten die bij de woning horen zijn verzekeringen. Een inboedelverzekering heb je in ieder geval nodig. Als je een eigen woning hebt, moet je ook een opstalverzekering hebben.
De kosten van gas, water en elektra komen ook iedere maand terug. Het is verstandig om te kijken of een andere leverancier goedkoper is, en of er aansluitkosten worden berekend als je overstapt. Je kunt in ieder geval kosten besparen door energiezuinige producten te gebruiken, de verwarming lager te zetten en geen licht laten branden als je het niet nodig hebt.
Je ziet bij de jaarafrekening pas, of je moet bijbetalen of dat je geld terug krijgt. Denk dus niet bij lage maandlasten dat je voordelig uit bent, je kan later nog veel moeten bijbetalen. Houd hier rekening mee!

Ziektekostenverzekering

Aan het eind van het kalenderjaar krijg je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Het kan per verzekeraar een paar tientjes per maand schelen, maar kijk uit dat je niet gaat gokken met je gezondheid. Je kan kiezen voor lagere vaste lasten, maar een hogere eigen bijdrage. Als je geen gebruik maakt van medische zorg, ben je inderdaad voordeliger uit. Maar je weet nooit vooruit of je ziek gaat worden, een arm gaat breken of medicijnen nodig gaat hebben. Je voordeel op jaarbasis is lager dan de extra kosten voor je eigen bijdrage. Als je het risico wil nemen, zet dan in ieder geval het geld voor de eigen bijdrage apart.
De basisverzekering dekt veel, maar vaak heb je ook een aanvullende verzekering nodig. Kijk welke verzekering bij je past, zodat je geen behandelingen meeverzekert die je niet nodig hebt. Het kan een verkeerde besparing zijn om alleen een basisverzekering te nemen, als je later extra behandelingen bij de fysiotherapeut moet bijbetalen.

Verzekeren algemeen

Verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig. Vooral de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) zou je wel moeten hebben. De kosten zijn laag, maar vergoeden schade die je per ongeluk bij anderen hebt gemaakt. Het voorkomt een hoop problemen om daarvoor verzekerd te zijn.
Je kan een levensverzekering afsluiten, zodat je nabestaanden geen kosten hebben als je begrafenis betaald moet worden. Je kan in een keer een totaalbedrag betalen, of per maand een klein bedrag (afhankelijk hoe hoog je uitgekeerd wil hebben na overlijden).
Als je huisdieren hebt, kan je daar ook een verzekering voor afsluiten. Voor ongeveer een tientje per maand is je kat verzekerd. Als er een dure operatie moet plaatsvinden,is dat verzekerd. Je moet sommige standaardbehandelingen wel gewoon betalen. Vraag je af hoeveel geld je per jaar aan je dierenarts kwijt bent, en of dat opweegt tegen de kosten van de verzekering.
Er zijn nog veel meer verzekeringen die allemaal nuttig kunnen zijn, maar ook vaste lasten zijn. Bekijk welke verzekering voor jou belangrijk is.

Abonnementen

De vaste lasten van abonnementen zijn de moeite waard om onder de loep te nemen. Sommige kosten kunnen omlaag, zonder dat je er last van hebt. Een lidmaatschap van de sportschool heeft alleen zin als je ook echt regelmatig gaat. Een krantenabonnement is best prijzig, en kan misschien samen met iemand in de buurt gedeeld worden. Je kan de krant ook op internet lezen. De tijdschriften lees je misschien niet iedere week. Je kan ook af en toe een los nummer kopen. De prijs per nummer is wel iets hoger, maar als je het niet iedere week koopt zeker een besparing.

telefoonkosten

Niemand kan meer zonder telefoon, ook al bellen we steeds minder en appen we steeds meer. Bij je vaste lasten mogen die kosten zeker niet ontbreken. Je kan een vaste telefoon hebben, waarbij je een combinatie kan hebben met internet en televisie. Je kan daarnaast een mobiel abonnement hebben, of een mobiel met een prepaid kaart. Veel mensen hebben hun vaste telefoon opgezegd, en gebruiken alleen nog hun GSM. Je kent je eigen belgedrag het beste, dus weet je ook welke manier het best bij je past. De kosten verschillen per provider, maar ook scheelt het hoeveel belminuten je wil, hoeveel MB internet en of je 3G of 4G gebruikt.
Bel je weinig en wil je gewoon bereikbaar zijn, dan ben je goedkoper uit met een prepaid kaart in een goedkoop toestel. Je kan internet gebruiken als er een router is, of bij winkels waar gratis wifi is.
Je kan een abonnement afsluiten in combinatie met een mobiel. De maandkosten lijken mee te vallen, maar een los toestel in combinatie met een goedkoop abonnement kan voordeliger zijn (over twee jaar berekend).
Als je vaak buiten je bundel komt, ben je erg duur uit. Een goedkoop abonnement kan op die manier duur uitpakken. De rekening komt achteraf, en daarop zie je pas als je veel teveel hebt gebeld. Ook internetgebruik kan ongemerkt hard gaan. Vooral filmpjes en gebruik in het buitenland kosten veel MB. Je kan beter een prepaid kaart gebruiken, dan loop je niet het gevaar dat je achteraf veel moet bijbetalen. Als je beltegoed op is, kan je niet meer bellen.
Dit is hetzelfde als bij een prepaid creditcard (debitcard). Je kan de kaart gebruiken totdat er geen geld meer op staat. Dan moet je er weer geld op storten of, als je niet voldoende geld hebt, de aankoop uitstellen. Net als bij een mobiel abonnement kan je bij een creditcard wel over je limiet gaan, en achteraf extra kosten aan boeterente betalen. Ook hier kan je hoge schulden opbouwen.

Conclusie

Een deel van onze vaste lasten zijn noodzaak. We kunnen bepaalde vaste lasten verlagen, door verschillende aanbieders te vergelijken. Dit kan bij elektra, gas en water, maar ook bij de zorgaanbieders.
We kunnen kijken of ieder abonnement noodzakelijk is, en eventueel kiezen voor het schrappen van sommige vaste lasten.
Ons eigen gedrag kan ons op hoge kosten jagen. Goed controleren hoeveel speelruimte je hebt in je beltegoed of op je rekening bespaart je hoge extra kosten. Heb je die discipline niet of speel je liever op zeker, gebruik dan een prepaid kaart.

Debitcard

Reactie plaatsen