Lenen
Lenen
0

Postorderbedrijven brengen mensen in de problemen

0

Je kan door kleine dingetjes in grote problemen komen. Niet iedereen is op de hoogte van de hoge rentes die postorderbedrijven rekenen voor gespreide betaling. Onlangs zag ik in de serie ‘Schuldig’ een hele verdrietige mevrouw, die door “gespreid betalen” van Wehkamp nu ernstig in de financiële problemen zit.
Het klinkt aantrekkelijk om bij postorderbedrijven niet in een keer je aankoop te hoeven betalen. Je hoeft het aankoopbedrag niet eens op je rekening te hebben, en je kunt toch al het product gebruiken.
Wehkamp vraagt je om minimaal 2,0165% van het aankoopbedrag per maand af te lossen ( met een minimum van €8,-). Maar Wehkamp vermeldt daar niet bij dat je aan het eind van elke maand eerst rente moet betalen, en dat er daarna pas naar de aflossing wordt gekeken. Dus als je denkt dat je aan het aflossen bent, kan het zo zijn dat je alleen rente hebt betaald en het totale aankoopbedrag nog open staat.
Stel: je koopt iets van €500 en je moet dat in 12 termijnen van een maand aflossen. De boeterente is 15% (het is wisselend, maar in dit voorbeeld rekent het makkelijker dan bijvoorbeeld 13,8%). Dan moet je na elke volledige maand dat je niet aan het aflossingsdeel toekomt, aan rente minimaal €6,25 betalen. Dit is 15% van €500 gedeeld door 12 (omdat het per maand berekend wordt).
Het kan dus zo zijn dat je te weinig aflost, en daardoor rente over rente moet gaan betalen. Je schuld wordt dus steeds groter!

Ben ik een lening aangegaan?

Omdat je voor gespreid betalen hebt gekozen, ben je een lening aangegaan en koop je dus op krediet. Vanaf bestellingen vanaf €250 krijg je zelfs al te maken met het BKR. Maar ook als je 3 maanden of langer niet aan je volledige betalingsverplichtingen hebt voldaan krijg je een negatieve BKR notering.

Ook andere postorderbedrijven hanteren die vervelende trucjes

Het postorderbedrijf Otto brengt ook veel mensen in de financiële problemen door betaling in termijnen aan te bieden.
Het werkt op vergelijkbare wijze als bij Wehkamp, en zo zijn er veel meer aanbieders op internet te vinden.

Ik ken mensen die zichzelf voor de gek houden op de volgende manier:
Er is niet voldoende geld, maar ze willen wel nieuwe kleren. Er is een krediet van een bepaald bedrag bij het eerste postorderbedrijf. Als ze aan dat bedrag zitten, gaan ze bij andere postorderbedrijven shoppen. Dit betekent dat ze meerdere leningen hebben lopen, die niet af te lossen zijn.
Door meerdere hoge rekeningen open te laten staan, moet er dus heel veel geld extra uitgegeven worden aan boeterente. Zie maar eens uit zo’n situatie te komen.

Is het verstandig om achteraf te betalen?

Achteraf betalen is niet verstandig als je het geld er niet voor hebt. Je kan onverwachte uitgaven niet overzien, en de rekening staat nog open. Omdat je moet terugbetalen met een hoge rente, als je de betaling uitstelt, wordt je aankoop steeds duurder. Bovendien verlies je makkelijk het overzicht van je financiële situatie.
Gebruik geen geld wat je niet hebt. Laat je niet verleiden tot het lenen van geld. Gebruik daarom ook geen creditcard. Dan kom je in een soortgelijke situatie terecht: je betaalt achteraf de rekening van je creditcard, en als je te laat bent betaal je een hoge boeterente. Kies voor een veilige constructie, in de vorm van een debitcard, om je te beschermen tegen onverwachte kosten.

De debitcard in goede en in slechte tijden

Of het nu goed gaat met je financiën of niet, de debitcard is een handig hulpmiddel voor iedereen. De debitcard is een vooraf oplaadbare creditcard waarbij je geen geld leent. Dit komt omdat je vooraf geld op de kaart stort. Door deze manier van werken weet je van tevoren wat je uit kan geven. Impulsaankopen behoren tot het verleden. Je stort namelijk geld op je kaart voordat je een betaling wil gaan doen. Dus ben je gevoelig voor spontane uitgaven, waar je later spijt van hebt, gebruik dan de debitcard. Door de tussenstap denk je eerst na over de kosten. Kan je het geld wel missen? Door regelmatig de debitcard te gaan gebruiken zal je niet in de schulden terecht kunnen komen.
Bovendien kan je de debitcard gebruiken alsof het een creditcard is.

Reacties
Categorieën