Boeten voor je boeterente

Als je een boete krijgt, word je daar niet vrolijk van. De meeste mensen zullen het zelfs oneerlijk vinden. Hoe vaak hoor je geen verontwaardigde verhalen over verkeersboetes: “ik reed maar drie kilometer te hard!”. Omdat er verschillende soorten boetes zijn, zal ik eerst de betekenis van boeten uitleggen.
Opeens blijkt, als je het opzoekt, dat er verschillende betekenissen zijn. Je kent de uitdrukking ‘je zal er voor boeten’, in de zin van ‘daar krijg je spijt van!’ waarschijnlijk wel. Natuurlijk heb je er spijt van, als je te hard hebt gereden. Dat kost je geld, en het voelt onterecht. De drie betekenissen van boeten die het meest van toepassing zijn: ‘straf ondergaan’, ‘goedmaken’, maar ook ‘terugbetalen’.

Een boete in het verkeer

Hoewel er aan de ene kant gemopperd wordt als er een verkeersboete op de mat ligt, wordt er aan de andere kant gemopperd als iemand anders “veel te laag” beboet wordt.
Eigenlijk worden er boetes, straffen, bedacht om ervoor te zorgen dat een overtreding niet gebeurt. Niet om de staatskas te vullen, maar om de burgers te beschermen. De hoogte van de boete heeft ook te maken met de onveiligheid die ermee veroorzaakt wordt. Te hard rijden in een dorpskern levert een hogere boete op dan dezelfde hoeveelheid te hard gereden kilometers op de snelweg. Dat klinkt logisch toch?
Het rijden op een fiets zonder verlichting is ook strafbaar. Het is voor de veiligheid van de fietser! Als je ooit iemand hebt aangereden, omdat je de fietser gewoon niet kon zien, begrijp je wel waarom. Zo lang het goed gaat, lijkt het onzin. Maar als het fout gaat, is het te laat.
Vanaf 2019 komt er een nieuwe kans op een boete bij: Appen op de fiets wordt verboden. Dit wordt ingesteld omdat het aantal verkeersslachtoffers, sinds de smartphone er is, opvallend oploopt. Ik zou zeggen: stop er nu al vast mee. Je wacht toch niet op een nieuwe wet, als je weet dat iets gevaarlijk is? Maar nee, er wordt nu al getwijfeld aan de haalbaarheid van de wet, omdat het moeilijk te handhaven is. Dat zal ook wel waar zijn, je ziet tenslotte ook nog steeds automobilisten met een mobiel in hun hand rijden.
Neem toch geen risico! En dat je daardoor ook geen boete krijgt, is mooi meegenomen.

Een boeterente bij een hypotheek

Een heel ander soort boete is de boeterente als je een vastgestelde verplichting niet meer na wil komen. De looptijd van een hypotheek of abonnement kan lastig zijn. Prijzen wijzigen weleens in de lopende periode.
Dit kan bij een energiemaatschappij zijn, waar je een contract hebt voor een bepaalde tijd. Soms is een andere maatschappij goedkoper, maar is overstappen niet aan te raden omdat je nog vast zit aan je vorige leverancier. De boeterente van de vorige kan hoger zijn dan het voordeel bij de nieuwe maatschappij. Er zijn soms aanbiedingen, dat de nieuwe leverancier de kosten op zich neemt (zo graag willen ze nieuwe klanten aan zich binden).
In het geval van een hypotheek kan oversluiten heel lonend zijn. Het hangt uiteraard af van de hypotheekvorm, en de nog lopende tijd van de lening.
De rentetarieven worden iedere keer lager. Ik kan me nog herinneren dat er een hypotheekrente van 13,5% berekend werd, veertig jaar geleden. Op het moment dat de rente nog maar 8% was, leek het verstandig om een hele lange looptijd vast te leggen. Stel je voor dat we weer naar 13,5 zouden gaan. De rente is niet meer gestegen, alleen maar lager geworden. Nu kan je al een hypotheek voor 30 jaar vastzetten voor 2,37%. Het is het berekenen waard om te kijken of je wil overstappen. Er komen wel meer kosten bij dan alleen de boeterente. Je krijgt te maken met taxatiekosten, de notariskosten en bemiddelingskosten.
Soms is het een voordeligere oplossing om extra te gaan aflossen. Je gaat dan rente over een lager bedrag betalen, wat dus ook minder wordt. Het nadeel is alleen wel, dat je geld ‘in de stenen’ zit. Dus als je onkosten krijgt, moet je die nog wel kunnen betalen. Als je daarvoor een lening moet afsluiten, ben je uiteindelijk veel duurder uit.

Boeterente bij de bank

Als je een lening afsluit, betaal je een hoge rente. Zolang je deze lening snel kan terugbetalen, valt het nog mee.
Het probleem wordt pas echt groot, als je niet kan aflossen en ook de rente niet meer kan betalen. Dan krijg je te maken met een steeds hogere schuld. Behalve de lening en de rente moet je daaroverheen een boete betalen. Dit bedrag wordt steeds groter, en voor je het weet vul je het ene gat met het andere.
Als je op afbetaling koopt, leen je ook geld. Ook hier geef je meer geld uit, dan wanneer je het in een keer afrekent. Ook hier heb je te maken met hoge rentes. Bij postorderbedrijven mag je tot een bepaald bedrag rood staan, daarna mag je er niets meer aanschaffen. Dit is logisch, want je zit dan al behoorlijk in de problemen. Er zijn mensen die bij diverse bedrijven leningen hebben uitstaan, met steeds hogere schulden. Een uitzichtloze situatie, waardoor uiteindelijk de schuldsanering de enige oplossing is.
Een andere vorm van geld lenen is het gebruik van een creditcard. Ook hier begin je heel gewoon met een aankoop die je niet meteen afrekent. Je betaalt namelijk de rekening van de creditcardmaatschappij achteraf, aan het eind van de maand. Je kan dus ook aankopen doen, zonder het geld te hebben. Als je de rekening niet kunt betalen, wordt het bedrag een lening met een hele hoge rente er bovenop. En zo kom je weer in hetzelfde traject: geld lenen, rente over de lening, boeterente over niet betaalde kosten, schulden.
Als je leningen niet op tijd betaalt, krijg je een negatieve BKR-notering. Dit is een bescherming voor jezelf. Als je een lening aangaat, wordt er bij het BKR geïnformeerd of je in staat bent om aan je verplichtingen te voldoen. Zo kan een lening geweigerd worden, als blijkt dat je al betalingsproblemen hebt. Je wil toch niet nog dieper in de schulden komen?

Een creditcard zonder schulden en zonder BKR

Omdat je soms een creditcard nodig hebt, is er een oplossing gevonden voor mensen die een negatieve BKR-notering hebben. Maar ook voor mensen die geen lening willen aangaan, mensen die geen vast inkomen hebben of mensen die geen zin in boeterentes hebben is deze kaart een uitkomst! Er bestaat een prepaid creditcard, beter bekend als de debitcard. Omdat de kaart prepaid is, vooraf oplaadbaar dus, ga je geen lening aan. Je stort eerst geld op de kaart, en daarna kan je hem gebruiken alsof het een creditcard is. Je kan hierdoor dus geen geld uitgeven dat je niet hebt. Je hebt altijd online overzicht, via een app of een online account, hoeveel geld je nog op je kaart hebt staan.
Kies dus voor een creditcard zonder zorgen, zonder BKR en zonder boetes!

Vergelijk debitcards

Aangezien er enorme verschillen zijn in de prijzen en de mogelijkheden van de diverse debitcards. Kan je hier eerst debitcards vergelijken.

Reactie plaatsen