Is beleggen veilig?

Beleggen als alternatief op sparen klinkt voor sommigen aantrekkelijk. Toch las ik in een artikel over beleggen iets heel anders. In de koptekst stond dat Nederlanders nauwelijks durven te beleggen ondanks de lage spaarrente. Dit soort nieuwsartikelen probeert in te spelen op je gevoel dat sparen slecht is.
Het is waar, dat we niet al ons geld moeten vastzetten. Als we geen geld zouden uitgeven, loopt de economie vast. We moeten wel geld uitgeven, zodat het goed blijft gaan met de economie. Alleen moet je natuurlijk nooit meer geld uitgeven dan je kan missen.
Als je spaargeld hebt, zal je gemerkt hebben dat de spaarrente erg laag is geworden. Je zou je kunnen verdiepen in methodes om meer geld te krijgen, bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Je kan investeren in hele oude wijnen, die mogelijk meer geld op gaan brengen bij verkoop. Je zou ook de nieuwe investering in Bitcoins kunnen gaan proberen.

Steeds meer mensen in de financiële problemen

Laten we ons heel goed realiseren dat beleggen zonder grondige kennis van zaken eigenlijk gokken met je geld is. Beleggen in Bitcoins valt hier zeker ook onder. Het is uiteindelijk heel slecht voor je portemonnee.
Je levert er altijd op in, en zal er nooit wijzer van worden. Je stapt ergens in, waar kenners allang in zitten. Op het moment dat je merkt dat het niet goed gaat, ben je al te laat (en hebben de kenners allang verkocht wat ze hebben).
Je kan beter genoegen nemen met een lage spaarrente, en tevreden zijn met wat je hebt. Wat heb je er aan, dat je heel veel geld gaat verliezen doordat je je laat verleiden door beleggen in Bitcoins, aandelen of obligaties?

Waarom laten we ons zo vaak verleiden?

Als in het nieuws is dat het goed gaat met de economie, zijn we hoopvol gestemd. En als er in het nieuws komt dat sparen niet goed is, gaan we massaal geld uitgeven. Of we zoeken een manier om meer geld te kunnen maken met ons geld. De stap naar buitenlandse banken is niet zo goed bevallen, denk maar aan Icesave (de IJslandse bank, die failliet ging). Beleggen is nu een sprong in het diepe. Er hoeft maar iets in de wereldeconomie te veranderen, en de koersen reageren onmiddellijk.
Er zijn zelfs nog grotere gokkers: mensen die geld lenen, om daarmee te gaan beleggen. Zij hopen op die manier geld te verdienen, maar gokken eigenlijk dubbel.

Is geld lenen verstandig?

Ik kan daar heel kort over zijn. Geld lenen is zeer onverstandig, omdat je door het lenen van geld een hoge rente moet betalen en niet weet of je het geleende bedrag ooit terug kan betalen. Hoe sta je er bijvoorbeeld over een jaar financieel voor? Je kan het absoluut niet weten. Er zijn genoeg situaties in je leven te bedenken, die zomaar kunnen veranderen waardoor je er financieel heel anders voor komt te staan. Denk maar aan baanverlies, ziekte of echtscheiding. Je kan er ook opeens beter voor komen te staan, door een betere baan, een hoge geldprijs of een erfenis. Niets is van tevoren zeker, dus daarom moet je niet gokken met geld.

Ga voor 100% zekerheid

Ga voor 100% zekerheid en geef alleen geld uit dat je werkelijk hebt.
Je moet dus niet gaan gokken, en zeker geen geld gaan lenen. Een creditcard gebruiken is ook een vorm van geld lenen. Je wordt namelijk in staat gesteld iets te kopen, en later terug te betalen. Als je geen geld op je rekening hebt staan, wordt het openstaande bedrag een lening tegen zeer hoge rente.
Als je voor verantwoord betalen gaat, kan je beter geen creditcard maar een debitcard gebruiken. De debitcard, ook wel “de creditcard zonder zorgen” genoemd, is een verantwoord en veilig betaalmiddel. Met de debitcard moet je eerst geld op de kaart storten voordat je er een uitgave mee kan doen. Daardoor kan je alleen maar uitgeven wat je bezit, en maak je geen schulden.
Zo houd je goed overzicht in je geldzaken, en bovendien kan je wereldwijd je saldo in zien.

Reactie plaatsen