Hoe werkt een debitcard?

Om te weten hoe een debitcard werkt, zal ik je eerst uitleggen wat een debitcard is, en wat de verschillen met een creditcard en een bankpas zijn. Een debitcard is een vooraf oplaadbare betaalkaart. Op deze betaalkaart stort je eerst je eigen geld, daarna doe je er de gewenste betaling mee.
De geldstorting kan je op de Viabuy debitcard, de N26 debitcard, en de Openbank debitcard contant of via een bankoverschrijving plaats laten vinden. Ook anderen, zoals je werkgever of je cliënten kunnen via de aangegeven betaalmogelijkheden geld op je debitcard storten. Het storten of het overboeken van het geld gaat eenvoudig via het Europese IBAN bankrekeningnummer. Dit IBAN nummer is gekoppeld aan je persoonlijke debitcard.

Een bankpas?

Een bankpas die je bij je reguliere bankrekening ontvangt is ook aan een IBAN bankrekening gekoppeld, maar heeft ten opzichte van de debitcard de nadelen dat de uitgaves direct van je bankrekening worden afgeschreven. Dit wordt gezien als een nadeel omdat je snel de controle over je geld verliest. Dit komt doordat je snel geneigd bent om impulsaankopen te doen, en dat er van die bankrekening ook andere persoonlijke uitgaven van afgeschreven worden, wat het goed overzien van je geldzaken wel heel erg ingewikkeld maakt.

Ben je beter af met een creditcard?

Bij de creditcard daarentegen neem je krediet. Dit wil zeggen dat je geld leent wat gepaard kan gaan met hoge rentes en kosten. En ook het nadeel dat je het overzicht over je geld snel kwijt bent is erg groot, omdat je namelijk geld leent door een creditcard te gebruiken en daardoor kan je tot een zeker moment uitgeven wat je wil, totdat je de afrekening van je bank of creditcardmaatschappij ontvangt en daar kan je dus behoorlijk van schrikken als blijkt hoe hoog die is doordat je de uitgaves niet goed hebt bijgehouden en dat is ook eigenlijk niet te doen omdat je elk moment dat je een uitgave gaat doen niet overziet hoe je er financieel voor staat.


De mogelijkheden

Wat de mogelijkheden betreft maak je met de debitcard de beste keus, omdat de mogelijkheden bij deze kaart onbeperkt zijn. Er is geen maximum limiet wat je op de kaart kan storten of kan laten storten door een relatie. Ook kasstortingen behoren tot de mogelijkheden. Bij een creditcard of reguliere bankpas is dat niet mogelijk.
Vervolgens zal ik je zeggen waar betaalkaarten het meest voor worden gebruikt.

Met je eigen auto op reis

Naast het woon/werkverkeer kan je natuurlijk ook met je eigen auto op vakantie gaan. Met de debitcard kan je overal benzine tanken en in het geval van pech onderweg kan je heel snel dankzij het IBAN bankrekeningnummer welke aan je debitcard gekoppeld is de rekening van de garage betalen.
Misschien heb je een wat oudere auto en durf je een verre reis niet aan en kies je voor de huurauto.

Autohuur

Een auto huren gebeurt vaak. De debitcard wordt gebruikt om van tevoren een huurauto klaar te laten zetten op een vliegveld. Zo kan je met de debitcard een auto huren bij het autoverhuurbedrijf van Hertz. Met een creditcard is dat ook mogelijk, met de reguliere bankpas niet.

Het vliegtuig

Dus als je de huurauto weer inlevert dan stap je daarna direct in het vliegtuig. Makkelijker kan niet. Natuurlijk reserveer je van te voren met je debitcard de zitplaatsen in het vliegtuig om comfortabel op reis te gaan. Elke vliegtuigmaatschappij accepteert de debitcard.

Je overnachtingen

Ook je overnachtingen in je vakantieland heb je met de debitcard geregeld. En ook als je een avondje uit eten gaat in een restaurant dan kan je net zo makkelijk met je debitcard als met je creditcard of pinpas afrekenen. Het grote voordeel van de debitcard is dat je nauwkeurig je uitgaves kan plannen. Je weet precies hoeveel geld je over hebt en dat bedrag stort je op jouw gepersonaliseerde Viabuy debitcard.

Wereldwijd online betalen

Nu je weet dat je overal offline af kan rekenen (ook in Amerika, China e.d.) is het tijd geworden om je te informeren over de vele online betaalmogelijkheden waar de debitcard uiteraard bijzonder voor is geschikt.
In de eerste plaats moet je weten dat je met Ideal lang niet overal af kan rekenen. Ideal is een Nederlandse betaalmethode en wordt op internet meestal niet ondersteund. Daarom kan je beter voor de debitcard gaan. De betalingen lopen via het Mastercard of Visacard netwerk.
Zoals je weet doen we steeds meer met internet. Het maakt daarbij niet uit of je het via je computer thuis, op je werk of via tablet of smartphone of Iphone doet. Een ding is zeker het comfort van online betalen, daar wil ook jij gebruik van blijven maken en wel op de slimste manier. Je kan daar de debitcard inzetten als geweldig hulpmiddel.

Abonnementen afsluiten

Op internet kan je met de debitcard vele abonnementen afsluiten. Zoals je Netflix abonnement. Je Viabuy debitcard account kan je zo instellen dat de abonnementsbedragen maandelijks afgerekend worden. Zo kan je dus allerleid muziek- en streamingsdiensten instellen. Ook je mobiele telefoonabonnement sluit je af op internet met de debitcard. Ook de maandbedragen kan je periodiek af laten schrijven.

Webshops

Kopen op internet is voor veel mensen een geliefde bezigheid. Je kan al je aankopen doen op internet en met de debitcard afrekenen. Bovendien kan je met de geweldige service Masterpass van Mastercard het zo regelen dat je maar een keer al je gegevens in hoeft te voeren. De volgende keer dat je bij welke webshop dan ook een betaling doet, je hoeft maar één knop in te drukken.

Spullen verkopen op internet

Voor veel mensen is het verkopen van spullen op Marktplaats of eBay een geliefde bezigheid. Uiteraard kan je daar je inkomsten via de debitcard binnen laten komen. Desgewenst kan je de debitcard koppelen aan je Paypal account.

Apps bestellen

Via Google Play en de Appstore kan je allerlei Apps en games bestellen. Je koppelt simpelweg je debitcard aan je Google of aan je Apple account. Ook het uitbreiden van je Google Drive of Google Photos opslag regel je met de debitcard. Je kan dit ook met een creditcard doen, maar veel mensen willen geen creditcard. Waarom niet? Dat lees je hieronder.

Waarom geen creditcard?

Uit ervaringen uit het verleden is gebleken dat veel mensen door een creditcard te gebruiken ernstig in de financiële problemen terecht zijn gekomen. Wat is de oorzaak daarvan? Met een creditcard heb je een zeker krediet en kan je op het moment dat je iets wil kopen, uitgeven wat je wil. Je realiseert je ter plekke meestal niet hoe je er financieel voorstaat.
Door het drukke leven dat we hebben, met de vele afleidingen. Prikkels van reclames die via allerlei kanalen ons brein bereiken, vergeten we vaak dat onze portemonnee al aardig leeg aan het worden is en dat het nog niet eens einde van de maand is.
Ik denk dat je begrijpt dat we de grip op ons geld kunnen verliezen als we niet meer het gevoel hebben dat we echt geld uitgeven. Ik bedoel hiermee dat het helpt als je het geld echt fysiek in handen hebt, vlak voordat je het uitgeeft.
Maar we leven nu eenmaal in een tijd dat dat bijna niet meer mogelijk is. Je kan niet contant afrekenen als je bijvoorbeeld een aankoop in China doet of een Netflix contract in Amerika afsluit.

Fysiek geld nabootsen

Je zal op zoek moeten gaan naar een manier waarmee je het dichtst bij fysiek geld komt. Je creditcard of je bankpas trekken is echt geen optie. Je verliest alleen maar de controle over je geld. Je mist als het ware financieel overzicht. Je kan niet ter plekke, vlak voor je afrekent in een winkel even op je dooie gemak gaan kijken hoe je er financieel voorstaat, bijvoorbeeld op een Excel sheet.
Of misschien hou je een huishoudboekje bij en schaam je je ervoor dat je dat controlemiddel nodig hebt.

Een controlemiddel als preventie

Een controlemiddel kan je beter gebruiken als het nog niet te laat is. Het huishoudboekje, of het nou een kasboekje of een Excel sheet is wordt in de meeste gevallen pas gebruikt als er al flinke schulden zijn. In tv programma’s zie je vaak dat mensen geen idee hebben wat ze uitgeven aan boodschappen.
Je uitgaves aan eten en drinken kunnen zo hard gaan, dat je er vaak geen idee van hebt. En hoe komt dat? We pinnen er maar op los. Enerzijds is dat ook de fout van supermarkten waar je niet met een debitcard af kan rekenen. Beter zou zijn om met contant geld af te rekenen. Maar omdat we lui zijn pinnen we maar. Gelukkig zijn er supermarkten zoals de Lidl en Jumbo waar je wel met je debitcard af kan rekenen. Omdat je eerst geld op je kaart stort, weet je exact hoeveel je te besteden hebt. En bovendien kan je in de handige debitcardApp exact al je inkomsten en uitgaven bekijken. Dus ook inderdaad je inkomsten want je salaris kan je ook op de Viabuy debitcard laten storten door je werkgever. Weer een belangrijk voordeel ten opzichte van de creditcard.

Online gamen en online gokken

Een ander voordeel is dat je met online gamen of onine gokken met de debitcard de touwtjes financieel gezien in handen houdt. Doordat je van tevoren nauwkeurig bepaalt hoeveel je uit wil (en kan) geven. Kom je nooit in de financiële problemen een voorkom je bovendien dat gokken een verslaving gaat worden. Recentelijk was nog in het nieuws dat gokken gelegaliseerd gaat worden in Nederland en dat het binnenkort dus officieel mag. Maar ik denk dat er wereldwijd ( dus ook in Nederland) heel veel mensen op internet een gokje wagen en dat het oncontroleerbaar is en dat dat de reden is dat de Nederlandse wet in gaat stellen dat het mag. Maar nogmaals met de debitcard heb je 100% controle over je geld en met de creditcard kan je uitgeven wat je wil, als je in het spel zit of op een online gokpagina dan denk je op dat moment echt niet aan je geld. Je vindt het alleen maar leuk om met die verslavende bezigheid je tijd te verdrijven.
De vraag is: geef jij het goede voorbeeld aan je kinderen?

Leer je kinderen omgaan met geld

In een andere blog heb ik geschreven dat je je kinderen op jonge leeftijd om moet leren gaan met geld. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Aangezien niet iedereen een goede financiële opvoeding heeft genoten. Hebben velen van ons leergeld moeten betalen. En we willen onze kinderen toch niet met financiële problemen opzadelen!

Ouders ook in de problemen door de creditcard

Uit het verleden is gebleken dat ouders hun creditcard aan hun minderjarige kinderen gaven om een game aan te schaffen. Maar tijdens het spel kunnen kinderen extra level’s bijkopen. Als de creditcard eenmaal is gekoppeld (wat nodig is om een aankoop te kunnen doen) dan zijn er geen financiële grenzen meer. Met andere woorden elke nieuwe game of gameuitbreiding kost geld. Helaas merk je dat als ouder pas als je aan het eind van de maand de creditcardafrekning ontvangt.
Waar ik me ook zorgen over maak is dat ik van de week in een nieuwsuitzending zag dat tieners niet alleen gameverslaafd zijn, maar dat kinderen van 12 jaar ook al gokverslaafd zijn. Het gaat makkelijk met een afgedankt mobieltje wat ze van jou hebben gehad, kunnen ze samen met hun vriendjes buiten jouw beeld grote geldbedragen vergokken. Jouw creditcard was tenslotte al aan het gokaccount toegevoegd. Jonge kinderen zijn slim en weten al heel snel wat ze met jouw creditcard kunnen. Een geweldige oplossing is het aanschaffen van een Viabuy debitcard voor je minderjarige kind. Jij kan als ouder via de handige app elk moment precies zien wat er gebeurt.

Hoe je met de debitcard afrekent

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel begrijpt waarom het van groot belang is om je creditcard te vervangen voor een debitcard. Al je betalingen die je met de debitcard doet verlopen via het Mastercard betaalnetwerk. Dat betekent dat alle financiële transacties die je met de debitcard verricht 100% veilig zijn.
Tot €25 kan je per transactie draadloos afrekenen. Boven dat bedrag moet je een beveiligde code intikken. Een handtekening op een bonnetje zetten ter authorisatie is niet meer nodig. Dit betreft de offline transacties.
Wat de online transacties betreft heb je het 16 cijferige kaartnummer en je csv code nodig. De csv code vind je op de achterkant van je debitcard. Zo kan je debitcard gebruiken alsof het in een creditcard betreft.

Reactie plaatsen