Gebrek aan overzicht in je financiën

Het is belangrijk om overzicht te houden over je financiën. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk zijn er best veel redenen waardoor het mis kan gaan. Als je het overzicht verliest, of als je onterecht denkt dat je het hebt, kan je vergeten rekeningen te betalen. Na de verlopen betaaltermijn krijg je een herinnering. Het openstaande bedrag wordt steeds hoger, afhankelijk van hoe lang je de betaling uitstelt (of vergeet).

Waardoor verlies je het overzicht?

Het is natuurlijk nooit de bedoeling geweest om een puinhoop van je administratie te maken. Zelfs bij mensen die zeer geordend zijn, gaat het wel eens mis. De reden waardoor het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om zicht te houden op de inkomsten en uitgaven, is de diversiteit van betaalmogelijkheden.
Nog niet zo lang geleden kwamen er alleen rekeningen over de post. Het enige struikelblok was dat er rekeningen waren die eenmaal per jaar kwamen. De maandelijkse rekeningen waren voorspelbaar, en een keer per jaar moest je zorgen dat je voldoende geld op de bankrekening had staan voor de jaarrekening van het energiebedrijf.
Je hebt nu veel meer vormen van betalingen:
-rekeningen per post
-automatische betalingen
-rekeningen die via de mail binnenkomen
-het automatisch opwaarderen van de OV-kaart
-rekening achteraf van de creditcardmaatschappij
-betaling vooraf bij een bestelling
Het is toch logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet?

Steeds meer verleidingen

Doordat het voor de meeste mensen financieel beter gaat dan vroeger, is de hebberigheid toegenomen.
Waar mensen vroeger blij waren met een zondagse jurk en de weekse kleding (één in de was, één aan je bast en één in de kast), puilen nu de kasten uit. Je koopt gewoon iets dat leuk is, niet omdat het nodig is.
We hoeven niet te wachten tot er een verjaardag is, we kopen gewoon het hele jaar door spullen. We weten niet eens meer wat we moeten vragen voor onze verjaardag.
Als we iets leuks zien bij een ander, kijken we even op internet waar het te koop is. Er zijn heel veel mensen die bijvoorbeeld bij de Chinese websites voor heel weinig geld leuke dingetjes bestellen. Niet omdat het nodig is, maar omdat het leuk is.
Via Social deal kan je voordelig naar de kapper, een dagje uit of uit eten. Je kan zelfs de betaling automatisch laten afboeken van je rekening.
Hoe makkelijk geef je dan je geld uit? Je hoeft niet eens je rekening meer te zien om een aankoop te doen. Je ziet dus niet, dat je het geld eigenlijk niet kunt missen omdat er rekeningen open staan. Goedkoop uit eten, terwijl je het geld niet kon missen wordt een duur etentje.
En dan is er nog een valkuil: als je iets wil kopen, kan je gewoon afrekenen met een creditcard (zelfs als je rekening leeg is). De rekening van de creditcardmaatschappij komt aan het eind van de maand. Als je de rekening niet kan voldoen, wordt hij omgezet naar een lening tegen hele hoge rente. Het openstaande bedrag wordt hierdoor steeds hoger.

Hoe krijg je beter overzicht in je financiën?

Het Nibud heeft ontdekt dat zeker twee op de vijf Nederlanders moeite hebben om overzicht te houden over hun financiële situatie. In een artikeltje geven ze nuttige tips. Het advies om rekeningen zo snel mogelijk betalen, is zeker een besparend advies. De extra kosten over te laat betaalde rekeningen hoef je niet te maken.
Er wordt ook geadviseerd om een keuze te maken: online administratie of offline. Als je één systeem hanteert, vergeet je minder snel dat er nog rekeningen betaald moeten worden. In theorie klopt het wel, maar ik ben bang dat je niet alle digitale rekeningen gaat uitprinten als je voor de offline administratie gaat. Het lijkt me ook een hoop extra werk om de papieren rekeningen allemaal in te scannen voor de online administratie. Maar voor mensen die heel gedisciplineerd zijn, zal het vast goed werken.
Ik denk dat je vooral de noodzaak van financiële administratie in moet zien. Een papieren rekening moet je net zo serieus nemen als een digitale rekening. Betaal ze allebei meteen, en maak een notitie (op papier of digitaal, wat je het makkelijkst vindt).
Je moet weten wat je kan verwachten aan automatische afschrijvingen. Houd daar iedere maand rekening mee!
Koop geen dingen met een creditcard. Je verliest snel het overzicht, omdat er niet meteen wordt afgerekend. Bovendien loop je het risico op hoge extra kosten. In plaats van een creditcard kan je een debitcard gebruiken. Hierbij heb je wel de voordelen van een creditcard, maar niet de nadelen.

De debitcard

Met een debitcard heb je perfect grip op je eigen financiën. Je stort eerst geld op de kaart, daarna kan je hem gebruiken alsof het een creditcard is. Met een groot verschil: je hebt altijd een actueel overzicht hoeveel geld je nog kunt besteden. Is het geld op, dan kan je geen aankoop meer doen. Je kunt dus niet rood komen te staan door de debitcard. Je kunt natuurlijk je kaart opwaarderen wanneer en waar je maar wil, dankzij een handige app.
Omdat je geen lening aangaat, is de debitcard ook aan te vragen door studenten of mensen met een negatieve BKR notering.

Voor meer informatie over de debitcard, klik hier>>>

Reactie plaatsen