Cadeau
Cadeau
4

Een leuk cadeau

4

Als je een leuk cadeau zoekt, dan begin je meestal met kijken op internet. En omdat je de leukste cadeau’s vindt in Duitse, Engelse en Amerikaanse webshops, zoals bij Amazon en op eBAY is het enige probleem nog de manier van afrekenen. In het buitenland kan je niet met iDEALafrekenen. iDEAL is namelijk een betaalmethode die alleen door Nederlandse webshopeigenaren wordt geaccepteerd.
Omdat met iDEAL je aankopen niet verzekerd zijn, zal deze betaalmethode door steeds minder webshops aangeboden worden.

Wat is een leuk cadeau?

Het is voor steeds meer mensen erg moeilijk om te slagen voor een leuk cadeau.. Hoewel er vaak gezegd wordt dat we in een recessie zitten, is er tegelijkertijd het probleem dat we eigenlijk best verwend zijn. Hoe vaak gebeurt het niet, dat er iemand jarig is, en je niet weet wat voor een leuk cadeau je zal geven… Eigenlijk hebben ze alles al. Hoewel een persoonlijk cadeautje wel op prijs wordt gesteld, komt het feestvarken (of de ouders ervan) met een gedetailleerd wensenlijstje. Of je de bestelling precies wil uitvoeren, of liever voor een verrassing zorgt, is een eigen keus. Soms wil je gewoon niet zoveel uitgeven als de gevraagde cadeautjes kosten. Dan moet je zoeken naar een creatieve oplossing.

Het afrekenen van de cadeau’s

Behalve voor verjaardagen, worden er voor de maand December ook veel cadeautjes gekocht. Sommigen vieren nog Sinterklaas, anderen zijn gewend om elkaar met Kerst cadeautjes te geven.
Zoals gezegd worden veel aankopen in het buitenland gedaan. Via internet is dat makkelijk, en kost minder tijd dan diverse winkels bezoeken (waar je lang in de rij bij de kassa moet wachten). Omdat iDEAL niet voldoet als betaalmethode, moet je een alternatief zoeken.
Een creditcard kan gebruikt worden, maar heeft wel nadelen.
Niet iedereen kan een creditcard aanvragen. Als je een negatieve BKR notering hebt bijvoorbeeld. Ook mensen die geen vaste baan hebben komen niet in aanmerking. Dit komt omdat je met een creditcard eigenlijk geld leent, en de maatschappij wil wel zekerheid dat ze hun geld terugzien.
Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je geen creditcard wil. Omdat je hierbij de rekening achteraf moet betalen, loop je het risico dat je saldo op dat moment te laag blijkt te zijn. Op dat moment wordt je rekening een lening met een hele hoge rente. Het kan ook gebeuren dat je vergeet om een rekening te betalen, dan krijg je met hoge boeterente te maken.

Gelukkig is de debitcard er, waarmee iedereen wereldwijd kan betalen. Een debitcard is een vooraf oplaadbare creditcard waar iedereen voor in aanmerking komt. Omdat je geen geld leent, maar vooraf geld op de kaart stort, loop je achteraf geen risico van openstaande rekeningen. Als je het geld niet op de kaart zet, gaat de betaling niet door. Je komt dus niet rood te staan door het gebruik van een debitcard.

Een debitcard als een leuk cadeau

Als je zoektocht naar een leuk cadeau niets heeft opgelost, kan je de debitcard als een origineel cadeau geven. Het is ook erg praktisch voor de gever en voor de ontvanger. Je kan het zien als een cadeaubon met veel vrijheid.
Een cadeaubon geven als cadeau is algemeen geaccepteerd. Het nadeel van een cadeaubon is dat je hem moet besteden in de winkel(keten) die de gever bedacht heeft. Bij de supermarkt vind je tegenwoordig een hele rij gift-cards, waar je uit kan kiezen. Dat is de modernere cadeaubon, die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor een hotelovernachting, high tea, pretpark of games . Het bedrag dat je gaat geven wordt eigenlijk door de winkel bepaald omdat ze niet alle bedragen op kaarten hebben staan.

Op een debitcard kan je zelf bepalen welk bedrag gestort wordt. Je kan altijd online geld storten, dus ook als de winkels gesloten zijn. Met een debitcard kan je zelf bepalen waar je het geld wil besteden, zowel online als in winkels waar Mastercard wordt geaccepteerd.

Je kan ook je kind een debitcard geven, waar hij/zij zelf een leuke App mee aan kan schaffen bij Google Play. Je loopt niet het risico dat er teveel spellen aangeschaft kunnen worden (zoals bij een creditcard), want alleen het geld dat op de kaart staat kan gebruikt worden. Als de kaart leeg is, gaat de aankoop niet door. Je kan afspreken wanneer er geld op de kaart komt, bijvoorbeeld bij een mooi rapport.

Geld opsturen

Vroeger werd er vaak geld over de post gestuurd. Leuk, een verjaardagskaart met een briefje van tien erin bijvoorbeeld. Dat was een handige oplossing als de jarige ver weg woonde, en je toch op tijd een cadeau wilde geven. Helaas is dit niet veilig meer, en loop je de kans dat de kaart nooit bij de jarige aankomt. Of in een ander geval wel de kaart, maar niet de inhoud.

Als je eenmalig een debitcard aanschaft voor (bijvoorbeeld) je kleinkind, kun je vervolgens bij gelegenheden wat geld op de kaart storten. Zo kan (in dit voorbeeld) je kleinkind zelf een cadeau uitkiezen, zelfs al woont het aan de andere kant van de wereld. Omdat je het geld direct op deze vooraf oplaadbare debitcard  zet, is er nooit vertraging. Het komt altijd op het juiste moment binnen.

Partnerkaart

Als je zelf een debitcard hebt of wil, is er ook de mogelijkheid om een partnerkaart aan te schaffen. Deze kaart is goedkoper in aanschaf, en kan ook aangevraagd worden voor je minderjarige kinderen en kleinkinderen.
Dit is ook een leuk cadeau, bijvoorbeeld als je kind geslaagd is, of een mooi rapport heeft. Je bepaalt zelf het bedrag dat je stort op de kaart, en vervolgens kan je kind er bijvoorbeeld via iTunes muziek mee downloaden, of een App kopen. Om een App te kopen heb je wel de Viabuy Mastercard Debitcard nodig.
Ook een aankoop via internet is makkelijk gedaan, bijvoorbeeld een leuk boek bij Bol.com, en je kind leert zo meteen hoe je een bestelling moet doen (zonder dat er enorme bedragen uitgegeven worden).

Reacties
Categorieën