De financiële voordelen van de debitcard
Debitcard
Debitcard
0

De financiële voordelen van de debitcard

0

Waarom zijn mensen toch zo enthousiast over hun debitcard? Wat zijn de voordelen, en belangrijker: de financiële voordelen?

Een debitcard is een betaalmiddel, net als een creditcard of een bankpas. Het voordeel van een debitcard is de schuldpreventie. Doordat je een debitcard kan gebruiken alsof het een creditcard is, maar alleen als er voldoende saldo op staat, is dit een ideaal betaalmiddel. De voordelen van een creditcard, maar niet de nadelen. Je hebt zelf je uitgaven in de hand: je leent geen geld, tegen hoge rentes.

Waar zit het financiële voordeel van de debitcard?

Als je een debitcard aanschaft, moet je ‘m betalen. De aanschafprijs is niet voor iedere debitcard hetzelfde. De prijs heeft te maken met de mogelijkheden die de kaart biedt, en ligt tussen de €9,95 en €29,90 per jaar. Om te weten aan welke kaart je het meeste hebt, is het verstandig om de uitgebreide toelichting te lezen.
Bij iedere debitcard moet je eerst geld op de kaart storten, voordat je het gebruiken kan als een creditcard. Bij een creditcard kan je geld uitgeven dat je niet hebt, omdat je achteraf de rekening moet betalen. Dat is vaak het begin van een oplopende schuldenlast. Als je de rekening niet kan betalen, ga je namelijk een lening aan tegen een hele hoge rente. Als je de rekening al niet kan betalen, hoe moet je dan die rente daar overheen betalen? Het aflossen blijkt voor veel mensen een groot probleem.
Bij het gebruik van een debitcard kan je alleen een aankoop doen, als je het geld daadwerkelijk hebt. Je beschermt jezelf tegen problemen op financieel gebied, want waarom zou je schulden maken? Je hebt met een debitcard nooit last van rekeningen achteraf, en dus ook geen hoge boeterentes.
Omdat je geen lening aangaat, kom je altijd in aanmerking voor een debitcard. Ook als je een negatieve BKR-notering hebt, of geen vast inkomen, een debitcard is een veilig betaalmiddel die je zo kunt aanvragen.
Een ander financieel voordeel: er kan geen misbruik van je geld gemaakt worden. De debitcard staat los van je bankrekening, dus in geval van diefstal is je rekening veilig. Je kunt het saldo dat op je kaart staat meteen terugboeken.
Een ander voordeel is dat je 100% controle over je geldzaken hebt. Dankzij het handige overzicht van de App of met behulp van je persoonlijk beveiligde debitcard inlog-omgeving beschik je altijd over een actueel financieel overzicht. Ook met je smartphone heb je altijd en overal dat financiële inzicht. Erg handig als je wil weten of je die onverwachte aankoop nog kan doen.

Geen onnodige kosten

Omdat je dus niet rood kan komen te staan, krijg je niet te maken met rente en kosten van je reguliere bank. Ook gebruik je geen steeds duurdere creditcard (met het financiële risico: als je om wat voor reden dan ook te laat betaalt, en vervolgens een boeterente van minimaal 12% moet betalen).
Uiteraard is het van belang dat je iedere rekening op tijd betaalt, want het is zonde als je extra kosten moet betalen. Ongeopende post kan extra kosten met zich meebrengen. Een rekening die niet op tijd betaald wordt, loopt snel op. Eerst een boeterente, later incassokosten en uiteindelijk een deurwaarder. Laat het niet zo ver komen! Hoe meer financieel overzicht je hebt, hoe beter het is.
Zelfs met de gewone boodschappen kun je het overzicht verliezen, als je te makkelijk met je pin betaalt. Zorg voor een budget, en ga daar niet overheen. Je kunt een vast bedrag per week contant in je portemonnee doen, zodat je ziet hoeveel geld je nog te besteden hebt. Je kunt ook een bepaald bedrag op je debitcard storten voor je boodschappen. Bij winkels die Mastercard accepteren kun je de debitcard gebruiken, zoals bij Lidl en Jumbo.

Voordeliger dan benzine

Als je voor iemand de financiën regelt die ver weg woont, een familielid die de deur niet meer uit kan bijvoorbeeld, kan een debitcard zeker handig zijn.
Dankzij het internetbankieren hoef je niet voor iedere rekening langs te komen. Maar er is nog steeds behoefte aan contant geld. De kapper, pedicure of schoonheidsspecialiste die aan huis komen hebben meestal geen pinapparaat bij zich. Ook voor kleine boodschapjes is er geld nodig. Hoe los je dat op, als je niet in de buurt woont? Breng je een groot bedrag in een keer, met het gevaar dat het gestolen kan worden? Durf je de bankpas mee te geven aan een buurvrouw? Wat doe je als er opeens vreemde bedragen afgeboekt worden?
Als je familielid een debitcard gebruikt, kan je op afstand geld overboeken op het moment dat het nodig is. Dan kan er vervolgens contant geld mee opgenomen worden bij het pinapparaat. Dit kost een paar euro, dus veel minder dan de liters benzine die je anders moet betalen om geld te gaan brengen. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat er op de rekening kan worden gekeken, of dat er misbruik van wordt gemaakt.
Een debitcard geeft financieel overzicht, voordeel en veiligheid.
Kies daarom voor de debitcard>>>

Reacties
Categorieën