Boodschappen doen met de debitcard

Vandaag heb ik voor het eerst mijn boodschappen contactloos betaald met mijn debitcard! Wat is dat makkelijk. Een debitcard is een handig betaalmiddel, als vervanger van een creditcard. Het enige nadeel was tot voor kort, dat je niet in een supermarkt met je debitcard kon betalen. Supermarkten accepteren namelijk geen creditcard, en dus ook geen debitcard. Nu heb ik ontdekt dat het met een Money2go debitcard wel mogelijk is. Hiermee kun je contactloos betalen, en dat wordt wel geaccepteerd in veel supermarkten.

Waar let je op bij een debitcard?

Alleereerst is het belangrijk om de voorwaarden van je debitcard door te nemen. Niet iedere kaart heeft dezelfde kosten en opwaardeerlimieten, dus zorg ervoor dat je niet onverwachts voor verrassingen komt te staan.
Een debitcard is vooraf oplaadbaar, dit betekent dat je de kaart kan gebruiken als er voldoende geld op de kaart is gestort. Bij de ene debitcard zijn er meer opwaardeermogelijkheden dan bij de andere.
Er is een limiet wat je per jaar mag opwaarderen, maar dat kan je makkelijk verhogen door je kaart naar een hoger opwaardeerniveau te brengen. Als voorbeeld: bij de Money2go kaart mag je per dag maximaal €500 opwaarderen (maximaal €1000 per maand), maar heb je ‘m in het hogere level, dan mag je per dag €3750 opwaarderen (dit is de maandelijkse limiet). Niet bij iedere debitcard worden kosten in rekening gebracht voor opwaarderen, bij sommige wel.
De aanschafkosten verschillen per kaart, maar soms ben je met een duurdere kaart uiteindelijk goedkoper uit, door de bijkomende kosten.
Als je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden van een debitcard, zal je merken hoeveel gemak je er van hebt. Je weet precies hoeveel geld je kan besteden, en je kan altijd online zien hoeveel geld er nog op de kaart staat. Ook kan je makkelijk online geld op je kaart storten.
Je kan nooit rood komen te staan door de debitcard, want als er geen geld op de kaart staat, gaat de aankoop niet door. Je hebt niet te maken met rekeningen die achteraf betaald moeten worden, zoals bij een creditcard. Je kan vooraf op je rekening kijken, hoeveel geld je kan missen. Je wordt hierdoor min of meer verplicht bewuster met je geld om te gaan.

Waarom boodschappen doen met een debitcard?

Als je niet zoveel geld te besteden hebt voor je boodschappen, is het belangrijk dat je voor jezelf een grens trekt hoeveel je uit wil geven. Ga daar niet overheen! De verleiding van een gewone pinbetaling is dat je niet overziet hoeveel je uitgeeft, en dat je zelfs rood kan komen te staan.
Bij contant geld is het duidelijker hoeveel geld je nog hebt. Alleen is het voor veel mensen lastig om steeds met een zware portemonnee boodschappen te gaan doen. Vooral ouderen hebben soms moeite om het kleingeld goed te herkennen, en daarom pinnen ze liever bij de supermarkt. Alleen is een pinbetaling niet altijd veilig, vooral als de pincode afgekeken wordt. Een debitcard is niet gekoppeld aan een bankrekening, dus kan die in geval van diefstal ook niet leeggeplunderd worden.
Er zijn genoeg zieken of ouderen die de boodschappen door iemand anders laten halen. Hoe komen ze aan het geld, als ze geen vertrouwd familielid in de buurt hebben? Via internet geld overmaken op de debitcard kan vanaf iedere afstand, dus is dat geen probleem meer.
Een debitcard kan je wel aan de hulp meegeven, een bankpasje heeft een groter risico op misbruik. Online kan de transactie gecontroleerd worden, en de bankrekening is veilig. Tot voor kort moest er geld gepind worden voor boodschappen, maar nu er ook contactloos betaald kan worden bespaar je op de pinkosten. Lees ook de blog:’De debitcard biedt hulp op afstand‘.

Boodschappen minstens 3% duurder

Zijn bij jou de alarmbellen al afgegaan dat je boodschappen dankzij de nieuwe regering 3% duurder zullen worden. Dat komt allemaal door het verhoogde btw tarief van 6 naar 9%. Gelukkig overzie je jouw uitgaves dankzij de handige Viabuy App bijzonder goed.

Reactie plaatsen