Bepaalt de eindtoets voor basisscholieren hun financiële toekomst?
Debitcard
Debitcard
0

Bepaalt de eindtoets voor basisscholieren hun financiële toekomst?

0

Vanmorgen las ik in het nieuws dat bijna 180.000 basisscholieren in het regulier en speciaal basisonderwijs deze week aan hun eindtoets beginnen.
Door een positief resultaat van de leerling kan de leerkracht het advies voor de vervolgkeuze naar boven bijstellen.
Dit kan behoorlijke gevolgen hebben voor het individuele kind dat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs toe gaat. Je wil toch als kind het liefst op hetzelfde niveau gaan leren en spelen als je leeftijdgenootjes.
Natuurlijk beseffen kinderen dat lang niet altijd. Ze zijn tenslotte nog erg jong en hebben goede begeleiding van leerkrachten en zeker van hun ouders nodig. Iets wat me veel zorgen baart is dat de ouders over het algemeen erg druk met zichzelf zijn.
Als ze vrij zijn dan is de Smart- of Iphone vaak afleiding nummer 1.
In de kinderwagen zie ik regelmatig dat ouders geen aandacht voor de kleine hebben maar met hun mobieltje in hun ene hand lopen te spelen en met hun andere hand de kinderwagen voortduwen. In Nederland zijn we toch wel erg op onszelf gericht. Hebben we nog wel voldoende aandacht voor onze kinderen?

Het voortgezet onderwijs

Vanaf de eerste klas van het voortgezet onderwijs moet je je kind helemaal loslaten. Ze komen tussen de middag niet meer thuis eten, en hebben onregelmatige schooltijden Reserveer je nog tijd om van je kind te horen hoe het op school gaat?
Als de kinderen uit school komen willen ze het liefst meteen aan hun ouders vertellen hoe het op school ging. Toen mijn kinderen nog klein waren gingen we altijd heerlijk met een kopje Kamillethee en een koekje na schooltijd in gesprek met elkaar. Dat waren mooie momenten.

De Financiën van je kind

Als ouder begin je al op jonge leeftijd om je kind om te leren gaan met geld. De meeste kinderen krijgen al op zeer jonge leeftijd zakgeld. Het ene kind mag helemaal zelf beslissen wat hij/zij met het gekregen zakgeld doet. Steeds meer (jonge) kinderen sparen. We leven in zo’n mooie tijd dat de kasten toch wel vol liggen met snoep en dat de ouders over het algemeen erg gul zijn en naast het zakgeld wat ze aan hun kinderen geven, krijgen ze veel extra dingen meestal in de vorm van snoep, maar ook in de vorm van bioscoop- of voetbalkaartjes.

Een zakgeldkaart voor je kind?

Steeds meer ouders geven hun kind al op zeer jonge leeftijd een zakgeldkaart cadeau. Zo leren ze op jonge leeftijd al snel om te gaan met de digitale betaalmiddelen. De Viabuy debitcard kan jij als ouder voor je kind bestellen en via het zeer goed beveiligde hoofdaccount zie je exact wat je kind met zijn geld doet. Als je kind al wat ouder is wil je dat misschien niet meer volgen. Dan kijk je simpelweg niet in het account.

Gamen zonder zorgen

Het is vaak voorgekomen dat ouders hun creditcard aan hun kind gaven of met hun creditcard een game aankochten. Je kan hierbij denken aan games voor spelcomputers, maar ook aan games voor Ipad of PC.
In alle gevallen moeten de creditcardgegevens aan het gameaccount gekoppeld worden. Als ouder moet jij je realiseren dat als eenmaal de creditcardgegevens aan het gameaccount gekoppeld zijn, dat je dan als ouder niet meer ziet als je kind een uitbreiding van een spel aankoopt. Ook kan je kind een ander spel via internet aanschaffen. De creditcardgegevens waren toch al gekoppeld.

Kan je ook met de Viabuy debitcard games en uitbreidingen aankopen?

Ja, met de Viabuy debitcard kunnen jij en je kind ook games op internet aanschaffen. Het grote voordeel is dat alleen uitgegeven kan worden wat er werkelijk op de debitcard staat.
Met een debitcard moet je namelijk eerst geld op de kaart zetten voordat er een uitgave mee kan worden gedaan. Dit kan via het aan de kaart gekoppelde IBAN bankrekeningnummer, maar ook kan er contant geld op de kaart gestort worden. Je kind kan dus zelf zijn/haar zakgeld bij een bank of bij het GWK storten.

Als je kind al wat groter is

Kinderen worden snel groot, het betekent dat je goed bezig bent als je al op jonge leeftijd je kind hebt geholpen met storten van het zakgeld op een debitcard. Da’s handig want als ze eenmaal naar het voortgezet onderwijs gaan dan heb je er minder grip op.

Impulsief aankoopgedrag bij pubers

Door alle prikkels die we krijgen door reclame op tv en op internet, zijn we snel geneigd om in een impuls iets aan te schaffen. Pubers hebben daar nog veel meer last van. Risicovolle betaalkaarten zijn pinpassen, bankpassen en creditcards. Daarmee kan je ongemerkt heel veel geld uitgeven. Elke dag zo’n uitgave doen kan behoorlijk oplopen.

Een gewaarschuwd mens telt voor

Enorm veel mensen zijn in de financiële problemen terecht gekomen door onbewust geld te pinnen. Of het nou met je bankpas of met je creditcard is doet niet terzake. Meestal kan je heel veel geld uit blijven geven, totdat je door de bank of creditcardmaatschappij een halt wordt toegeroepen. Maar dan is het al te laat. Je zit dan al in de financiële problemen en moet maar zien hoe je het dan terug kan betalen. Vaak werkt dit niet en komt schuldsanering al snel om de hoek kijken.
Beter is het om een debitcard aan te schaffen en zo het goede voorbeeld aan je kroost te geven. Zoals gezegd als ze het jong leren dan hebben ze er later op het voortgezet onderwijs, maar zeker in hun verdere leven erg veel gemak van.

Reacties
Categorieën