Verander je gewoontes door de coronacrisis met de debitcard
De coronacrisis heeft al een half jaar lang de wereld op zijn kop gezet. Sommige dingen horen inmiddels bij het ‘nieuwe normaal’, al zullen we het nooit normaal vinden. Hebben jullie al in je systeem om geen hand meer te geven bij kennismaking, of niet te zoenen bij een felicitatie? Dingen die zo vast in je routine zitten, verander je niet automatisch.
Andere dingen zijn makkelijker aan te passen, als je er maar vaak genoeg bij bepaald wordt. Ik merk zelf in ieder geval dat ik, net als anderen, in iedere supermarkt meteen kijk waar ik mijn handen kan desinfecteren. Dat is toch iets waar je een half jaar geleden niet aan zou denken, en waarschijnlijk lacherig over gedaan zou hebben. Zo zijn er veel meer dingen veranderd, en ook wij veranderen mee.
Hoe betaal jij tegenwoordig?
Vanaf het moment dat we wisten dat het coronavirus geen griepje was, werd er gehamerd op het houden van afstand. Zo waren er winkels die geen contant geld meer accepteerden, en moesten er spatschermen neergezet worden. Op zich zijn alle maatregelen goed en begrijpelijk, maar ook hierin moeten wij ons gedrag aanpassen.
Het nadeel van betalen met een pinpas is het ongemerkt uitgeven van meer geld. Wij hebben vaak genoeg gezien in consumentenprogramma’s dat mensen het advies kregen om vooral contant geld te gebruiken bij het boodschappen doen. Je ziet hoeveel geld je kan besteden, en je ziet wanneer je portemonnee leeg is. Voor mensen die moeilijk overzicht hebben in hun uitgavepatroon werkt dit een stuk beter dan pinnen. Wat een probleem, als je dit hulpmiddel nodig hebt en opeens weer contactloos moet betalen. Weg overzicht, weg zichtbaar geld.
Er is een simpele oplossing voor dit probleem: de debitcard! Eigenlijk kan je het zien als een portemonnee in een pasje. Je kan geld van je rekening op de debitcard storten, en dat als portemonnee gebruiken voor je budget. Als er geen geld meer op de kaart staat, kan je er niet meer mee betalen. Een lege kaart is net als een lege portemonnee eigenlijk.
Er zijn steeds meer winkels waar je met een debitcard kan betalen, zoals de Lidl, Jumbo of C&A. Iedere winkel waar je met een creditcard kan betalen doet mee! Een debitcard is namelijk een oplaadbare creditcard.
Het is een veilig alternatief voor contant geld, zonder het risico van een bankpas. Er kan geen betaling met een debitcard worden gedaan waar geen geld op staat, dus voor dieven is dit niet interessant.
Een debitcard voor iedereen
Doordat veel mensen nu een heel ander financiëel plaatje hebben dan voor de coronacrisis, is het ook veel lastiger om uit de schulden te blijven. Het is nog steeds een onzekere tijd voor veel beroepsgroepen. Er zijn helaas veel ontslagen gevallen, en er staan nog steeds banen op de tocht. Het kan zijn dat de uitgaves niet meer passen bij de inkomsten.
Als je schulden hebt, krijg je een negatieve notering bij het BKR. Hierdoor wordt het moeilijker om leningen af te sluiten, of een creditcard (ook een mogelijkheid om uitgesteld te betalen=lenen)aan te vragen. Soms heb je wel een creditcard nodig voor bepaalde diensten of betalingen. Een debitcard is hetzelfde als een creditcard, alleen zonder lening. Je zet geld op je debitcard, en dan gebruik je hem alsof het een creditcard is. Omdat je alleen dan uitgaves kan doen, wordt er geen BKRcontrole gedaan.
Je kan niet in de schulden komen door je debitcard. Dat is een veilig idee, en een prima alternatief voor de creditcard.
Juist in deze onzekere tijden moet je geen geld lenen, of op afbetaling kopen. Als je inkomen verandert, moet je toch je leningen aflossen. Als je dat niet meer kunt, moet je hele hoge rentes betalen over het uitstaande bedrag.
Positieve bijwerkingen van de coronacrisis
Hoe vreemd het ook mag lijken, er zijn toch ook positieve kanten aan de coronacrisis. Doordat we allemaal even stilgezet zijn, worden we wel bewust gemaakt van de onzekerheid van alles.
De mensen in de zorg kregen eindelijk de aandacht die ze verdienen. Hoe normaal vonden we alles, hoe vanzelfsprekend we alles konden plannen? Wie had gedacht dat de supermarkten opeens een run op wc-rollen zouden krijgen? Wie had bedacht dat de lucht opeens stralend blauw kon zijn zonder vliegtuigstrepen? Het milieu zal zeker even beter af zijn geweest, toen er veel minder verkeer op de weg was.
Veel mensen mogen nog steeds thuiswerken, en hebben dus meer tijd over. Veel mensen zijn opeens in Nederland op vakantie gegaan, en ontdekten hoe mooi het hier eigenlijk is. De dorpjes die andere jaren klaagden over de hordes buitenlandse toeristen hadden nu rust (en merken dat die hordes wel extra inkomsten meebrachten). Nieuwe inzichten, nieuwe gewoontes…en misschien nieuwe betaalmethodes.
Nu weet ik ook wel dat de debitcard geen nieuwe betaalmethode in huis heeft, maar vele landgenoten gebruikewn deze handige betaalkaart al sinds 2012 naar volle tevredenheid. Zie de ervaringen van debitcardgebruikers op onze verkooppagina.