Veiligheid zou niet nodig moeten zijn

Hoe veilig voel je je? Door de vele negatieve programma’s op televisie krijg je het gevoel dat de veiligheid op straat ver te zoeken is. Het is goed dat je gewaarschuwd wordt voor oplichters, inbrekers en andere onbetrouwbare situaties. Daar zijn de programma’s voor bedoeld, niet om je bang te maken.
Het gebeurt echter vaak dat mensen doorslaan in hun poging inbrekers buiten de deur te houden. Geeft dat een gevoel van veiligheid? Nee, ze zoeken naar steeds meer ‘gevaarlijke’ situaties. Het liefst maken ze een vesting van hun huis, en het woongenot heeft er onder te leiden.
Helaas zijn er mensen die niet met hun handen van andermans spullen kunnen afblijven. Het zou niet nodig moeten zijn dat je de voordeur op slot draait, omdat je het inbrekers anders te makkelijk maakt. Hoezo? Een inbreker zou niet moeten inbreken!
Het is al niet genoeg om de deur dicht te trekken, zodat men weet dat je niet naar binnen kan. Het zou toch niet nodig moeten zijn, dat je voor je eigen veiligheid een extra slot op de deur laat zetten? En een bewakingscamera, en de ramen dicht, en geen ladder laten staan… Moeten we dan denken hoe een inbreker denkt? Misschien wel, maar laat je niet gek maken.

Hoe zet jij je fiets veilig neer?

Een paar jaar geleden waren we in een Nederlands dorpje, waar gewoon fietsen zonder slot geparkeerd stonden. We waren helemaal verbaasd dat dat nog kon! Het is toch wel erg, dat je het normaal gaat vinden dat je fiets op slot moet staan. “Als ie gestolen wordt, heb je er zelf om gevraagd als ie niet op slot stond”. Het klinkt vrij normaal, maar zou het eigenlijk niet moeten zijn. Sinds wanneer vinden wij het normaal dat fietsen nou eenmaal gestolen worden?
Alleen een achterslot op de fiets is niet voldoende, want dan kan eenvoudig het achterwiel een klein beetje opgetild worden om de fiets mee te nemen. Een extra kettingslot door het voorwiel is beter, al moet het niet te goedkoop zijn, want dat wordt gewoon doorgeknipt. Een motorslot is beter, want dat duurt langer voordat het open is. Natuurlijk moet het slot wel aan een hek of paal bevestigd zijn, want anders wordt de fiets (met lastig slot) opgetild en in een bestelbusje gezet.
Merk je hoe normaal het is geworden, om allerlei maatregelen te moeten treffen, om spullen die van jou zijn niet te laten stelen? Dat zou toch niet nodig moeten zijn?

De veiligheid van je geld

Het is algemeen bekend dat je goed op je geld moet letten. Als je portemonnee duidelijk zichtbaar in je tas zit, zou je wel eens een zakkenroller tegen kunnen komen. Als je tas teveel voor het grijpen is, kan ie zomaar gepakt worden. Hoewel je met contant geld beter zicht hebt op je budget (je ziet wanneer je geld op raakt, dus dan kan je niks meer kopen), gebruiken veel mensen liever een bankpasje.
Als je pasje gestolen wordt, loop je de kans dat je rekening eerder leeg is dan dat jij de politie gebeld hebt. Je kan geld pinnen, maar wees er van bewust dat anderen zien dat je aan het pinnen bent. Bescherm je pincode, zorg dat er niet meegekeken kan worden.

Als je niet zelf in staat bent om geld te pinnen, ben je afhankelijk van anderen. Je moet degene die voor jou geld haalt of boodschappen doet wel goed kunnen vertrouwen. Als je je pinpasje met pincode meegeeft, is het mogelijk dat er meer geld gepind wordt dan afgesproken. Ook kan diegene zien wat het banksaldo is, dat is geen prettig idee.

Om veilig met je geld om te gaan, kan je het best een debitcard gebruiken. Het combineert het overzichtelijke van contant geld met het gemak van een pinpas. De debitcard staat los van je bankrekening, dus kan je ‘m veilig aan iemand meegeven. Je kan online geld op de kaart storten, en dat is het budget dat je kan gebruiken.
Je kan eenvoudig geld terugstorten van je kaart naar je bankrekening, dus hoeft er niet veel geld op te staan. Overal waar een creditcard wordt geaccepteerd, kan je met je debitcard betalen (als er genoeg geld op de kaart staat). Je kan ook contant geld (laten) pinnen met de debitcard.
Een debitcard is door iedereen aan te vragen. Het maakt niet uit als je bekend staat bij het BKR, of als je geen vast inkomen hebt. Je kan niet door een debitcard in de schulden komen, omdat je alleen geld kan uitgeven dat je zelf op de kaart hebt gezet. Je komt dus niet rood te staan en je leent geen geld. Dat is toch een stukje veiliger voor je dan andere betaalmiddelen.
Het zou niet nodig moeten zijn, maar gelukkig is er de debitcard waarmee je inbrekers, zakkenrollers en oplichters te slim af bent

Reactie plaatsen