Van uitstel komt afstel

Van uitstel komt afstel, dat is een bekende uitdrukking. Helaas is het een gewoonte met vervelende gevolgen. Een voorbeeld dat heel herkenbaar is voor velen: je moet een afspraak maken met de tandarts. Omdat je er eigenlijk geen zin in hebt, schuif je het voor je uit.
Hoe lang duurt het, voordat je er aan denkt dat je nog een afspraak moest maken? Op het moment dat je kiespijn hebt. Zou je op tijd naar de controle zijn gegaan, was een beginnend ongemak opgemerkt en verholpen.
Een ander zichtbaar voorbeeld (voor de iets minder jonge mensen): nog niet zo lang geleden zag je auto’s met roestplekken. Als je op je auto een roestplekje zag, moest je dat behandelen. Als je dat niet deed, of te laat, dan werd het roestplekje een grote plek dat uiteindelijk een gat werd.

Uitstel en de gevolgen

Wat is uitstel? Je doet iets later dan eigenlijk de bedoeling is. Uitstellen kan hele nadelige gevolgen hebben in je werk, relatie en persoonlijke leven. Als iemand vraagt of je iets wilt doen, en je belooft dat uit te voeren, verwachten ze dat ook van je.
Stel je het vervolgens uit, dan stel je de ander teleur. Ze vertrouwen je, en vervolgens blijkt dat het gevraagde niet gebeurd is. Bovendien komen er weer nieuwe dingen bij, die dan ook uitgesteld moeten worden, omdat voorgaande opdracht nog niet af was.

In de werksfeer kan dat ver strekkende gevolgen hebben. Als de werkgever merkt dat je “ja” zegt en”nee” doet, kan het uiteindelijk je baan kosten.
Binnen een relatie kan het betekenen dat er wrijving ontstaat, of zelfs ruzie. Een keer iets vergeten te doen is wat anders dan regelmatig je belofte niet na te komen. Denk maar eens aan de vaatwasser die je belooft uit te ruimen. Als je denkt dat je dat later wel even doet, komen er genoeg leukere dingen tussen die je eerder uitvoert. Degene die verwacht dat het gedaan is, en met een stapel borden naar de vaatwasser loopt, is niet blij met je.

Voor jezelf is uitstel ook niet prettig. Op een gegeven moment weet je niet meer wat je nog moest doen, of wat je ook weer beloofd had.
De gevolgen van uitstel in je huishouden betekent een chaos.
Uitstel in je administratie betekent openstaande rekeningen en onvindbare bonnetjes die je nodig hebt voor garantie.
Uitstel van afspraken maken kan je vriendschappen gaan kosten. Als je steeds van plan bent bij iemand langs te gaan, maar het niet doet, denkt de ander dat je niet wil. Als de actie steeds van een kant komt, verwatert de relatie.

Wat zijn redenen van uitstel?

De reden waarom iemand steeds dingen uitstelt, kan niet alleen maar gemakzucht zijn. Andere redenen zijn:
-Stress
Als je veel spanning hebt, kan dat zo veel energie nemen, dat je eigenlijk verder tot niets kan komen. Omdat je dat niet wil laten merken, doe je alsof je alles aan kan. Helaas blijkt dat niet zo te zijn, en stel je vervolgens de taken uit. Het scheelt enorm, als je eerlijk de situatie uitlegt. Je bouwt anders nog meer stress op, als je nog zoveel moet doen en er niet toe kan komen.
-Gebrek aan overzicht
Als je al veel hebt laten liggen, verlies je het overzicht. Vaak is de reden een gebrek aan discipline. Het lijkt eerst wel prettig om alleen te doen waar je op dat moment zin in hebt, maar in de praktijk werkt dat niet. Soms moet je jezelf tot de orde roepen, de minder leuke klusjes doen, en vervolgens met voldoening zien dat het overzicht terugkomt.
-Gebrek aan vaardigheden
Soms wordt er iets van je gevraagd, waarvan je weet (of denkt) dat je dat niet kan. Je denkt dat het resultaat niet goed kan zijn, en stelt het uit. Maar wat bereik je met dit uitstel? Het moet nog steeds gebeuren. Dus, afhankelijk van de situatie, kan je beter om hulp vragen. Of je kan eerst leren hoe de gevraagde opdracht uit te voeren is. De laatste oplossing kan zijn dat je eerlijk zegt dat je het niet kan. Beter eerlijk zeggen waarom iets lang duurt, dan de schijn ophouden.
-Teveel moeten doen
Het kan gebeuren dat je een hele todo-lijst hebt, maar een te beperkte tijd om het uit te voeren. Op een gegeven moment kan je blokkeren. Uitstel is wel het laatste dat iets oplost, want je kwam al tijd tekort. In zo’n geval is het belangrijk om prioriteiten te stellen, en in ieder geval de belangrijkste taken uit te voeren. Probeer eventueel wat te delegeren, of vertel waarom de andere taken later af zijn.
-Niet gemotiveerd
Misschien ben je niet gemotiveerd, zie je het nut niet in van de opdracht. Het is geen excuus, om dan maar niet aan de klus te beginnen. Soms zie je pas later in waarom een bepaalde taak gedaan moest worden. En hoe eerder je eraan begint, hoe eerder je er van af bent.
-Perfectionisme
Het is heel lastig als je perfectionistisch bent, want dan heb je last van meerdere bovenstaande problemen. Het werk duurt langer, waardoor je stress krijgt. Je denkt dat het steeds beter kan, dus je bent niet tevreden. Je verliest het overzicht misschien, omdat de gewone werkzaamheden ook doorgaan. Verwacht niet dat alles perfect moet gaan, dat gebeurt bij anderen toch ook niet?

Uitstel en financiën

Vooral in geldzaken is het belangrijk dat je geen dingen uitstelt. In andere blogs heb ik al geschreven hoe het vaak van kwaad naar erger gaat. Als je te veel rekeningen krijgt, en je overziet het niet meer, kan het gebeuren dat je de fout ingaat.
Je stelt de betaling even uit, maar in de tussentijd komen er nieuwe rekeningen die betaald moeten worden. Er zijn mensen die op een gegeven moment de rekeningen niet meer openmaken, uit angst wat ze nu weer moeten betalen.

Jammer genoeg kun je hier niet bij zeggen:”van uitstel komt afstel”. Je moet betalen, en hoe langer je het uitstelt, hoe hoger het bedrag wordt. Bij onbetaalde rekeningen komt er een boeterente op het oorspronkelijke bedrag. Bij een betaling met een creditcard wordt er (bij te late betaling) een hoge rente berekend. Het gevolg is dat je alleen maar dieper in de problemen komt.

Weet je van jezelf dat je betalingen uitstelt? Ga er eens voor zitten, en ga de confrontatie aan. Kijk welke rekeningen nog open staan, en wanneer ze betaald moeten worden. Je kan beter niet door gaan met struisvogelpolitiek, je kop in het zand steken lost niks op.
Gebruik geen creditcard, maar een debitcard. Je hebt namelijk niet de keus wanneer je de betaling zal gaan doen, je moet eerst geld op de kaart zetten om hem te gebruiken. Zo bescherm je jezelf tegen hoge schulden. Als je geen geld hebt, kan je het niet uitgeven. Het klinkt heel simpel, maar dit systeem heeft al veel mensen geholpen bij hun geldproblemen.
Bestel daarom de debitcard van je keus door op de blauwe knop te drukken.

Viabuy7

Reactie plaatsen