Pokémon is weer een hype

Pokémon Go is nog niet eens via de Nederlandse Appstore te downloaden, en toch is het nu al razend populair. Ik word er erg enthousiast van.
Het lijkt nog zo kort geleden dat mijn zoontje van 6 helemaal gek was van Pokémon, en ik als moeder me er ook mee bezig hield. Toch was dat in 1999, dus 17 jaar geleden! Het is niet verwonderlijk dat de meeste enthousiastelingen van de nieuwe rage “tussen de 15 en 30 jaar” zijn, volgens onderzoekers. Deze leeftijdsgroep is met Pokémon opgegroeid. Ik verwacht dat binnenkort de rage snel uitbreidt naar een veel breder publiek, omdat het een veelzijdig spel is geworden. In plaats van binnen te gamen, word je nu gemotiveerd om naar buiten te gaan. Het combineert een gewoon spelletje met Google Maps, strategie en plaatselijke bezienswaardigheden. En eerlijk gezegd vind ik de meeste poppetjes nog steeds heel leuk om te zien.

Pokémon vroeger en nu

Als ik terugdenk aan de Pokémon hype van ruim 15 jaar geleden, hij duurde naar mijn idee jaren, was het begonnen met een Gameboy-spelletje, een kaartspelletje en een tekenfilmserie. Het was overgewaaid uit Japan, en was al snel populair.
Op verschillende niveaus werd er met het kaartspel omgegaan: er konden kaartjes geruild worden en er kon een best ingewikkeld spel mee gedaan worden. Sommige kaartjes hadden meer waarde, en sommige waren zelfs zeldzaam. De ruilhandel was vooral goed voor de zakenmannetjes in spé: ze ruilden soms een kaart voor een hele stapel, waarmee dan weer verder handel werd gedreven. Ook moeders storten zich in de (soms oneerlijke) handel. Op rommelmarkten kon je geen kraam passeren zonder even de mappen met kaartjes te bekijken.
Steeds meer artikelen kwamen in de handel, met Pikachu en Ash als hoofdpersonen. Kleding, poppetjes,knuffels, posters, heuse bioscoopfilms en videobanden(!) of DVD’s. Wat niet zo erg commercieel begon, groeide uit tot een megasucces waar miljarden mee verdiend werden.

De nieuwe rage

De nieuwe rage Pokémon Go begint ook niet zo erg commercieel. Het lijkt te gaan om een gratis game, die nu alleen via het buitenland te downloaden is. Het zal niet lang duren dat het ook rechtstreeks via de Nederlandse Appstore of Playstore te krijgen is. Via een artikel over de nieuwste game, begreep ik dat het nu nog niet zo duidelijk is hoe alle opties binnen het spel werken.
Het is nog veel uitzoekwerk via internet, om te ontdekken hoe je een gym bemachtigt of waarom de ene Pokémon makkelijker te vangen is dan de andere. Ook blijkt dat je Pokéballs nodig hebt om je Pokémon te kunnen vangen. Verder lees ik dat je Potions verzamelt om een zieke Pokémon te genezen, of Revives om een dode tot leven te wekken.

Met de ervaring van andere spelletjes in mijn achterhoofd, voel ik al aankomen dat het gratis spelletje straks geld kan gaan kosten. Ongetwijfeld kun je sneller aan je Potions en Revives komen als je geld betaalt. Misschien kan je straks wel sterkere Pokémons kopen, of gewoon mooiere.

Pokécoins kopen zonder creditcard

Je kunt nu al Pokécoins kopen in het spel om te zorgen dat je meer bij je kunt dragen en dat je sneller vooruit komt. Betaling hiervan gaat in principe via een creditcard.

Net als bij andere games, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen impulsaankopen. Dit kan je doen door de debitcard in te zetten als hulpmiddel. Je kan de Viabuy debitcard koppelen aan je Apple- en Google Play account. Dit wordt herkend als gewone creditcard, maar is een stuk veiliger en je zorgt er dus voor dat je niet met een onverwachts hoge rekening zit aan het eind van de maand.

Reactie plaatsen