Debitcard
Debitcard
0

Omgaan met geld hoort bij het opvoeden

0

Is een debitcard aan leeftijd gebonden? Nee, net zomin als geld aan leeftijd is gebonden is de debitcard dat ook niet.
Het gebruik van betaalmiddelen verandert mee met de tijd. Vroeger kregen kinderen een stuiver op een veel latere leeftijd dan tegenwoordig. Het bedrag wordt steeds hoger, en het zakgeld wordt steeds eerder gegeven.
De eigen keuze om op een verjaardag geld te vragen, zodat ze iets “groots” kunnen kopen is op steeds jongere leeftijd. Kinderen hebben de keuze om al dan niet te sparen, of een deel apart te zetten.

De pinpas is allang niet meer alleen voor volwassenen: al 39% van de basisschool leerlingen heeft een pinpas. Dus waarom zou een kind geen debitcard kunnen gebruiken?

Hoe stoom je kinderen klaar voor hun toekomst?

Het klaarstomen van kinderen voor hun toekomst betekent veel meer dan rekenen en taal, huiswerk maken, kamer opruimen en dat ze hun plaats goed kennen ten opzichte van anderen.
Ook goed leren omgaan met geld hoort bij het opvoeden. Als je ze hebt geleerd om goed met geld om te gaan, heeft dat enorme voordelen voor hun verdere leven. Als je jong begint met de waarde van geld te leren kennen, wordt dat later makkelijker toegepast in hun volwassen leven. Veel mensen met geldproblemen missen het overzicht. Pas als het mis gaat wordt er hulp gezocht. Het is beter om vroeg op de hoogte te zijn waar geldproblemen zich kunnen voordoen.

De week van het geld

Eens per jaar wordt er extra aandacht besteed aan geldzaken voor basisscholieren in “de week van het geld”.
Het is niet voor niets dat veel grote organisaties zich hiervoor inzetten door educatief materiaal beschikbaar te stellen aan scholen. Spelenderwijs wordt er op gewezen dat het belangrijk is om na te denken voordat je iets koopt. Ingespeeld op de belevingswereld van een kind. Speelgoed of ijs kopen spreekt uiteraard meer aan dan een verhaal over huizen kopen of huren. Uiteraard is het ene kind leergieriger dan het andere, en weten ouders het beste welke manier van benaderen het beste werkt. Maar dat kennis over geld bij opvoeden hoort, is echt heel belangrijk.

Jong geleerd is oud gedaan

Wij weten allemaal dat het niet handig is om geld te lenen als je iets wil kopen en het geld er niet voor hebt. Je moet immers ooit dat geleende geld terugbetalen. Van een vader of moeder lenen kost waarschijnlijk geen extra geld, maar als je van een bank of een andere instantie leent moet je veel rente betalen.

Aankopen met een creditcard doen is in feite ook geld lenen, want je betaalt later pas de rekening. Als je niet op tijd betaalt, kost dat veel extra geld. Achteraf betalen heeft een groot nadeel: het kan zijn dat je het niet doet! Omdat je het geld niet hebt, of omdat je het vergeet.
Aankopen doen met een debitcard is veel overzichtelijker: je kan de kaart alleen gebruiken als er voldoende geld op de kaart staat. Je stort vooraf geld op de kaart, dus komt niet in bovenstaande problemen.
Kinderen kopen spelletjes op internet, surfen vaak net als hun ouders van webshop naar webshop, of mogen zelf kleren gaan kopen tot een bepaald bedrag. Als zij een debitcard gebruiken, heb je als ouders de zekerheid dat ze niet teveel kunnen aanschaffen. Voor een verjaardag kun je bijvoorbeeld een bedrag op de kaart zetten.
Ze hoeven niet meer met veel geld over straat, wat tegenwoordig niet zo veilig is als vroeger. Het enige dat ze hoeven te onthouden is de pincode, en bij contactloos betalen tot €25 is niet eens een code nodig.
Als ze geen geld op de kaart hebben staan, heeft een ander er niets aan. Dus je hoeft niet bang te zijn dat vriendjes hem ‘per ongeluk’ gebruiken.

De debitcard koppelen aan een tablet

Tijdens een spelletje op de tablet wordt een kind vaak verleid om extra aankopen te doen: meer levels, betere stenen, minder reclame in beeld…. Vanaf de eerste aankoop is je tablet gekoppeld aan een creditcard. Hierdoor is het voor je kind wel erg makkelijk om die aankopen te doen, en het vervelende is dat jij het pas ontdekt als de afrekening van je creditcard komt.
Je kan de Viabuy debitcard koppelen aan je tablet, in plaats van je creditcard. Hierdoor kan je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Met een debitcard kan de aankoop alleen doorgaan, als er voldoende saldo op de kaart staat. Dit heb je zelf in de hand, omdat jij als ouder via je persoonlijk beveiligde account inzicht hebt. Je kan afspreken hoeveel je kind mag besteden aan spelletjes, of kijken hoe verantwoord je kind er zelfstandig mee omgaat. Je loopt op deze manier geen risico een hoge rekening te ontvangen.

Meer info over Viabuy’s debitcard>>>

Reacties
Categorieën