Langdurige werkelooheid is verder afgenomen
economie
economie
0

Langdurige werkelooheid is verder afgenomen

0

Vandaag meld het Centraal bureau voor de statistiek dat de langdurige werkeloosheid behoorlijk is afgenomen.
Vaak staan we er niet bij stil, dat het je kan overkomen, dat je bijvoorbeeld midden in een glansrijke carrrière door vervelende omstandigheden je baan kan verliezen.

Wat kunnen die vervelende omstandigheden zijn

Die vervelende omstandigheden kunnen zijn: dat je op een gegeven moment niet door dezelfde deur kan met je nieuwe chef. Met je oude chef had je die problemen niet, want jullie kenden elkaar al jaren en hadden hetzelfde referentiekader. Maar helaas voor jou ging je oude chef met pensioen en moest je het met die vervelende nieuwe chef doen. Maar het kan ook zo zijn dat je gewoon pech hebt met nieuwe collega’s omdat ze steeds vaker irritanter tegen je gingen doen en dat je behoorlijk gestresst naar je werk ging en dat het niet meer zo prettig werken was. Op zoek naar een andere baan is ook niet zo makkelijk! Je bent al 45 en dat is niet zo’n makkelijke leeftijd om nog voor een andere baan in aanmerking te komen.
Het resultaat is dat je steeds meer last van spanningen krijgt en daardoor je werk steeds slechter ging doen en uiteindelijk werd je ontslagen.

Je bent werkeloos en wat nu?

Je bent werkeloos en moet zien om weer een goede baan te krijgen, liefst tegen hetzelfde salaris als waar je vroeger voor werkte. Dat valt niet mee, want de banen liggen tegenwoordig niet voor het oprapen. Het kan zijn dat je gezien je leeftijd of gezien een andere situatie tot een risicogroep behoort. En het is dus niet ondenkbaar dat je langdurig werkeloos blijft en financieel wordt het nou niet bepaald leuker.

Ga verantwoord met je geld om!

Elk moment van je leven moet je goed met je geld omgaan. Gelukkig ben ik er door mijn ouders op gewezen dat je maar een keer je geld uit kan geven en ook hebben zij goed voorgedaan dat je zuinig met je geld om moet gaan en zoveel mogelijk moet proberen om te sparen. Iets wat er bij de huidige (jongere) generatie meestal niet meer zo in zit. We zijn toch best wel een verwend volkje en we willen het liefst alles hebben. Die indruk krijg ik weleens.
Als je al ziet waar je niet allemaal geld kan lenen. Op internet zijn er bijvoorbeeld al veel te veel louche bedrijfjes die je proberen te verleiden. Trap er niet in! Ga lenen van geld uit de weg. Het kan je alleen maar in de problemen brengen.
Ik ga toch nog even een stapje verder om het nog wat duidelijker voor je neer te zetten.

Welke leenvormen zijn er?

Je kan geld lenen met een creditcard. Dit is een betaalkaart waar je krediet op hebt staan. Elke keer als je een uitgave met die creditcard doet dan wordt het bedrag van je uitstaande lening groter en je moet proberen om het geleende bedrag aan het eind van de maand terug te betalen aan de creditcardmaatschappij. Lukt dat je niet of wil je dat niet, dan mag je ook later terugbetalen of het in een gespreide betaling doen. Reken dan wel op hoge rentebedragen die je er overheen ook moet afrekenen. Vaak is er sprake van rente over rente. En de rentepercentages liegen er niet om, die liggen boven die 12%.
Naast de creditcardkosten heb je ook andere kosten die je het liefst op tijd terug wil betalen. Ik neem daarbij aan dat je soieso op tijd terug wil betalen en jezelf niet nog verder in de schulden wil steken.
Wat betreft de creditcard: als je na die maand betaalt dan krijg je een negatieve BKR registratie en wordt je beperkt in het afsluiten van eventuele andere leningen zoals bijvoorbeeld de lening die je af moet sluiten als je een huis aan wil schaffen. Maar ook als je vanwege een verbouwing je hypotheek wil vehogen, dan is dat niet mogelijk.
Ook voor al je andere rekeningen geldt, betaal op tijd en voorkom financiële beperkingen in de toekomst.

Is een creditcard slecht?

Zoals gezegd leen je met een creditcard geld. En of een creditcard slecht is? Die vraag kan ik alleen maar bevestigend beantwoorden. Het gebruik van een creditcard heef velen al in de financiële problemen gebracht. Of je nu een lage- of een hoge opleiding, een laag- inkomen of een hoog inkomen hebt, het kan ook jou overkomen dat je door ondoordacht met je geld om te gaan heel veel kan verliezen. Denk niet alleen aan het geld dat je verliezen kan maar ook aan de psychische effecten van jou en van je gezinsleden. Vergeet ook niet dat je vrienden en kennissen er ook last van kunnen hebben als het met jou niet goed gaat.

Wat is de oplossing?

De oplossing is de debitcard. Wat is een debitcard? Een debitcard is een vooraf oplaadbare creditcard. Met deze betaalkaart moet je eerst geld uitgeven voordat je er een aankoop mee gaat doen. Door een debitcard te gebruiken ga je bewust(er) met je geld om en kan je niet in de schulden terecht komen. Met een debitcard leen je dus geen geld en je zal merken dat je door het regelmatig gebruiken van een debitcard behoorlijk veel geld over zal gaan houden.

Debitcard

Reacties
Categorieën