Hypotheeklasten kunnen een blok aan je been zijn

Hypotheeklasten kunnen een blok aan je been zijn

Te Hoge hypotheeklasten kunnen een blok aan je been zijn. Het kan zelfs een reden zijn waardoor jij in de financiële problemen belandt. Een hypotheek die eerst goed te betalen was, kan opeens een grote zorg worden. Als je je baan verliest, ziek wordt, in een echtscheiding terecht komt of door een Lockdown geen geld kan verdienen,  je besteedbaar inkomen verandert aanzienlijk. De maandelijkse lasten blijven gelijk, maar je inkomen is een stuk lager geworden.

Bij het afsluiten van een hypotheek kan je kiezen tussen een lineaire- en een annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek los je direct af op de hoofdsom (dit is het bedrag waarover hypotheek is verstrekt) waardoor je na een maand al minder hypotheekrente hoeft te betalen. Je hypotheeklasten gaan dus al snel naar beneden. Dit is de meeste veilige hypotheekvorm.
Bij een annuïteitenhypotheek daarentegen los je niet direct af van de hoofdsom, maar betaal je de eerste jaren meer rente dan aflossing. Je geniet de eerste jaren wel een hoger belastingvoordeel, maar je lost dus veel minder af. Je maandlasten blijven gelijk mits de rente niet wijzigt. Als in een volgende rentevaste periode de rente stijgt, gaan je maandelijkse hypotheeklasten dus ook omhoog. Enerzijds geniet je van een hoger belastingvoordeel gedurende de eerste jaren van de hypothecaire lening. Anderzijds loop je het risico dat de hypotheekrente gaat stijgen.
Omdat je nooit kan weten hoe jouw inkomen, en eventueel het inkomen van je partner, er in de toekomst uit gaat zien adviseer ik je een lineaire hypotheek. Dat is een stuk zekerder.

Sluit je hypotheek af met NHG

Als je je hypotheek afsluit met de Nederlandse Hypotheekgarantie, heb je een vangnet gecreëerd voor als je je hypotheek (om wat voor reden dan ook) niet meer kan voldoen. Ook heb je de zekerheid dat je niet voor te hoge hypotheeklasten komt te staan.
Uiteraard wordt er wel van je verwacht dat je zelf met een goede oplossing komt, als je verwacht je hypotheek niet meer te kunnen voldoen.

Voor hoeveel geld kan je hypotheek krijgen?

Voor hoeveel geld je hypotheek kan krijgen hangt af van de financiële situatie van jou en/of je partner. Let op dat je ook geld nodig hebt voor de kosten koper en niet alleen voor de vraagprijs van de woning. Bij bestaande woningen is de vraagprijs kosten koper, en bij nieuwbouwwoningen vrij op naam. In het laatste geval betaal je geen overdrachtsbelasting, maar wel afsluitkosten voor de lening en commissie voor de makelaar.
Het is ook zaak dat je meerdere hypotheekoffertes aanvraagt. De rentebedragen kunnen per hypotheekverstrekker verschillen.
Natuurlijk is ook van belang hoeveel geld je over kan houden elke maand, zodat je niet al te krap komt te zitten. Denk daar zelf over na voordat je het voorlopige koopcontract gaat tekenen bij de notaris.
Je kan ook eigen geld inleggen, dan hoef je minder hypotheek aan te vragen. Je leent dan minder geld, en dat is goed omdat je maandlasten dan lager zijn. Houdt wel wat geld achter de hand voor onderhoud en andere onvoorziene uitgaven.

Wat is een voorlopig koopcontract en zit ik er aan vast?

Het voorlopig koopcontract teken je samen met de huidige eigenaar van de woning, meestal onder de voorwaarde dat jij je financiering rond krijgt.
Als je de financiering rond krijgt, maar je wil er toch vanaf zien is dat ook mogelijk. Wel moet je dan extra kosten betalen, meestal een bepaald percentage van de hoofdsom.

Hoe los je de hypotheek af?

De aflossing van je hypotheek inclusief de verschuldigde rente los je af door middel van een automatische incasso of door een periodieke overboeking. Je kan dat doen vanaf je bankrekening, maar het kan ook met behulp van je persoonlijke Viabuy bankrekening. Als je namelijk een Viabuy debitcard hebt, krijg je die bankrekening er gratis bij. Het is in ieder geval handiger om een debitcard te gebruiken dan een creditcard, omdat je veel bewuster met je geld om gaat. Je stort vooraf geld op de kaart, en kan hem daarna gebruiken alsof het een creditcard is. Je kan hem ook bestellen als je een negatieve BKR notering hebt. De Viabuy debitcard heeft vooral veel opwaardeermogelijkheden. Een Viabuy debitcard is handig, als bijvoorbeeld je salaris op je kaart wordt gestort. Op deze debitcard kunnen, ook anderen geld op de kaart storten.
Dit is overigens ook mogelijk met de debitcards van Openbank.

.

Reactie plaatsen