Regelmatig is in het nieuws dat het goed gaat met de economie. Dat is goed nieuws, maar toch bestaat nog steeds de kans dat je werkeloos wordt. Weet jij hoe je werkgever zijn investeringen en dergelijke geregeld heeft? Misschien zijn er fusies op komst, of wordt een deel van de werkzaamheden uitbesteed aan een lagelonenland.
Het is te hopen dat je gewoon meeprofiteert van de groeiende economie, maar je hebt geen zekerheid.
Regeren is vooruitzien
Regeren is niet alleen voor regeringsleiders vooruitzien, maar zeker ook voor jou. Je moet vooruit kunnen denken, en niet van dag tot dag leven. Vooral op financieel gebied, iets waar je misschien niet altijd mee bezig bent, is het van belang om goed te plannen. Zorg er voor dat je geld apart zet, zodat je niet meteen in de problemen komt als er iets stuk gaat bijvoorbeeld.
Onvoorziene omstandigheden
Je weet nooit wanneer de wasmachine stukgaat. Het zou handig zijn als je alles vooruit weet, en daar alvast rekening mee kunt houden. Volgens mij kennen de meeste mensen de situatie wel: als er een ding stuk gaat, volgen er meer. Als je geen geld gereserveerd hebt voor onvoorziene omstandigheden, kom je al gauw in de problemen. Soms kan je een regeling treffen voor gespreide betaling, maar dat betekent wel dat je vaste lasten hierdoor voor langere tijd omhoog gaan. Je hebt hierdoor per maand minder te besteden.
Inkomensterugval
Inkomensterugval kan je op allerlei manieren voorkomen. Bijvoorbeeld omdat je je baan verliest, en niet direct een andere baan kan krijgen. Je kan ziek worden, waardoor je minder inkomsten hebt en hogere kosten.
Je huwelijk kan stuklopen, waardoor je in een heel andere situatie belandt. Het inkomen verandert drastisch, maar ook moet er iemand (of beiden) verhuizen, met alle kosten die daar bij komen. Het is moeilijk om meteen te weten hoe je er financieel voor komt te staan.
Zo zijn er allemaal omstandigheden, waardoor je behoorlijk in inkomen terug kan vallen.
Je geldzaken tijdig goed regelen?
Het is belangrijk om je geldzaken tijdig goed te regelen. Hierbij kan je denken aan het opbouwen van een goede financiële buffer.
Als je bewust je geldzaken regelt, weet je waar je eventueel op kunt besparen. Ook kun je nadenken over de manier waarop je uitgaves doet. Hierbij kan je een betaalkaart gebruiken zoals de debitcard, waarbij je beseft wanneer je bepaalde uitgaves gaat doen. Een debitcard moet je namelijk opwaarderen, voordat je hem kan gebruiken.
Velen hebben nu nog buikpijn van de creditcard
Een creditcard geeft onoverzichtelijke situaties, en zorgt voor financiële problemen.
Overal kan je het nalezen, en misschien weet jij het nog wel, dat het hierdoor in Amerika compleet is misgegaan. Denk maar aan de Lehman Brothers.Van kredietcrisis tot creditcardcrisis.
Nu ook nog komen mensen zeker in de schulden terecht door het gebruik van een creditcard. Een betaalmiddel waarmee je absoluut je uitgaven niet overziet. De oorzaak is: eerst geld uitgeven, zonder dat je na hoeft te denken. Later hoef je pas de creditcardrekening te betalen, of je het geld nou hebt of niet. Je weet dan pas, hoe je er financieel voorstaat en misschien heb je op dat moment wel onverwachtse uitgaven. Je kan toch niet alles tegelijk betalen? Dan wordt het openstaande bedrag van de creditcardmaatschappij een geldlening, tegen hele hoge rente.
De debitcard: de oplossing in goede en in slechte tijden!
Doordat mensen vooral door het gebruiken van een creditcard in de financiële problemen terecht kwamen, is de debitcard geïntroduceerd. Een veilig en verantwoord betaalmiddel. Met dit betaalmiddel kan je alleen maar geld uitgeven wat je werkelijk bezit. Dit in tegenstelling tot een creditcard waarbij je geld gaat lenen.
Met de debitcard overzie je uitgaven veel beter. Dit komt doordat je eerst geld op de debitcard moet storten voordat je het uit kan gaan geven. Zo is het besef hoeveel geld je hebt veel groter. Je gaat dus veel bewuster met je geld om en dat is een bescherming voor jezelf.