Heb jij straks voldoende pensioen?
Financieel Overzicht
Financieel Overzicht
0

Heb jij straks voldoende pensioen?

0

Het antwoord op de vraag of jij straks voldoende pensioen hebt opgebouwd, zodat je als je eenmaal 67 bent royaal rond kan komen, speelt niet alleen bij werknemers, maar zeker ook voor zelfstandige ondernemers. Zo daagt zelfstandigenbouw het schilderspensioenfonds BPF voor de rechter. Zij daagt het pensioenfonds voor de rechter omdat ze van mening is dat schilders gedwongen worden om pensioenpremie te betalen. Ik ben ook van mening dat je dat voor ZZP’ers niet verplicht kan stellen. Als ZZP’er ben je een vrije ondernemer en zou je daar zelf over moeten kunnen beslissen en naar mijn bescheiden mening is het ook zo in de wet geregeld.

Pensioen opbouwen voor later

Als werknemer ben je meestal verplicht om aan een bedrijfspensioenfonds deel te nemen. In de meeste Collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO) is dat namelijk zo. Als werknemer betaal je zelf een stukje premie en je werkgever betaalt meestal een groter stuk premie. Per CAO kunnen de bedragen verschillen. Maandelijks wordt de pensioenpremie op je loon ingehouden.

Je financiën goed plannen

Het is van groot belang om je financiën gedurende elke tijdvak van je leven goed te plannen. Op jonge leeftijd is het wijsheid om alvast na te gaan denken of je straks voldoende pensioen hebt opgebouwd, maar ook bijvoorbeeld of je genoeg geld hebt om je kinderen later een goede studie te kunnen geven financieel gezien.
Belangrijk om te weten is hoeveel geld je per maand apart kan zetten en voor welke doelen. Het is belangrijk om goed met je geld om te gaan. Vaak gaan we niet goed genoeg met ons geld om. Lees snel verder…

Zo moet je het niet doen

Voorbeelden van hoe het niet moet kom ik helaas veel te vaak tegen, veelal in de vorm van onbewust geld uitgeven. Als je bijvoorbeeld niet goed in je vel zit, dan heb je al gauw de neiging om veel te gemakkelijk geld uit te geven. Je baan loopt niet lekker, je hebt problemen in je relatie of je bent koopziek.

Een onveilig betaalmiddel

Mede door de gesprekken die ik regelmatig met mijn cliënten voer heb ik ontdekt dat betalen met een Maestro bankpas (lees:pinpas) of een creditcard vele mensen heeft genekt. Met andere woorden heel veel van die mensen zitten behoorlijk in de financiële problemen doordat ze te regelmatig hebben gepind of te vaak hun creditcard hebben gebruikt.
Als je gaat pinnen als een soort automatisme en dus niet meer nadenkt hoeveel je ergens aan uit kan geven en of je dat hebbedingetje echt wel nodig hebt, dan kan je jezelf financieel behoorlijk klem zetten.
Hetzelfde geldt als je te pas en te onpas je creditcard gebruikt voor je uitgaven. Je leent met een creditcard geld en hebt een zeker krediet en zal pas als de rekening van je bank of creditcardmaatschappij komt, ontdekken dat je teveel geld uit hebt gegeven en je maandelijkse lasten niet meer op kunnen brengen.

Het veilige betaalmiddel

De debitcard is een betaalmiddel wat 100% veilig is. Dit komt omdat je met dit betaalmiddel (de debitcard), eerst geld op de kaart moet storten, voordat je er een uitgave mee kan doen. Zo ga je veel bewuster met je geldzaken om.
Bestel daarom direct de debitcard van je keus >>>

Reacties
Categorieën