Haastige spoed is zelden goed
Als je bewust met je geld om wil gaan, moet je er de tijd voor nemen. Hoewel de meesten van ons proberen goed met geld om te gaan, zijn er best wat valkuilen om in te trappen. Niet in de laatste plaats, omdat we vaak voor gemak kiezen.
Hoeveel geef jij uit?
In diverse televisieprogramma’s kom je mensen tegen met geldproblemen. Op zich is het heel leerzaam, om naar die programma’s te kijken. Het is namelijk niet zo confronterend om te zien wat iemand anders verkeerd doet, en gelijkertijd kan je de tips ter harte nemen en zelf toepassen.
Een terugkerend probleem is het feit dat mensen niet weten hoeveel geld ze uitgeven. Onbegrijpelijk? Nee hoor, door de toenemende gemakzucht van mensen wordt geld steeds makkelijker uitgegeven. Het blijkt zo te zijn dat je makkelijker geld uitgeeft, als je het niet ziet. Het advies is dan: “pin contant geld voor een week, en zorg dat je niet over dat bedrag gaat.”
Vaak wordt er alleen nog maar met de betaalkaart afgerekend, en tot €25,- zelfs contactloos. Lekker snel, gedachteloos vliegt het geld je zak uit.
Op het moment dat mensen contant gaan afrekenen, worden ze al bewust hoe snel de bodem in zicht is. Dan worden er keuzes gemaakt, of bepaalde aankopen wel of niet gedaan worden. Wat een simpel hulpmiddeltje is zo’n budget per week.
Winkeliers spelen in op haastige klanten
Omdat winkeliers graag veel geld verdienen, en zich niet bezig houden met de geldzorgen van hun klanten, willen zij juist dat er snel afgerekend wordt. Onder het mom van:’de klant heeft geen zin om in de rij bij de kassa te staan’ worden snelle afrekenmethodes bedacht.
Er zijn nu zelfs al winkels waarbij helemaal geen kassa meer is. Alle boodschappen kunnen gescand worden, en er wordt meteen via een app of pasje afgerekend (lees: van je rekening gehaald). Hoe makkelijk wordt het je gemaakt? Je bent snel de winkel uit, maar ook snel van je geld af.
Ik vind deze ontwikkeling zorgelijk: als een pinbetaling al zorgt voor onnodig veel geld uitgeven, hoe makkelijk geef je dan uit als je niet eens meer een kassa ziet? Bovendien kan door middel van camera’s en scanners nog beter ingespeeld worden op je koopgedrag: je kan persoonlijke aanbiedingen krijgen via de app… zodat je nog meer gaat kopen dan je van plan was.
Juist de impulsaankopen zorgen er voor, dat er meer geld wordt uitgegeven dan de bedoeling was. Het is dus belangrijk om even de tijd te nemen voordat je iets koopt. Voor veel mensen helpt een boodschappenlijstje, om te voorkomen dat er te veel wordt gekocht.
Zorg voor je eigen budget
Ook thuis is het belangrijk dat je niet te makkelijk geld uitgeeft, bijvoorbeeld via internet. Aan de ene kant is het thuiswinkelen een uitkomst: je kan allerlei artikelen in korte tijd met elkaar vergelijken, voordat je een keus maakt. Je kan ook diverse maten kleding bestellen, en terugsturen wat niet past. Als je vergeet spullen te retourneren, ben je onnodig veel geld kwijt. Handel dus zo snel mogelijk dit soort dingen af. Betaal je rekeningen op tijd, en koop niet op krediet (want dan betaal je erg veel geld extra).
Ook hier wordt het de klant makkelijk gemaakt om veel geld uit te geven. Afrekenen met een creditcard gaat heel snel, en je hoeft niet eens genoeg geld op je rekening te hebben! Het is alleen wel een probleem dat de afrekening komt, en de mogelijkheid om in gedeeltes af te lossen gaat tegen een enorm hoge rente.
Ook hier kun je een budget voor jezelf stellen. Als je een debitcard gebruikt, in plaats van een creditcard, kan je daar je budget op zetten. Net als met een portemonnee waarmee je geen boodschappen kan doen als ie leeg is, kun je de debitcard alleen gebruiken als er geld op gezet is. Is dat bedrag opgemaakt, dan gaat de aankoop niet door.
Je kunt natuurlijk opnieuw geld op de debitcard storten, als je toch nog een aankoop moet doen. Dit is hetzelfde als opnieuw contant geld pinnen, als je portemonnee leeg is. Maar je bent bewust van je handelen, in tegenstelling tot het snel even alles afrekenen zonder na te denken.
De debitcard is een creditcard zonder zorgen
Een debitcard is een prima hulp, om je geldzaken goed onder controle te houden. Je kan de debitcard overal gebruiken alsof het een creditcard is, zonder bang te hoeven zijn voor hoge boetes. Je kan je boodschappen bij diverse supermarkten (bijvoorbeeld Lidl, Jumbo, Hema) doen, met het geld dat je er op hebt gezet. Zo hoef je niet bang te zijn dat je contante geld gestolen wordt.
Zelfs als je een negatieve BKR notering hebt, kom je in aanmerking voor een debitcard. Je gaat namelijk geen lening aan, je gebruikt alleen geld dat je daadwerkelijk hebt.
Reden genoeg om de debitcard te bestellen.