Geld lenen, is dat verstandig?
Lenen
Lenen
0

Geld lenen, is dat verstandig?

0

Er zijn mensen die alleen geld lenen als ze een huis kopen, maar het lijkt steeds normaler om voor allerlei alledaagse zaken geld te lenen. Het is soms lastig, als je denkt dat je de enige bent die een bepaald product of kledingstuk niet heeft. Hoe sterk sta jij in je schoenen?
Je kan je afvragen of het verstandig is om geld te lenen, als je graag iets wil hebben en het geld er niet voor hebt. Kom je niet steeds dieper in de schulden? Je moet het uiteindelijk terugbetalen, en je moet goed nadenken af of je er later wel het geld voor denkt te hebben.

Schulden heb je gauw gemaakt

Schulden hebben niet alleen te maken met het afsluiten van een lening. Het geleende geld moet je terugbetalen, maar soms lukt dat niet meer. Er zijn financiële situaties die je niet had kunnen voorzien, zoals baanverlies door de Coronacrisis, een scheiding of een peperdure opleiding voor je kind die gaat studeren aan de universiteit.
Je weet nooit of je gezond blijft. Er kunnen onvoorziene ziektekosten zijn, of ziektekosten die door nieuwe regels niet meer vergoed worden.
Je lasten worden hierdoor steeds hoger, maar de afbetaling van je lening gaat gewoon door. Als je niet op tijd betaalt, moet je een hoge rente betalen over het openstaande bedrag. Zo wordt je schuld steeds groter.

Steeds dieper in de schuld

Als je geen spaarpotje hebt, kan je gauw in de problemen komen. Voor je het weet kom je rood te staan. De volgende salarisbetaling moet je gebruiken om dit eerst aan te zuiveren. Alleen blijven je vaste lasten hetzelfde, dus kan je alweer het eind van de maand niet halen met je salaris. Als je nergens op gaat bezuinigen en geen extra inkomsten krijgt, zak je steeds verder onder nul met je rekening.
Er zijn mensen die dit probleem proberen op te lossen door geld van familie of vrienden te lenen. Je verplaatst het probleem hiermee alleen maar, en je zet kostbare vriendschappen op het spel.

Hoge rente betalen is het gevolg van geld lenen

Als je geld leent van de bank, betaal je een hoge rente over het geleende bedrag. Als je bij een postorderbedrijf op afbetaling koopt, leen je eigenlijk geld van dat bedrijf om je producten te kunnen kopen.
Er zijn meer vormen van krediet, zoals roodstand op een bankrekening (dan leen je namelijk ook tijdelijk geld van de bank) of het te laat betalen van de rekening van je creditcard. In al deze gevallen betaal je veel extra rente. Het is toch zonde van je geld?

Voorkomen van extra kosten

Het voorkomen van exrtra kosten zoals peperdure boeterente bij een creditcard voorkom je met de debitcard.  Dit komt omdat je bij deze kaart geen geld leent, maar vooraf geld op de kaart stort. Je betaalt dus vooraf met je eigen geld en kan dus niet meer uitgeven dan je werkelijk hebt.
Reden genoeg om direct een debitcard te bestellen.
Reacties
Categorieën