Geen financiële tegenvallers na de feestdagen
Financieel Overzicht
Financieel Overzicht
0

Geen financiële tegenvallers na de feestdagen

0

Valt het je ook weleens op, hoe makkelijk er over grote aankopen wordt gepraat als de feestdagen van December weer dichterbij komen? Als je de folders moet geloven, worden we pas gelukkig als we eindelijk die tablet krijgen of de nieuwste koffiemachine .
Eigenlijk begint al kort na de zomervakantie de aanloop naar de feestdagen. De kerstballen en pepernoten liggen in de winkels als je nog zonder jas over straat gaat. Zo word je alvast voorbereid op de feestdagen die gaan komen, met de onvermijdelijke kado’s.
Als je gevoelig bent voor dergelijke reclames, doe je er makkelijker aan mee. Ook als het financieel misschien beter is om een jaartje rustig aan te doen. Eerst was je niet van plan om dit jaar met de feestdagen extra geld uit te geven, maar met steeds meer Sinterklaasreclames in de brievenbus, krijg je uiteindelijk de smaak toch wel te pakken.

Veel aanbiedingen die je ziet, blijken niet eens echte aanbiedingen te zijn. De Consumentenbond deed in 2014 een twee maanden durend onderzoek naar online kortingen van grote zaken, zoals Bol.com en Intertoys. Het bleek dat tegen de feestdagen de oorspronkelijke prijs verhoogd werd, om zo het idee te geven dat er veel korting af ging. Een paar maanden eerder bleken de artikelen zelfs lager dan de nu zogenaamde aanbieding. Het is dus belangrijk dat je prijsbewust bent.
Wist je dat er nog meer trucjes uitgehaald worden om je in de feest(koop)stemming te krijgen? De Sinterklaassfeer wordt extra aangewakkerd met de lucht van pepernoten! Mmmm, je krijgt al zin in wat extra speculaasjes. Laten die nou toevallig in de buurt liggen van de kleine cadeautjes voor in de schoen. Nog niet zo lang geleden werd er trouwens snoep in de schoen gedaan en geen cadeautje, dat was veel goedkoper.
De kerstsfeer blijkt er beter in te zitten als je veel kerstversiering ziet hangen, en de achtergrondmuziek op ‘Jingle bells’ lijkt.

Probeer nuchter te blijven als je inkopen gaat doen: gaat je kind echt met al die spullen spelen? Je hoort menigeen zuchten:”ze hebben al zo veel!” Voor wie koop je het? Een baby of peuter heeft echt nog geen idee, en vindt vooral het uitpakken leuk. Dus waarom zou je nog meer dure spullen kopen?
Een kind tussen de twee en ongeveer vijf kijkt vooral naar het formaat: een groot cadeau scoort dus goed. Maar groot hoeft niet duur te zijn. Ik las de tip om opblaasdingen in te pakken, maar dan met de lucht er al in! Een skippybal of opblaasboot ziet er dan natuurlijk geweldig uit.

Koop je het hele jaar door kleine cadeautjes? Kan je je uitgaven goed plannen? Dan heb je niet in een keer hoge kosten.
Maar wat doe je, als je op het laatst besluit om toch Sinterklaas te gaan vieren? Hoe ga je de aankopen betalen? Pak je misschien wel je creditcard, om gauw nog wat cadeautjes te kopen?

Is er wel geld voor?

Kijk alleen wel uit, of je die uitgaves wel kan betalen. Als je nu met een creditcard betaalt, mis je straks het overzicht of je nog wel genoeg geld op je betaalrekening hebt. De rekening van de creditcardmaatschappij komt achteraf, en in de tussentijd gaan je vaste lasten gewoon door.
Kun je nog genieten van je koffie uit je nieuwe koffiemachine, die niet afgerekend kon worden? Hoe is het om op je nieuwe tablet te zien dat je rood staat?

Als de kerst vervolgens ook weer schreeuwt om toch vooral gezellig veel te gaan eten, is de ellende compleet. Wat heb je aan feestdagen, waar je meer geld aan uitgeeft, dan je kan missen? Dan heb je achteraf wel een hele grote kater, en buikpijn van de zorgen. De feestmaand is allang voorbij, maar de gevolgen voel je nog maanden.

Is het de boeterente waard?

Het kan na de feestdagen nog erg lang duren voor je saldo weer boven nul is, en de rente die je over schulden betaalt is erg hoog . Van dat geld kun je wel wat leukers doen. Bedenk dat gezelligheid niet persé geld hoeft te kosten.
Je hoeft niet hetzelfde te eten als in de reclamefolders staat. Je kan ook afspreken of je gasten meedoen met het menu bedenken. Als iedereen een deel voor zijn rekening neemt: voorgerecht, hoofdgerecht of dessert, is het minder werk en ook voordeliger!
Probeer de feestdagen ontspannen in te gaan, en voorkom hoge kosten.

Gebruik de debitcard, ook met de feestdagen

Als je een debitcard hebt, weet je hoe handig je deze kan gebruiken voor allerlei aankopen. Je kunt deze gebruiken alsof het een creditcard is, maar dan zonder lening. Het is namelijk een vooraf oplaadbare creditcard.
Ook met de feestdagen is het beter om vooraf te bekijken hoeveel je wilt uitgeven dit jaar. Om vervolgens dat bedrag op je debitcard te storten, en je inkopen aanpassen aan het bedrag dat nog op de kaart staat. Zo loop je niet het risico dat je uiteindelijk veel meer uitgeeft dan goed voor je is. Heb je geen saldo meer op de kaart, dan moet je dus wel stoppen met uitgeven en kom je niet rood te staan.
Als je uiteindelijk wel meer wil uitgeven, moet je eerst opnieuw geld op je kaart zetten. Deze extra handeling zorgt ervoor dat je niet impulsief te veel kan kopen. Je moet tenslotte eerst kijken of je wel geld kunt missen om over te boeken.

Bestel de Debitcard

Na het lezen van deze blog begrijp je vast wel dat de debitcard enorm veel voordelen biedt. Uiteraard niet alleen met de feestdagen, maar het hele jaar door bewust met je geld omgaan. Het beste voornemen voor het nieuwe jaar!
Klik daarom hier voor meer info>>>

Reacties
Categorieën