Fraude en schuldpreventie

Soms ben je niet eens bewust dat je fraude pleegt. Sommige dingen lijken niet zo erg totdat iemand je er op wijst, of je op een harde manier met je neus op de feiten wordt gedrukt door de belastingdienst. In het geval van onwetendheid, heb je waarschijnlijk niet meteen het bedrag van de aanslag plus boete op je rekening staan. De kleine voordeeltjes die je dacht te hebben, vallen volledig weg tegen dit bedrag.

De reden om eens over fraude te schrijven is omdat het in deze vakantietijd weer extra actueel is. In een artikel van JuroFoon werd aandacht besteed aan de onaangekondigde acties van de belastingdienst op Schiphol.
Uiteraard onaangekondigd, anders zullen degene die bewust de belasting ontduiken wel een andere luchthaven kiezen lijkt me.

Na de paspoortcontrole kom je bij de security, en daar hebben vorig jaar duizenden vakantiegangers van de Koninklijke Marechaussee de keus gekregen: De boete betalen, of niet op vakantie omdat je dat geld niet hebt.
Er is dit jaar al 500.000 euro aan openstaande schulden opgehaald. Iemand had een schuld van €19.000 openstaan en rekende contant af. Het lijkt me dat daar nog wel een vervolg aan zit, wie heeft nou zoveel geld contant bij zich?

Stel je voor dat je op vakantie gaat, maar nog hoge openstaande boetes hebt bij het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Vooraf gezegd lijkt het mij niet prettig om op vakantie te gaan als je nog rekeningen moet betalen, maar daar ging het artikel niet over. Bij de paspoortcontrole kijkt de Marechaussee of je in het opsporingsregister staat. Daar kom je in als je onbetaalde boetes hebt, die door de rechter zijn opgelegd (vooral geld- en verkeersboetes).

Als je al een betalingsregeling hebt afgesproken is er niets aan de hand, dit gaat over mensen die niet betalen. Misschien mensen die hun administratie niet op orde hebben, en enveloppen dicht laten uit angst voor weer een aanmaning (lees de blog “overzicht krijgen en houden“). Probeer het opeenstapelen van geldproblemen te voorkomen. Op een rekening die niet betaald wordt volgt een herinnering, boete, incasso, en uiteindelijk beslaglegging. En als je alle signalen genegeerd hebt, kan uiteindelijk de vakantie ook nog niet doorgaan door bovenstaande actie.

Fraude kan overal voorkomen

Fraude gebeurt op allerlei gebied. Soms gaat het ongemerkt, want iedereen heeft weleens zelf of in de directe omgeving met fraude te maken. Het gaat niet direct om witte boorden criminaliteit, maar de kleine vervaging van wat mag en wat niet mag. Een kapper die in de vrije tijd wat klantjes knipt, is goedkoper dan als je naar de kapsalon gaat. Een huishoudelijke hulp werkt vaak om een extraatje te verdienen. We denken er eigenlijk niet eens bij na.

Tijdens onze vakantie werd ik me bewust van fraude in een hotel, en eigenlijk was het eerder lachwekkend, dan dat we de ernst ervan inzagen.
Toen we een hotel binnengingen om te vragen of er nog een Zimmer frei was, kregen we de tegenvraag of we contant konden betalen. En omdat we dat konden, was er een kamer vrij. Er werd een schrift op de balie gelegd, een regel werd uitgegumd en onze naam werd met potlood opgeschreven. Hoe simpel kan je je aan regeltjes onttrekken?

De gevolgen

Als je fraude pleegt, loop je het risico dat je een keer tegen de lamp loopt, en de bijbehorende boete moet betalen. Dit stukje is niet gericht op mensen die bewust op grote schaal veel geld verduisteren, want zij kennen de consequenties.
Als je twijfelt of iets eigenlijk wel mag of niet, is hier een heel simpele manier om er achter te komen: Zou je tegen een onbekende durven vertellen wat je doet, of ben je bang dat je verklikt kan worden?
Laat niet door mensen in je omgeving zeggen dat ‘iedereen’ het zo doet, want als je een boete krijgt moet je hem zelf betalen. En de hoogte van boetes kan behoorlijk oplopen, al wordt er wel onderscheid gemaakt in verzuimboete (dit is niet of te laat verzoeken om toezending van aangifte). Het kan oplopen tot €5.278
Vergrijpboete is een boete die wordt opgelegd als je opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte doet. De hoogte hiervan hangt er van af of het opzet is of grove schuld. De exacte regels kun je nalezen op de site van de belastingdienst, maar beter kun je er helemaal niet mee te maken hebben.

Rust of onrust?

Het hangt van ieders persoonlijke situatie af of je al dan niet volgens de regeltjes handelt. Soms is het een grijs gebied, waarbij je niet zeker weet waar je aan toe bent. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels omtrent een uitkering of subsidie.

Bijvoorbeeld als je alleenstaand bent, en op een bepaald moment krijg je een vriend. Als die vriend ook op zich zelf woont, zijn het twee huishoudens. Mogelijk met twee keer huursubsidie, en bijvoorbeeld een uitkering en een baan.
Als de vriend bij je intrekt, verandert er financieel heel veel. Het inkomen wordt samengevoegd, de huursubsidie kan wegvallen, de uitkering wordt gekort. Reken het uit, en geef het vooral door aan alle instanties.
Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je verraden wordt door iemand uit de buurt. Bovendien kan je in problemen komen als je bijvoorbeeld een dokter aan huis krijgt.

Heb je zin om met leugens te leven, en te moeten draaien met de waarheid? Het gaat ten koste van jezelf, je innerlijke rust en het vertrouwen naar andere mensen. Geld kan geen rust geven, als je er niet eerlijk aan bent gekomen.

Als er al geldproblemen zijn

Als je al in de geldzorgen zit, kan het zo zijn dat je gekke dingen gaat doen om daar uit te komen. Het kan zijn dat je op een bepaald moment denkt dat je een manier hebt gevonden om financieel beter te worden. Denk alsjeblieft na over de gevolgen. Fraude komt vroeg of laat aan het licht. Als je dan het onterecht ontvangen bedrag moet terugbetalen, zijn je problemen groter dan daarvoor.
Probeer op tijd problemen te herkennen, en laat het niet oplopen. Als je te makkelijk geld uitgeeft, dat er misschien niet is, kijk dan of je dat kan minderen. Gebruik je een creditcard? Die verleiding is erg groot om te gebruiken en meer schulden te maken. Vervang je creditcard door een debitcard bestellen, waarmee je beter je uitgaven in de hand houdt.

Vraag hulp aan een betrouwbare kennis of instantie. Er bestaan mensen die misbruik maken van de afhankelijke positie van anderen, onderzoek dus eerst of jij je financiële problemen veilig kan bespreken.
Bedenk bij jezelf wat het grootste probleem is, en kijk welke zaken je op kan lossen. Soms scheelt dat al, om uit de neerwaardse spiraal te komen en geleidelijk weer wat positieve mogelijkheden te zien.

Op een eerlijke manier je geldzorgen oplossen is beter dan het ene probleem met het volgende proberen te verhelpen. Ik hoop dat het bovenstaande stukje duidelijk heeft gemaakt welke extra kosten je boven het hoofd kunnen hangen als je met fraude je geldzorgen wil verhelpen.

Reactie plaatsen