Overzicht krijgen en houden

Op de foto kun je zien dat overzicht houden erg moeilijk is. Het is een grote chaos, hoewel er een boek tussen ligt waarop staat “alles netjes opgeruimd”. De wil is er wel, anders koop je zo’n boek niet. Toch blijkt dat theorie heel anders is dan de praktijk. Wat dat betreft kun je een mooie parallel trekken tussen rommel in huis en rommel in financiën.

Hoe verlies je het overzicht?

Voor sommige mensen is niet voor te stellen dat andere mensen in de rommel kunnen leven, omgekeerd begrijpt die groep niet hoe je zo geordend kan zijn.

Je zit niet van de ene dag op de andere in de rommel. Rommel kan je letterlijk zien, maar ook figuurlijk (zoals rommel in geldzaken bijvoorbeeld).

Iedereen begint met een schone lei, bijvoorbeeld een leeg huis dat gevuld moet worden. Of de eerste salarisbetaling, waar je voor het eerst dingen van kunt kopen. Behalve de leuke kant van dit gegeven, komt ook meteen de verantwoordelijkheid om de hoek kijken.

Een voorbeeld

Een simpel voorbeeld laat na een week al zien wat een verschil orde en overzicht kan maken:
Een vakantiehuisje ziet er prachtig uit als je er in komt, maar hoe ziet het er na een week uit? Laat je verpakkingen van eten slingeren, of ruim je het gelijk op?

Gooi je kleren in een hoek, of hang je alles netjes in de kast?
Maak je de keuken schoon als je hem gebruikt hebt, of denk je dat het niet nodig is als je vakantie hebt?
Boekjes en foldertjes, liggen die op een stapeltje, of laat je die liggen waar ze gelezen zijn (verspreid door de kamer)?

Het lijkt niet zo belangrijk op het moment dat je iets doet, maar de gevolgen zijn best irritant: aan het eind van de week komt de verhuurder kijken of alles netjes achtergelaten is. Wat heb je na een week een hoop werk om het weer toonbaar te maken.
Had je nou maar iedere dag netjes alles opgeruimd, dan had je veel minder werk gehad.

Schamen voor je rommel

Als je pas op het moment dat er problemen zijn bedenkt dat het anders had gemoeten, kom je er waarschijnlijk niet op eigen houtje uit. Je gedrag is namelijk niet van het ene op het andere moment veranderd. Het is mogelijk dat mensen geen uitweg zien, zich schamen voor hun rommel, en geen hulp durven te vragen ( ook hier kun je de rommel financieel zien).
Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te zeggen hoe ze overzicht moeten houden. Bedenk dan wel, dat juist het probleem ligt bij het overzicht krijgen.

Als je in een klap het hele systeem overhoop haalt, zoals je in sommige tv-programma’s ziet, is de kans zonder begeleiding groot dat mensen hun oude gedrag houden. Op het moment dat de cameraploeg aanwezig is gaat alles goed, maar hoe gaat het daarna? Het werkt het beste om stap voor stap te ontdekken waar het fout gaat. Dat kunnen kleine dingetjes zijn, die er voor zorgen dat het totaal onoverzichtelijk wordt. Als er geen overzicht meer is, lijkt het of andere dingen er in meegezogen worden.

Bijvoorbeeld geen zin om lege flessen mee te nemen naar de glasbak of supermarkt.
Een keertje merk je niet, maar als de tuin vol ligt?
En als het dan al zo vol is, dat een vuilniszak meer of minder niet meer opvalt?
Als je vergeet wanneer de vuilnisman komt?
Als je geen zin meer hebt om de rommel in de tuin te zien, en dan maar niet meer de tuin ingaat?

Als je dit soort problemen niet hebt, ben je een gelukkig mens.

Overzicht in geldzaken.

Zoals ik al schreef is de parallel tussen rommel in huis en rommel in geldzaken goed te zien.
Ook hier beginnen de problemen heel klein. Het kan zijn dat een rekening vergeten wordt. Het kan ook zijn dat er meer dingen aangeschaft worden dan echt noodzakelijk.
In kleine vorm zal iedereen weleens zoiets bij de hand hebben gehad: een brief die tussen de reclamefolders verdwijnt in de papierbak, een shirt kopen, terwijl je er genoeg hebt… Deze dingen zijn onder gewone omstandigheden geen probleem: Je krijgt een herinnering en je betaalt, of je draagt het shirt gewoon en koopt voorlopig geen nieuwe (tot hij vervangen moet).

Het wordt pas een probleem, als je de herinnering laat liggen. Een brief niet openen, omdat je er geen zin in hebt of omdat het ongelegen komt. Een volgende brief heeft het bedrag verhoogd met boete, wat in voorgaande brief te lezen was. Een aanmaning, een incassobureau, de kosten worden steeds hoger.

Ook met het koopgedrag kan het zo gaan: een shirt teveel is niet erg, maar als het een gewoonte wordt om iedere keer met winkelen iets te kopen wat niet nodig is… je kasten puilen uit en je rekening raakt leeg.
Er zijn dingen die je moet betalen, die niet meer kunnen omdat het geld aan andere dingen op is gegaan. Aankopen via internet maken de kans op schulden groter, omdat veel dingen op afbetaling gekocht kunnen worden. Het overzicht is volkomen weg als een creditcard gebruikt wordt.

Als je een portemonnee gebruikt, zie je letterlijk of je nog geld hebt om uit te geven. Als je met een tas vol kleren loopt te sjouwen merk je eerder dat het best veel is… De alarmbelletjes kunnen eerder gaan rinkelen. Met een creditcard merk je de gevolgen pas achteraf op je rekening, en omdat je het niet kunt betalen wordt het een lening met een hele hoge rente er bovenop.

Schuldpreventie dankzij de debitcard

Om bewuster van geldzaken te worden, adviseer ik de debitcard. Zeker als je te makkelijk geld uitgeeft, is dit een prima bescherming. Om de kaart te gebruiken, moet je eerst geld op de kaart zetten. Op het moment dat je dat doet, weet je of dat geld gemist kan worden van je betaalrekening. Bovendien is zo’n extra handeling een goeie rem als je last hebt van te snelle beslissingen (impulsaankopen).

Als je niet zelf je geldzaken kan beheren, of bewust bent dat iemand je erbij moet helpen, is een debitcard een veilige betaalmethode. Iemand die je geld beheert zet geld op de kaart. Je weet dan hoeveel je kan besteden, en degene die je daarin begeleidt weet dat je niet verder dan dat bedrag kan gaan.
De kaart is veilig, omdat niemand die de kaart gebruikt bij de betaalrekening kan komen.

Ook als de kaart gestolen wordt of kwijtraakt (iets wat weer met gebrek aan overzicht te maken heeft) loop je niet het risico dat iemand je rekening leeghaalt. Omdat je altijd via de computer of smartphone je overzicht van je debitcardbetalingen kunt regelen, kun je het eventuele saldo dat op de kaart stond meteen terugboeken.
Als de kaart weer gevonden is, zet je het geld er weer op.

Aan een kaart waar geen geld op staat heeft niemand wat. Dus zelfs als je nog niet zo ver bent om alles netjes op te ruimen, loop je met de debitcard geen risico om geld kwijt te raken.
Gelukkig heb je ook nog de keus, welke debitcard je wil. N26 heeft 3 verschillende debitcards waar je uit kan kiezen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen