Behoort betalen op afstand bij de digitale revolutie?

Behoort betalen op afstand bij de digitale revolutie?

Betalen op afstand is iets dat steeds meer gebruikt gaat worden door de mensen van nu. Kunnen we nog wel zonder? Maak jij graag gebruik van moderne techniek of vind je het veel te moeilijk? We zijn nu eenmaal allemaal verschillend: de een snapt meteen hoe een nieuwe digitale techniek werkt al voordat er iets nieuws uitkomt, en de ander interesseert het helemaal niets.

Voor de digitale revolutie

Het computergebruik is ooit begonnen met die grote computerkasten (1957) die mainframes werden genoemd. In die tijd waren er weinig mensen die begrepen hoe dat werkte, en was het Mainframe alleen voor bedrijven bestemd. Daarna kwamen de microcomputers kleinere computers die het Mainframe opvolgden, zoals bureaucomputers (1975-1980), homecomputers, en niet te vergeten de spelcomputers, die in de loop der tijd steeds geavanceerder werden.
Als je nu denkt aan het pingpong spelletje, dat op het televisiescherm gespeeld werd… Het bestond uit een verticaal streepje dat het batje voorstelde, en een zwevend blokje dat de pingpongbal was en een verticale stippellijn in het midden, die de speelhelften verdeelde. Ik denk niet dat de jeugd daar nog enthousiast voor te krijgen is.

De digitale revolutie

Langzamerhand is de digitale revolutie niet meer te stoppen, het lijkt wel of de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Kunnen we het allemaal nog wel bijhouden?
Zo ook het internet, waar steeds meer mogelijk is. Van sociale media tot zakelijke netwerken, van shoppen tot het afsluiten van abonnementen of contracten voor muziek- en videodiensten. Er zijn mogelijkheden te over. Van vast internet naar mobiel internet, we moeten overal bereikbaar zijn en willen onderweg alles kunnen doen wat we thuis ook met de computer doen.

Zorgelijk is het wel

Omdat de mogelijkheden steeds uitgebreider, en makkelijker toegankelijk zijn, is het ook makkelijker om teveel te willen. Hoeveel mensen hebben regelmatig het gevoel overbelast te zijn? Je bent altijd beschikbaar, en krijgt minder rust. Een rustig gesprek, zonder mobiel of tablet in de hand, is bij velen moeilijk uit te voeren.

Ook op financieel gebied wordt de drempel steeds lager gemaakt. Omdat er geen zichtbaar geld wordt gebruikt, maar pasjes of zelfs mobieltjes, gaat uitgeven soms te gemakkelijk.
Wat me zorgen baart, zijn de signalen dat steeds meer mensen hun geldzaken niet meer overzien en diep in de schulden belanden, denk maar aan “een dubbeltje op zijn kant” en dat soort tv programma’s die als paddestoelen uit de grond springen. Er komen deskundigen langs, die de mensen moeten laten zien dat ze veel meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Vaak beseffen mensen niet eens dat ze zoveel uitgeven. Vanaf de bank is het makkelijk om de foute uitgaven van anderen te zien. Maar hoe doen we het zelf?
Ik vraag me af: hebben we ons uitgavenpatroon nog wel in de hand? Tegenwoordig kunnen we overal even snel afrekenen. Ik vrees dat het vaak veel te imulsief gaat, zonder weloverwogen na te denken van wat moet er de komende maanden nog meer betaald worden.
Hoe reken jij af? Doe je dat onderweg even snel met je mobiel, pinpas of creditcard? Besef dat je door ongeremde handelingen snel in de rode cijfers kan belanden. Eenmaal in de rode cijfers gekomen, wordt het aan het eind van elke maand een stukje erger totdat je je rekeningen niet meer op tijd kan betalen en voor hoge incassokosten komt te staan. Tot het moment komt, dat er een deurwaarder aan je deur staat en uit huis plaatsing het gevolg is.

Pas jij het goed toe?

Ik zei het al: de digitale revolutie, lang niet iedereen past het goed toe. Veel ellende kan je voorkomen, door bewuster met je geld om te gaan. Een goede start maak je met een debitcard. Als je een debitcard gaat gebruiken, in plaats van een creditcard of betaalpas, behoud je financieel overzicht. Een debitcard is een prepaid creditcard, dit betekent dat je eerst geld op de kaart moet storten voordat je hem kan gebruiken. Door deze tussenstap weet je of je het geld wel kan missen, en of je het eigenlijk wel beschikbaar hebt. Dit voorkomt ongeremd en impulsief aankoopgedrag, een verslaving waar steeds meer mensen last van hebben door de digitale revolutie. Met een debitcard kan je niet meer uitgeven dan er op de kaart staat. Je komt hierdoor niet rood te staan. Wil je meer weten? Klik hier

Reactie plaatsen