Prepaid Creditcard
Prepaid Creditcard
4

Waarom een game veel geld kan kosten

4

Iedereen heeft wel een game op zijn of haar computer. Voor sommigen is het een onschuldig tijdverdrijf, voor anderen een verslaving die veel geld kost.
Net als met iedere verslaving is degene die verslaafd is ervan overtuigd ieder moment te kunnen stoppen, als hij maar wil. Het zijn niet alleen volwassenen die verslaafd zijn aan gamen, ook steeds meer jongeren blijken game verslaafd. Volgens een uitzending van RTL zijn er in Nederland al 12.000 jongeren tussen de 13 en 16 jaar verslaafd.

Hoewel het een onschuldig soort verslaving lijkt (de schadelijke gevolgen van roken en drinken zijn veel bekender), is ook deze vorm van verslaving slopend. In het geval van een gratis game hebben we het nog niet over geldproblemen, dat komt bij sommigen boven op de volgende problemen:

  • Het te veel spelen kan betekenen dat er niet of bijna niet geslapen wordt. Soms alleen in de weekends, soms ook  gedurende de werkweek of schoolweek.
  • Concentratieverlies, slechtere schoolresultaten of mindere prestaties op het werk.
  • Minder tot geen sociale contacten.

Omdat het belangrijk is om tijdig hulpverlening te zoeken, is er voor jongeren een website met een zelftest gemaakt: gameadviesopmaat.nl

Extra kosten tijdens de game

Sommige games moet je kopen, andere kan je gratis spelen. Een game kan gratis lijken, maar verborgen kosten met zich meebrengen. Mijn eigen ervaring is dat een spelletje met reclames toch best storend is, dus zwicht ik na een tijdje toch voor de betaalde versie van datzelfde spel.
Wat iets subtieler is: een gratis game, dat opeens stopt en na betaling verder gespeeld kan worden. Hoe enthousiast ben je er over? Kan je de verleiding weerstaan, of wil je heel graag doorspelen?
Wie begint er niet met FarmVille of een ander systeem dat uitgebouwd moet worden, vol overtuiging dat je er geen geld aan uitgeeft? Wie houdt dat ook vol?
Eerst bouw je vrij snel een stadje of dierentuin op met simpele onderdelen, vervolgens moet je iets langer wachten tot je verder kan. Of je betaalt een klein bedrag en je kan meteen verder. Dan blijken er mooiere gebouwen beschikbaar te zijn, die alleen gekocht kunnen worden. Voor je het weet wil je die eigenlijk graag hebben, terwijl je het daarvoor nog niet eens miste.

Op een hele indirecte manier kan de verleiding toeslaan. Tijdens het spel kan je heel makkelijk aankopen doen, omdat in veel gevallen een creditcard gekoppeld is aan een tablet. Je hoeft alleen maar op de knop “aankoop bevestigen” te drukken.

Onlangs was in het nieuws dat een jongen €35.000 had verspeeld met de creditcard van zijn ouders. Ik vraag me dan wel af hoe dat zo hoog kon oplopen zonder dat de ouders het in de gaten hadden, maar dat werd er niet bij verteld.
Het lijkt me toch dat het kind wel erg veel ongezien computerde, en dat de ouders niet naar de rekening van de creditcard hebben gekeken. Het hele bedrag zal toch niet van een maand zijn?

De fanatieke gamers

Er zijn ook gamers die onderling wedstrijden houden, zelfs internationaal. Soms alleen voor het plezier, soms zijn er zelfs prijzen te winnen. In een onderzoek door psychologen van Tilburg University en UC Berkeley kwam naar voren dat er gedragsveranderingen plaatsvinden op het moment dat een gamer merkt dat de tegenstander extra wapens (in dit voorbeeld) gekocht heeft. In zo’n geval blijkt deze gamer ook te gaan kopen. Tijdens een wedstrijd wordt er kennelijk niet of minder aan geld gedacht.

Op zich is het niet zo vreemd dat geld opeens minder belangrijk lijkt, want vergelijkbaar gedrag zie je ook op televisie bij spelprogramma’s waar geld mee gemoeid is. Denk maar aan Miljoenenjacht van Linda de Mol. Vanaf de bank kan je roepen dat de kandidaat moet stoppen, maar de deelnemers van het spel lijken zich niet bewust te zijn van de bedragen waarover gesproken wordt. Ze willen vooral meer en hoger scoren, maar de kans om alles te verliezen is erg groot. In de studio wordt nonchalant gedaan over duizenden euro’s meer of minder, maar hoe voelen de kandidaten zich later, in hun eigen omgeving?

Verklein de risico’s

Als je zelf of in je naaste omgeving gokverslaving ziet aankomen, wordt daar dan bewust van, en probeer bepaalde vastgezette tijden te gaan gamen. Maak geen uitzondering, want dan volgen er steeds meer uitzonderingen.
Bepaal vooraf hoeveel geld je uit wil/kan geven. Koppel geen creditcard aan Google Play of itunes, want dan ga je veel te makkelijk over je gestelde budget heen. Met een Viabuy debitcard kan je ook aankopen doen in de appstore. Maar bepaal je vooraf hoeveel geld je op de kaart zet. Is het bedrag op, dan gaat de aankoop niet door. Op deze manier denk je na over het geld voordat je aan een game begint, en loop je niet het risico dat je tijdens het spel vergeet aan je financiën te denken.
Reden genoeg om direct de debitcard te bestellen>>>

Reacties
Categorieën