Om verantwoord met voeding en milieu om te gaan is van groot belang voor onszelf, maar ook voor onze toekomst.
We worden ons steeds meer bewust van de gevolgen van de wegwerpmaatschappij. Het is bijvoorbeeld niet te geloven dat we kort geleden bij iedere aankoop een plastic tasje kregen, die vervolgens weggegooid werd, zonder dat we ons bewust waren van de gevolgen voor het milieu.
Na enig protest (veranderen is moeilijk) nemen de meesten van ons een boodschappentas mee of hergebruiken plastic tasjes. Door deze simpele verandering zijn er minder grondstoffen nodig, is er minder afval, en is een deel van ons meer milieubewust geworden.
Verantwoord eten
Behalve de bewustwording van ons gedrag en de gevolgen voor het milieu, zijn we ook bewuster gaan eten. In ieder tijdschrift staat wel een artikel over gezond eten, voedingstoffen die goed zijn, darmflora, goeie vetten, en nog veel meer om ons wakker te schudden.
De tijd van de frituurpan met frituurvet is wel voorbij. Eerst werd vet vervangen door vloeibare varianten, en nu is de airfryer de meest verantwoorde keus om snacks te bereiden.
Het is goed om aandacht te besteden aan verbeteringen in je manier van leven. Niemand wil zichzelf bewust ziek eten, en niemand wil bewust de natuur verknoeien door milieuvervuiling.
Het is wel jammer dat gezondere artikelen vaak duurder zijn dan de ongezonde varianten. De prijs heeft natuurlijk te maken met de grondstoffen, en de manier van klaarmaken.
Verspilling
Naast de bewustwording van inkopen, wordt men ook bewuster met de productie en verkoop van artikelen. Hoewel winkeliers hun best doen om zo goed mogelijk inkoop en verkoop op elkaar af te stemmen, is het niet altijd mogelijk om precies de juiste hoeveelheid in huis te hebben.
Het kost klanten, en dus geld, als er te weinig in de winkel ligt. Het kost ook geld als er teveel in de winkel overblijft, en daardoor de houdbaarheidsdatum overschrijdt. Omdat het daarna niet meer verkocht mag worden volgens de wet, wordt veel goed eten weggegooid.
Ook gebroken koekjes mogen niet meer goedkoper verkocht worden, maar moeten weggegooid worden. Dit heb ik me eens laten uitleggen, omdat ik dat zo’n verspilling vond! Het blijkt dat er misbruik gemaakt kan worden van de oude situatie, waarin gebroken koek goedkoper verkocht werd. Je kan expres een pakje koek laten vallen, en daarna om korting vragen. Ter voorkoming van deze situatie (die blijkbaar vaak voorkwam) worden dus pakken met gebroken koekjes weggegooid.
De groente-afdeling van een supermarkt moet er goed uitzien, daarom wordt er regelmatig gekeken of er geen plekjes op het fruit komen. is dat wel zo, dan wordt het weggegooid.
Omdat de supermarkten alleen maar perfect uitziende groente en fruit in de schappen willen hebben, raken de boeren vergroeide artikelen niet kwijt. Er schijnt veel groente en fruit vernietigd te worden, omdat het er niet mooi uitziet!
Voorkomen van verspilling
Gelukkig dat er mensen zijn die dit soort verspilling proberen te voorkomen. Zo ontstond het bedrijf ‘De verspillingsfabriek’. Zij vinden dat ‘mislukte groente’ heel goed geschikt is voor menselijke consumptie, en leveren inmiddels aan grote bedrijven (bijvoorbeeld onder de naam Barstensvol aan Emté supermarkten).
Er worden veel overtollige artikelen geschonken aan de voedselbank, waarmee mensen geholpen zijn die erg weinig geld hebben om boodschappen te doen.
Een nieuwe ontwikkeling in de strijd tegen verspilling is de app TooGoodToGo. Door deze app te downloaden, kan je zien in welke winkel je voor weinig geld een tas met boodschappen, broden, groente (afhankelijk van de winkel) kunt kopen tegen sluitingstijd. Je hoeft dus niet voor niks op pad te gaan, maar ziet via de app waar een tas met overschot te koop is. Er zijn geen addertjes onder het gras, want als er geen overschot is kan je niks bestellen. Behalve het voordeel dat er geen eten weggegooid hoeft te worden, heb je ook financieel voordeel. Zo’n besparing laat je toch niet lopen?
De betaling van de aankoop doe je met een creditcard of een debitcard. Erg fijn dat deze betaalmethode vermeld staat op de site van de verspillingsfabriek. En omdat de debitcard een bewuste betaalmethode is. Dit komt omdat je pas een betaling kan nadat je eerst eigen geld op de debitcard hebt gestort. Je loopt niet het gevaar dat je geld uitgeeft dat je niet hebt. Het debitcardnummer vul je in op de plaats waar het creditcardnummer gevraagd wordt. Zo kan je de debitcard gebruiken alsof het een creditcard is en er verantwoorde voeding mee aanschaffen.