Schuldsanering had je kunnen voorkomen met de debitcard
Financieel Overzicht
Financieel Overzicht
0

Schuldsanering had je kunnen voorkomen met de debitcard

0

Het is niet leuk als je in de schuldsanering terecht bent gekomen omdat je schuldenlast te hoog is geworden. Met de debitcard en een ordelijke financiële administratie had je het kunnen voorkomen.

Met een ordelijke financiële administratie en de debitcard hou je goed overzicht

Door je inkomsten en je uitgaven consequent in een Excel sheet te zetten hou je goed overzicht over al je geld. Je moet dit wel  regelmatig doen, het liefst op vaste tijden, bijvoorbeeld een of tweemaal per week.
Maak onderscheid tussen vaste lasten en variabele lasten. Vaste lasten zijn de rekeningen die je elke maand moet betalen, zoals  je huur, energie en bijvoorbeeld de kosten voor het internet. En variabele lasten zijn de kosten waar geen vast patroon in zit, zoals je boodchappen en kosten die je bijvoorbeeld moet maken voor reparaties of onderhoud aan je huis. Je zal snappen dat op je variabele kosten geen pijl te trekken valt. Je kan het dus nooit weten en zal elke maand een bedrag moeten reserveren voor onverwachte variabele lasten.
Maar zorg dat je goed weet wat je aan boodschappen uitgeeft en of je daar eventueel op wil bezuinigen. Een goede tip is: pak in de supermarkt de spullen van de onderste plank, dat scheelt je heel veel geld. Zo hou je geld over voor andere belangrijke zaken.

Pinkosten

Pinkosten: dit zijn uitgaves die je meestal met je bankpas of je creditcard maakt als je een bedrag pint. Deze kosten zijn geen maand hetzelfde. Je zal voor jezelf iets slims moeten bedenken om deze uitgaven zorgvuldig te registreren. Het gevaar van in geldnood komen zit hem zeker in de pinkosten. Vaak pin je onbewust, dus zonder dat je er op het moment van pinnen goed over nadenkt Het zijn vaak impulsieve aankopen.
Het kan je overkomen als je in een winkel een aanbieding of iets leuks opeens ontdekt, maar ook als je op internet of op de radio reclame hoort van een product wat je erg graag aan wil schaffen.
Het risico van pinnen is dat je het financiële plaatje van al je uitgaves snel kwijt kan raken, omdat op het moment dat je ergens pint, dat je dan niet al je uitgaves die nog komen in je hoofd hebt. Hoe sta je ervoor op je betaalrekening?
Ook als je pint met je creditcard neem je een zeker risico. Met een creditcard leen je geld. Je bouwt dus elke keer dat je pint, of op een andere manier een betaling doet met je creditcard de schuld verder op.
Veel mensen overzien dit niet en komen al snel krap te zitten aan het eind van de maand. En als je eenmaal een betalingsachterstand hebt dan loop je hem heel moeilijk weer in. Je schulden gaan steeds verder oplopen tot je in de schuldsanering terecht komt en je jouw geldzaken uit handen moet geven omdat je het zelf niet meer op kan lossen. Je gaat een zware tijd tegemoet. Wees wijs en probeer een goedkope debitcard aan te schaffen in overleg met je bewindvoerder.

Er zijn 2 soorten van schuldsanering

Wsnp (wet schuldsanering natuurlijke personen) en beschermingsbewind. De uitvoering vind in beide situaties plaats door een bewindvoerder. Er zijn situaties denkbaar waarbij beide vormen van bewind naast elkaar kunnen bestaan. Zo kan het Wsnp bewind noodzakelijk zijn voor de schulden en het beschermingsbewind noodzakelijk zijn voor het beheer van de financiën.
In de eerste plaatst probeert de schuldhulpverlener een regeling met de schuldeisers te treffen. Als dit niet lukt dan wordt door de rechtbank een bewindvoerder aangesteld inzake het Wsnp traject die de belangenbehartiging van de cliënt overneemt. Alle bezittingen(boedel) en inkomsten van de cliënt moeten overgedragen worden aan de bewindvoerder. De bewindvoerder houdt toezicht en controleert. Hij is niet handelingsbevoegd. Dat blijft de schuldenaar dus.
De tweede situatie is die van beschermingsbewind. Dit bewind is geschikt voor als volwassenen niet meer zelfstandig besluiten kunnen nemen. Beschermingsbewind wordt door de kantonrechter aangevraagd en kan duren tot die persoon overlijdt. Deze vorm van bewind kan aangevraagd worden door een familielid tot de vierde graad of door de officier van justitie in het geval er geen familielid meer in leven is.
Deze bewindvoerder regelt de administratieve zaken tot aan de belastingaangifte, maar ook praktische zaken regelt hij zoals het aanvragen van een ww uitkering. Dit doet hij omdat de schuldenaar hiertoe zelf niet meer in staat is.

Een debitcard is ten alle tijden het redmiddel

Zoals al eerder gezegd is de debitcard het redmiddel zowel preventief, dus voordat je in de schuldsanering terecht zou kunnen komen, maar ook als je reeds midden in de financiële chaos zit.
De debitcard heeft dezelfde mogelijkheden als een creditcard, maar met het grote verschil dat je geen geld leent door een debitcard te gebruiken, maar er eerst geld op moet zetten voordat je er een uitgave mee kan doen. Een enorm groot voordeel van de debitcard is ook dat je nooit meer onbewust geld uit gaat geven en ook van reclameprikkels zal je geen last meer hebben. Maar boven alles voorkomt het dat je in de geldzorgen zal belanden en zit je er al middenin dan zal de debitcard je helpen om stukje bij beetje er weer uit te krabbelen.

Zo werkt het

Normaal gesproken zie je in je Excel sheet(ervan uitgaande dat je die goed hebt bijgehouden), wat je aan het eind van de maand overhoudt. Hier kan je dan een deel van overboeken naar je debitcard om er een noodzakelijke- of een leuke aankoop mee te doen.

Plannen en budgetteren

Plannen en budgetteren is iets wat je nodig hebt om verantwoord met je geld om te gaan. Je moet net zoals een bedrijf aan het eind van het jaar een budget op gaan stellen voor het komende jaar.
Dit doe je aan de hand van je financiële gegevens die je het afgelopen jaar trouw in Excel hebt verwerkt. Kijk naar het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven en saldeer dat (van elkaar aftrekken) en je weet wat je totaal over hebt gehouden.
Misschien kom je wel geld tekort of zit je midden in de schuldsanering, dan is het uiteraard een ander verhaal. Ga in dit geval eventueel samen met je bewindvoerder onderzoeken waar winst te halen valt. Met andere woorden kijk waar je op kan bezuinigen. Wat tips: je internetrekening, je energierekening en je boodschappen.
Shop op internet, neem er royaal de tijd voor en je zal zien dat er winst voor jou te halen valt.

De debitcard versus de creditcard

Inmiddels heb je begrepen dat de creditcard je behoorlijk in de problemen kan brengen. De debitcard is het ideale betaalmiddel waardoor je verantwoord met je geld omgaat. En niet in de schulden terecht zal komen en zit je erin dan is er hoop dankzij de debitcard.

Meer informatie over de debitcard>>>

Reacties
Categorieën