Opeens meer geld te besteden

Het gaat voor veel mensen weer wat beter. De economie trekt weer wat aan, er wordt weer gebouwd en er wordt weer meer geld besteed aan de inrichting van het huis. Hoe kan het opeens zo snel verbeteren?

Mensen zijn gevoelig voor berichten in de media. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen:

Als er steeds verteld wordt hoe slecht het gaat, en dat we in een economische crisis zitten, word je vanzelf bewust van je geldzaken. Dit was de afgelopen jaren steeds in het nieuws. Veel mensen gingen zuiniger leven, wat geen overbodige luxe was.
Ook mensen die eigenlijk geen last hadden van verminderde inkomsten, begonnen uit te kijken naar goedkopere producten of besparingen. Het nadeel van deze beweging bleek voor de winkeliers en autohandelaren bijvoorbeeld een groot gevolg te hebben.
Omdat mensen minder uitgaven, gingen vervolgens veel winkels en autobedrijven failliet. Hierdoor kwamen meer mensen in de WW, en ook in de geldproblemen.

Nu de nieuwsberichten aangeven dat we uit de economische crisis komen, gebeurt het omgekeerde: er wordt weer meer geld uitgegeven. Het consumentenvertrouwen stijgt weer. De bedrijven die de crisis hebben overleefd krijgen het drukker, durven weer toekomstplannen te maken, en zelfs weer personeel aan te nemen. Ook de gemeentes beginnen weer bouwprojecten, die een aantal jaren stillagen, uit te voeren. Zo komt er weer werkgelegenheid in de bouw. Als nieuwbouwprojecten klaar zijn moeten er weer woningen ingericht worden, wat weer goed is voor de winkeliers. Op deze manier is het een kettingreactie de goeie kant op.

In theorie had Rutte gelijk, toen hij in 2013 zei dat we meer geld moesten uitgeven. Alleen was het niet zo handig om over nieuwe auto’s en huizen te beginnen, terwijl er juist op dat moment veel mensen helemaal geen baan of spaargeld meer hadden. Als het iets kleiner vertaald wordt naar nu, merk je wel dat de economie vooruit gaat als er meer geld uitgegeven gaat worden.

Hoezo meer geld?

Dat klinkt aantrekkelijk: “meer geld”, maar hoe kan dat dan?
Je kan in een andere situatie terechtkomen, waardoor je ineens meer geld te besteden hebt. Niet iedereen wint de hoofdprijs in een loterij, al is dat ook een situatie waarin je opeens meer geld hebt.
Een situatie die wat meer voor de hand ligt, is het krijgen van een baan. Als je een tijd in de WW hebt gezeten, en misschien zelfs in de bijstand, ziet je bankafschrift er een stuk beter uit als je weer een betaalde baan hebt.

Let wel op, dat er misschien bepaalde subsidies wegvallen door je hogere inkomen (de gevolgen kan je hier lezen). Heb je nog recht op huursubsidie? Het wordt niet meteen verrekend, dus leg eventueel die subsidie apart voor het geval je het terug moet betalen.
Als je bijvoorbeeld gebruik maakte van de voedselbank en nu boodschappen moet gaan doen, moet je opletten dat je niet in een keer veel te veel gaat besteden. Dan is je voordeel dat je meer geld te besteden hebt gauw weg.

Een andere gezinssamenstelling

In het begin groeit een gezin, en daarmee ook de kosten. Dit gaat op een gegeven moment veranderen:

Als schoolgaande kinderen ouder worden, vinden ze als het goed is werk. Voor ouders scheelt dat veel geld. De kinderbijslag valt weg, maar daar komt wat voor terug. Aan de ene kant moet het kind zelf kleding gaan betalen, maar ook verzekeringen en sportclubs. Aan de andere kant wordt er door veel ouders kostgeld van het kind gevraagd, zodat het vast kan gaan wennen aan vaste woonlasten.

Als thuiswonende kinderen op zichzelf gaan wonen, ontdekken veel ouders het ook positief in hun portemonnee: Er hoeft veel minder eten gekookt te worden. Er wordt veel minder chips, koek, frisdrank, bier in huis gehaald. De wasmachine draait veel en veel minder dan voorheen. De douche is minder vaak bezet…

Uiteraard hangt het financiële voordeel af van het kind dat het nest verlaat. Niet iedere puber eet de hele dag door, en verkleedt zich drie keer per dag. Maar je kan er wel iets bij voorstellen, neem ik aan.

Na de schuldsanering

Een andere situatie waarin je er opeens financieel beter voor staat is als je uit de schuldsanering komt.
De reden waarom je zo diep in de schulden kwam dat schuldsanering nodig was, kan voor iedereen een andere zijn. In ieder geval was de schuld zo hoog opgelopen, dat het niet meer met spaargeld was weg te werken.
Je bestedingspatroon zal de afgelopen jaren enorm veranderd zijn. Een eenpersoons huishouden heeft €50,- per week te besteden, dat is dus inclusief kleding, voedsel en drogisterij-artikelen.

Als je na drie jaar weer beschikking hebt over je inkomen, begin je min of meer met een schone lei.
Je hebt normaal gesproken geen schulden meer, maar er zijn uitzonderingen van schulden die je wel moet betalen na de schuldsanering. Een langlopende studieschuld, boetes en schulden bij slachtoffers (schadevergoedingen) moet je bijvoorbeeld wel betalen.
Dit is ook wel logisch, omdat het kosten zijn die betrekking hebben (gehad) op je gedrag.
Vooral geldboetes zijn bedoeld om te voorkomen dat je dezelfde fout weer begaat. Als je te hard rijdt, kan je een bekeuring krijgen. Omdat je dat zonde van je geld vindt, kijk je voortaan vaker op de borden en je snelheidsmeter (dat is de bedoeling tenminste).

De nieuwe start

Na de schuldsanering sta je nog vijf jaar negatief genoteerd bij het BKR. Dit is slechts een registratie, bedoeld om je te beschermen tegen oude valkuilen. Lenen bij een gewone bank wordt erg lastig, en ook een creditcard aanvragen zal niet gaan.

Doordat je drie jaar erg krap hebt geleefd, kan je waarschijnlijk nu beter met je geld omgaan. Je weet dat lening op lening stapelen geen oplossing is. Je weet dat creditcardgebruik ook uitstel van betalen is, en dus een lening met hoge rente.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gevoeliger zijn voor kleine gevolgen op korte termijn dan voor grote (onoverzichtelijke) gevolgen op lange termijn. Dus ontdekken dat je nu iets niet kan kopen blijkt meer indruk te maken dan een stapel openstaande rekeningen.
Probeer dus alleen dat aan te schaffen waar je geld voor hebt, en kijk regelmatig op je rekeningafschriften hoe je er voor staat. Leen geen geld, maar stel de aankoop liever uit.
In plaats van een creditcard kan je beter een debitcard gebruiken. Het is logisch dat deze wel door iedereen boven de 18 jaar aan te vragen is, ook als je BKR registratie hebt. Je leent namelijk geen geld met deze kaart, je stort er eerst het benodigde bedrag op voordat je hem kan gebruiken. Je hebt altijd inzicht in je financiën, omdat je een eigen online account hebt.

Klik op onderstaande blauwe knop om een debitcard te bestellen.

Viabuy7

Reactie plaatsen