Is een virtuele debitcard gelijkwaardig aan een creditcard?
Om te weten of een virtuele debitcard gelijkwaardig is aan een fysieke debitcard of creditcard, moet je eerst weten wat het verschil is tussen een virtuele en een fysieke debitcard en/of een fysieke creditcard.
Debitcards zijn er in virtuele- en in fysieke vorm. Een virtuele debitcard is een kaart waar je direct over beschikt in je mail en een Fysieke debitcard heeft een levertijd van hooguit 2 werkdagen.
Wat is het verschil tussen een virtuele en een fysieke debitcard of creditcard?
Het wezenlijke verschil tussen een virtuele en een fysieke debitcard of creditcard heeft te maken met dat de virtuele kaarten digitaal verstrekt worden. Dit wil zeggen dat het om een 16 cijferige code gaat, waarbij het in wezen niet uitmaakt of het een fysieke debitcard of een fysieke creditcard betreft. Want die 16-cijferige code daarmee reken je op internet af en gebruikt de betaalmethode "Mastercard creditcard" of Visa creditcard" afhankelijk door wie de kaart is ontworpen.
Virtuele prepaid kaarten
Omdat er gesproken kan worden over virtuele prepaid kaarten, als een creditcard op internet, kan dit enige verwarring scheppen. Er wordt mee bedoeld een prepaid debitcard, omdat de virtuele creditcard, zoals deze ook wel eens wordt genoemd, dat je deze vooraf op kan laden, en dat maakt het dus geen creditcard, maar een debitcard.
Leen je geld bij een debitcard
Het punt is dat je bij een debitcard geen geld leent, wat eigenlijk geen punt is maar juist heel fijn. Dit omdat je door een debitcard te gebruiken geen geld leent, waardoor je geen onnodig financieel risico loopt.
Is een virtuele creditcard hetzelfde als een virtuele debitcard?
Ja dat klopt. Een virtuele creditcard is vooraf oplaadbaar, waardoor het geen echte creditcard is, maar voordat je met deze kaart een betaling kan doen zal je hem eerst moeten opwaarderen via een bankoverboeking of een kasstorting.
Met een virtuele debitcard kan je wereldwijd afrekenen op internet. Met een virtuele debitcard kan je wereldwijd betalen. Bovendien kan je de virtuele debitcard aan je mobiel koppelen en op die manier ofrekenen met Google Pay of Apple Pay, afhankelijk van welk type mobiel je daarvoor wil gaan gebruiken. Zo kan je dus met je mobiel bijvoorbeeld direct afrekenen in een hotel of restaurant, of een reservering via internet doen, dit komt omdat je debitcardgegevens toch al aan jouw mobiele app zijn gekoppeld. Qua gebruiksmogelijkheden is er geen verschil tussen een virtuele- en een fysieke debitcard of creditcard. Alleen kan het zo zijn dat je liever met een fysieke debitcard af wil rekenen. In dat geval Kies je voor een fysieke kaart.
Misschien wil je geen fysieke creditcard meer
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen creditcard meer wil omdat je in het verleden schulden hebt gemaakt, maar je wil wel je aankopen kunnen doen. Gelukkig kan dat met een van de debitcards waarvoor je altijd in aanmerking komt.