Hulp bij je financiën, wacht niet te lang
Financieel Overzicht
Financieel Overzicht
0

Hulp bij je financiën, wacht niet te lang

0

Het is geen schande als je hulp nodig hebt bij je financiën. Het is al lang geen taboe meer, als mensen schulden hebben. Sterker nog, het lijkt steeds normaler te worden. Als je de televisieprogramma’s ziet, of de artikelen leest, je kan er niet om heen: veel mensen hebben hulp nodig bij hun geldzaken. Het is alleen jammer dat er te lang gewacht wordt met hulp vragen. Houd goed voor ogen dat het hebben van schulden een probleem is. Zo gauw je het accepteert, verlies je de kracht om er van af te komen.
Het is makkelijker om steeds meer schulden te krijgen, door aanmaningen of nieuwe leningen, dan de schuldenlast lager te krijgen.

De overeenkomst tussen geld en voeding

De vergelijking met eten en diëten is makkelijk te maken:
Er zijn genoeg adviezen hoe je gezonder kan leven. Het is makkelijk genoeg, als je gewend bent om goed uit te kijken wat je eet. Maar toch zijn er veel mensen te zwaar, veel te zwaar. Het is makkelijker om steeds zwaarder te worden, bijvoorbeeld omdat je onverschillig wordt, dan om af te vallen. Net als bij geldzaken, is ook bij voeding de eerste stap dat je er bewust mee omgaat.

Als je regelmatig je bankafschriften bekijkt, merk je gauw genoeg wanneer je teveel uitgeeft. Als je het negeert, kan je rood komen te staan. Probeer je vervolgens je uitgave-patroon niet te veranderen, dan verandert je banksaldo ook niet. Sterker nog, je komt van het ene probleem in het andere. De verleidingen blijven op de loer liggen, de koopjes roepen om gekocht te worden. En wat dacht je van de feestdagen? Je wil toch kadootjes kopen, zelfs als het beter is van niet.

Als je regelmatig op de weegschaal gaat staan, merk je gauw genoeg wanneer je zwaarder wordt. Als je het negeert, kan je overgewicht krijgen. Blijf je gewoon hetzelfde eten en drinken, dan verandert je gewicht ook niet. Sterker nog, je komt van het ene probleem in het andere. De verleidingen blijven op de loer liggen, de lekkere hapjes liggen zo in je winkelwagentje. En wat dacht je van de feestdagen? Je slaat die etentjes toch niet over, zelfs als het beter is om niet te gaan.

Als je niet meer anders kan

Je kan een hele tijd jezelf voor de gek houden. Je kan jezelf wijsmaken dat je best een rekening kan ‘vergeten’. Je kent mensen die nog veel meer schulden hebben dan jij. Je kan je slachtoffer voelen van de maatschappij, waardoor jij er niks aan kan doen dat je schulden hebt.
Vergeet niet dat jij degene bent die de gevolgen merkt, en niet de mensen die jij als excuus gebruikt. Op een bepaald moment moet je de knop omzetten, en realiseren dat je het niet op eigen houtje meer kan veranderen. Vanaf dat moment komt er verbetering. Je kan alle uitgaven noteren, en heel eerlijk tegen jezelf zijn. Ook kleine bedragen kunnen oplopen. Op deze manier zie je welke bedragen lager kunnen en welke uitgaven overbodig.
Het is bewezen dat mensen met veel geldproblemen niet meer kunnen plannen, en alleen korte termijn oplossingen zien. Dat verklaart waarom iemand met veel schulden een financieel meevallertje heel anders besteedt, dan iemand zonder schulden zou verwachten. In plaats van een schuldeiser te betalen, wordt de meevaller gebruikt om iets te kopen (dat niet eens noodzakelijk is).
Zoek hulp bij iemand die de situatie kan helpen oplossen. De gemeente, het Nibud of een vertrouwenspersoon kunnen je verder helpen. Het is belangrijk dat je de noodzaak inziet van deze stap. Als je bewuster met je geld omgaat, kan je het volhouden en je schulden verminderen.

Ook hier kan je de vergelijking maken tussen te weinig geld en te veel gewicht:
Je kan een hele tijd jezelf voor de gek houden. Je kan jezelf wijsmaken dat je niet altijd hoeft op te letten wat je eet. Je kent mensen die veel zwaarder zijn dan jij, die ook veel meer eten dan jij. Je kan je slachtoffer voelen van de omstandigheden. Jij kan er niks aan doen dat mensen zo aandringen om wat te snoepen. De reclames maken het te aantrekkelijk om wat mee te nemen.
Vergeet niet dat jij degene bent die de gevolgen merkt, jouw kleren zitten steeds strakker, en niet bij de mensen die jij als excuus gebruikt. Als je de knop bij jezelf omzet, en je eigen verantwoording neemt bij alles wat je wel of niet eet, kan je afvallen.
Misschien lukt het niet op eigen houtje, zoek dan een methode die bij jou past. Weight watchers of een diëtiste bezoeken, of beginnen met sporten (dan moet je wel discipline hebben om vol te houden). Je kan ook zelf de confrontatie aangaan, en alles noteren wat je eet en drinkt. Als je eerlijk bent tegen jezelf merk je de verbeterpunten gauw genoeg.
Als je erg veel overgewicht hebt, is het heel moeilijk om zelf het systeem waarin je zit te veranderen. Het duurt gewoon veel langer voordat je zichtbaar verandert, en voordat je het op eigen kracht redt. Het is belangrijker dat je de noodzaak inziet van je nieuwe levensstijl, alleen dan kan je het volhouden.

Diverse soorten hulp

Het is geweldig als je hulp wil accepteren. Je weet hoe moeilijk het is om op eigen kracht je problemen het hoofd te bieden. Als je actie onderneemt om je schulden te verminderen, kruip je uit het dal en kan je weer vooruit kijken naar betere tijden.
Afhankelijk hoe hoog je schulden zijn opgelopen, krijg je misschien te maken met schuldsanering. Het kan zijn dat je een budgetcoach krijgt, die je begeleidt. Het kan ook dat een goede kennis je hulp biedt om inzicht te krijgen in je koopgedrag. Iemand die samen met jou je rekeningen doorneemt, en helpt met de planning van je uitgaven.
Een debitcard is ook een goede hulp. Je kan jezelf een budget opleggen, of iemand anders kan dat voor jou bepalen. Een debitcard is een vooraf oplaadbare creditcard, dus een betaalmiddel waarop je eerst geld stort. Doordat je niet meer kan uitgeven dan het bedrag dat op de kaart staat, kan je niet onverwachts teveel kopen. De periode dat je moet wachten tot er weer geld op je kaart wordt gestort, spreek je samen af. Korte periodes zijn overzichtelijker.
Mensen in de schuldsanering krijgen eenmaal per week ongeveer €50 voor een eenpersoonshuishouden. Aangezien planning voor veel mensen het grootste probleem is, werkt een wekelijks budget goed. Zelfs als er op dag 1 teveel wordt uitgegeven, is de periode zonder geld niet al te lang.
Als je in een situatie komt dat je met erg weinig geld boodschappen moet doen, probeer dan wat houdbare artikelen te kopen om een voorraadje in je kast op te bouwen. Als het een weekje wat minder goed gaat met je uitgaven, heb je nog eten in huis om de rest van de week door te komen. Ga daarna wel je voorraadje aanvullen.

Reacties
Categorieën