Hoe plan je uitgaven, als er onverwachts iets stuk gaat?
Omdat we in een vrij dure tijd leven en ook wel onze luxe willen behouden, is het de kunst om niet in de geldzorgen te komen. In deze blog zal ik enkele handige tips met je delen.
Het gebeurt vaak, dat als er een apparaat stuk gaat, er vlak daarna nog een paar apparaten achter elkaar stuk gaan. Dacht je dat je de enige was? Je hoort het zo vaak, het lijkt wel een kettingreactie. De reden kan zijn dat je na een verhuizing diverse dingen tegelijk hebt aangeschaft, en dat ze dus ook gelijk stuk kunnen gaan.
Als je de pech hebt dat het een eventuele reparatie niet meer waard is, dan moet het vervangen worden door een nieuw apparaat of een tweedehandsje.
Heb je er over nagedacht hoeveel je uit wil geven aan een nieuw apparaat? En wat wil je dan, als het bijvoorbeeld om je wasmachine gaat? Wil je er dan weer zo een, of liever een geavanceerdere?
Je kan ook kijken of je een tweedehands machine kan kopen. Het nadeel daarvan is dat je geen, of heel kort, garantie hebt. De levensduur is ook korter, maar het kan je tijdelijk helpen als je verwacht binnenkort wel geld te hebben voor een nieuwe.
Een oplossing
Als je geen geld over hebt, omdat het nog niet het eind van de maand is, wat doe je dan? Ga je dan op afbetaling kopen, waardoor je uiteindelijk veel meer betaalt dan het oorspronkelijke bedrag? Je zult misschien denken:”Niks aan te doen”, maar dat is niet zo. Er zijn oplossingen voor iedereen, door je geldzaken met een debitcard te regelen.
Begin eens met iets op een andere manier te doen. Het zal best wel even wennen zijn, maar ik zal je in deze blog uitleggen hoe je het kan doen. En je zal zien dat het je voordeel op gaat leveren.
Als er apparatuur stuk gaat
Jouw wensen en mogelijkheden, dat is alles waar het om draait. Hoe is jouw persoonlijke situatie? Ik stel me voor, dat je aan dure apparaten een wasmachine, wasdroger, vaatwasser, tv en een computer hebt. Laten we deze vijf apparaten maar als voorbeeld nemen. Het gaat erom, stel je voor dat ze alle vijf tegelijk stuk gaan (een extreem voorbeeld). Ga met plannen altijd van de slechtste situatie uit, dan weet je zeker dat je er financieel uit komt.
Schrijf deze vijf apparaten op. Zet ze in de volgorde die jij het belangrijkste vindt. Denk er over na, of je eventueel een apparaat (tijdelijk) zou kunnen missen.
Als je zorgt dat je in ieder geval spaart voor vervanging voor een nieuw apparaat van nummer een en twee, reparatie of tweedehands vervanging van drie en vier, en nadenkt of je eventueel zonder nummer vijf kan, ben je in ieder geval voorbereid op een worst-case-scenario. Spaar verder, zodat je uiteindelijk alle vijf de apparaten kunt vervangen (ze stonden niet voor niets op je lijstje). Je hebt nu een prachtige basis gemaakt voor een langere periode.
Zoek bankafschriften van de afgelopen drie maanden bij elkaar. Je kan het best van de afgelopen 3 maanden bekijken hoeveel geld je eventueel over hebt gehouden. Pak je bankafschriften erbij en maak een overzicht voor jezelf. Het gaat je een perfect inzicht opleveren. Het kan confronterend zijn, als je ziet hoeveel geld er is uitgegeven aan minder belangrijke zaken. Misschien schrik je zelfs, als je ontdekt dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt! Wees bewust van de mogelijkheden, en houd rekening met kosten die je nog kan gaan krijgen.
Nog meer uitgaven…
Denk je bij jezelf, naast de apparaten die stuk kunnen gaan, wil ik ook nog op vakantie, en mijn auto begint ook wel oud te worden?
Deze twee dingen heb ik even bewaard voor nu, omdat dit meestal toch wel wat grotere onkostenposten zijn dan die andere vijf. Bovendien is vakantie minder noodzakelijk dan een wasmachine. Het lastige van kosten voor de vakantie en onkosten aan een auto vind ik, dat het heel persoonlijk is. De wensen en voorkeuren kunnen per persoon verschillen. Misschien is voor de een een low budget vakantie erger, dan niet op vakantie gaan, terwijl een ander juist enorm geniet van ‘back to basic’.
Even een voorbeeld ter verduidelijking: als je op vakantie wil, wat heb je voor ogen? Wil je ver weg, kies je voor Bed and Breakfast, een hotel of een cruise? Of toch in een tentje naar de Veluwe bijvoorbeeld, of huur je een camper en ga je op de bonnefooi.
Ook met de auto is er zoveel keus. Als een reparatie geen zin meer heeft, omdat de auto te oud is geworden, wat doe je dan? Heb je de auto echt nodig? Kan je eventueel een aankoop uitstellen, of wil je mobiel blijven? Wat voor soort auto kies je? Koop je een gloednieuwe jeep of toch liever een tweedehands karretje? Dat kiezen klinkt leuk, maar is moeilijk. Heb je het geld ervoor over, en kan je de eventuele gespreide betaling goed overzien?
Hoeveel geld kan je reserveren, in combinatie met die vijf eventuele reparaties?
Jij bent de enige, die weet wat je over hebt gehouden aan het eind van die afgelopen drie maanden. Jij hebt het overzicht, waar je mee gaat werken om je plannen uit te gaan voeren, dat zoals gezegd, je veel voordeel op gaat leveren. Wil je nu toch wat sneller je doel bereiken, dan wat de door jou gemaakte planning aangeeft? Dan heb ik nog wel een idee…
Geld overhouden aan je wekelijkse uitgaven.
Bewaar de kassabonnetjes van je boodschappen gedurende acht volledige weken. Kijk wat je in die acht weken gemiddeld aan boodschappen hebt uitgegeven. Ga vanaf nu goedkoper inkopen. Hoe je dat doet, vertel ik je in mijn volgende blog.
Om hetgeen je uit wil geven te bewaken, adviseer ik je De Debitcard. Hoe werkt dat dan en wat is het? Het is een Prepaid betaalkaart, met de mogelijkheid om met behulp van een gratis online account, geld op de prepaidkaart te storten. Als je hier je aankopen mee gaat betalen, zal je zien dat je beter overzicht hebt op je uitgaven. Als de supermarkt geen mastercard accepteert, kan je contant geld pinnen voordat je boodschappen doet. Bij de beste debitcards, zoals die van Openbank, zit de mogelijkheid om contactloos te betalen, dat lukt zeker bij de supermarkt.