Hoe komt het dat kinderen in bepaalde situaties slimmer zijn dan hun ouders?
Met “hoe het komt dat kinderen in bepaalde situaties slimmer zijn dan hun ouders” doel ik op de digitale vaardigheden. Ik wil het hier hebben over de risicio’s die daar in schuilen. Wat te maken heeft met dat de hersens van (jonge) kinderen nog niet volledig zijn ontwikkeld.
Dit is iets waar de ontwerpers van games op inspelen. Denk maar aan verslavende games zoals Fortnite en Clash Royal. Fortnite wordt veel gespeeld door kinderen van de basisschool en als ze na groep 8 naar de brugklas gaan, dan wordt er vaak groepsgewijs Clash Royal op mobiele telefoons gespeeld. Deze game is nog verslavender dan Fortnite. Op zich hebben de ontwerpers van games het goed bedacht. Zij verdienen er onwijs veel geld mee, maar de gameverslaving, zeer zeker ook onder jongeren, is een probleem wat je niet mag onderschatten.
Vrijwel overal heb je geld voor nodig
Ook om een game goed te kunnen blijven spelen en niet onder te doen voor je online vriendjes zal er een betaalkaart aan het gameaccount gekoppeld moeten worden. Veel ouders geven de gegevens van hun creditcard aan hun kind, niet wetende dat er regelmatig geld van de creditcard afgeschreven gaat worden als het kind een gameuitbreiding doet of bijvoorbeeld extra kaarten wil aankopen via de schatkistjes van Clash Royal. Vaak weet het kind niet beter, en begrijpt niet dat het geld kost. Of hij/zij zit midden in het spel en vergeet niet dat er geld van de creditcard van de ouders wordt afgeschreven.
Wat kan je van je kind verwachten?
Jij als ouder weet natuurlijk als de beste wat je van je kind kan verwachten. Toch zijn er al door veel ouders inschattingsfouten gemaakt. Vergeet niet de digitale wereld, en zeker voor kinderen, nog in de kinderschoenen staat. Ook weten we nog lang niet voldoende hoe kinderhersenen werken.
Vergeet bovendien niet dat als kinderen heel graag iets willen dat ze er dan lang niet altijd eerlijk over zijn. Wees eerlijk als ouder tegen jezelf en je weet best dat er situaties zijn waarbij je kind tegen je gelogen heeft.
De moeder van dat jongetje uit Oegstgeest werd erg kwaad op haar zoontje toen bleek dat er onverwachts, tenminste voor haar, €2.500,- van haar creditcard was afgeschreven.
Hoe kan je dat als ouder voorkomen?
Als ouder kan je financieel onaangename verassingen voorkomen door de debitcard preventief in te zetten. Met een debitcard kan je nooit meer geld uitgeven dan jezelf wil. Immers moet je eerst je eigen geld op de kaart storten, daarna kan er pas, ook online, mee betaald worden.
Reden genoeg om nu de debitcard aan te vragen.