Financieel Overzicht
Financieel Overzicht
0

Geldzorgen na de feestdagen

0

Feestdagen geven een hoop stress. Dat klinkt tegenstrijdig: feest is eigenlijk gewoon leuk. Waarom lopen zoveel mensen juist in de maand December met een hoop stress?
Aan de ene kant worden we door de reclames en winkeliers aangemoedigd om vooral zo vroeg mogelijk te beginnen aan de voorbereidingen van de ‘feestdagen’. Aan de andere kant zijn er voldoende televisieprogramma’s die benadrukken hoe leuk het is om met volle tafels met veel mensen te zitten.
Vlak na de zomervakantie liggen de eerste pepernoten al in de winkel, vrijwel meteen gevolgd door kerstballen en kerstkransjes. Sommige mensen beginnen al vroeg met hun inkopen.
Ik weet niet of jij bij twintig graden al denkt aan de intocht van Sinterklaas, met al dan niet zwarte Pieten? Het geeft wel een eerste stimulans om aan kadootjes te denken, al is het onbewust.

Feestdagen, dus geld uitgeven?

Hoe meer reclamefolders op de mat vallen, hoe meer dat koopgedrag wordt aangewakkerd.
Lang niet iedereen viert Sinterklaasfeest, maar bijna gelijktijdig zijn veel mensen bezig met inkopen voor Kerst.
Volgens mij is het niet helemaal toevallig dat de nieuwsberichten juist in deze periode melden dat de economie sterk in de lift zit met minder werklozen. ‘We kunnen weer geld uitgeven’. Oja? Geldt dat meteen voor iedereen? Je zou het bijna geloven. Heb je gezien hoeveel geld er de afgelopen weken is uitgegeven aan kadootjes? Webshops hebben nog nooit zoveel verkocht.
De paniek was groot toen er een storing was bij Postnl, en de pakjes niet op 5 December bezorgd konden worden.
Er zijn mensen die het geld niet kunnen missen, maar toch meegesleept worden in de koopgekte. Als het als vanzelfsprekend gezien wordt dat je (liefst veel) kadootjes koopt en geeft, kan het best moeilijk zijn om daar niet aan mee te doen. Is het probleem, dat je straks geen geld genoeg hebt om boodschappen te doen, bij je bekend? Of schuif je dat voor je uit?
Als je denkt dat je klaar bent met de kadootjes, blijkt dat je ook nog voor veel eten op tafel moet zorgen. En niet een lekkere stamppot, maar vooral veel gangen met kleine exclusieve hapjes.
Welke kleding trek je aan tijdens de feestdagen? Al jaren verbaas ik me erover dat de dames zo luchtig mogelijk gekleed moeten gaan, met veel glitters. Als zomerjurk heb je er dus niet veel aan. Bovendien hebben vrouwen het vaker koud dan mannen. Waarom wordt er dan van de heren verwacht dat ze een pak aantrekken? Zo gauw het kan, hangen de colberts over de stoel.
Om nog een schepje extra stress er op te doen: wie nodig je uit, of zou je uitgenodigd worden?
Het is niet verwonderlijk dat mensen onrustig zijn, of worden rondom de feestdagen.

Na de feestdagen…

Als de feestdagen achter de rug zijn, kom je weer met beide benen op de grond. Goede voornemens op 1 Januari zijn daar het bewijs van. Het besef dat teveel eten niet zo goed voor je is. Het stoppen met roken, verstandiger met alcohol omgaan…vul maar in.

Als je inderdaad stopt met roken of drinken, scheelt dat veel geld. Toch hoor ik nooit mensen die geld overhouden na het stoppen met roken. Het geld wordt moeiteloos aan andere dingen uitgegeven. Soms aan troost-eten, om beloond te worden voor het niet-roken. Dan wordt er meer gesnoept, waardoor de niet-meer-roker zwaarder wordt.

Als je het geld dat je eerst aan sigaretten uitgaf apart zet op een debitcard, kom je op twee manieren vooruit. Aan de ene kant is het uiteraard goed voor je gezondheid. Aan de andere kant spaar je geld, dat je niet echt mist (dit gaf je voorheen uit aan sigaretten). Met geld op de debitcard kan je later weer aankopen doen via internet.
Je kan de debitcard natuurlijk op meer manieren opladen, en ook op veel meer manieren gebruiken als betaalmiddel.
Klik hier voor meer informatie>>>

Reacties
Categorieën