De debitcard voor zieken en bejaarden
Debitcard
Debitcard
0

De debitcard voor zieken en bejaarden

0

In deze blog wordt een handige toepassing van de debitcard beschreven , voor mensen die de deur niet uit kunnen. Misschien dat je hier niet zo gauw aan zou denken.
We kennen allemaal de situatie van een ziek of bejaard iemand, die zelf de deur niet uit kan. Het is al vervelend genoeg, als je niet meer alles zelfstandig kan doen. Dan is er gelukkig wel hulpverlening, zoals thuiszorg, een buurvrouw of kleinkind, die je helpt. Volgens onderzoek is het het beste, om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen.

De nadelen van contant geld en bankpas

Als je afhankelijk bent, en moet afwachten wanneer iemand komt om je geld te brengen, legt dat toch een verplichting op degene die het brengt. Misschien heeft diegene net geen tijd, en voel je je bezwaard om het te vragen. Bovendien heb je geen privacy, omdat iemand anders op jouw rekening kan kijken op het moment dat ze geld voor je pinnen.
Als je dus je pinpas meegeeft aan iemand, dan kan die persoon ook je banksaldo opvragen. Of in een nog slechter geval, meer opnemen dan nodig is. Dat zie je pas bij de afrekening weken later, dan kan je dat nooit meer terughalen. Pinautomaten geven lang niet altijd een bonnetje (soms is de inkt op). Bovendien weten veel mensen niet precies meer wat het banksaldo zou moeten zijn. Als het geen opvallend hoge bedragen zijn, bijvoorbeeld €50,- elke keer, dan valt het niet zo op.

Demente personen

Iemand die beginnend dementerend is, kan later niet meer uitleggen wat er met het geld is gebeurd, of waarom het zo gauw op is. Soms kweek je wantrouwen naar mensen die niets verkeerd doen.
Ook kunnen dementerenden hulpverleners van diefstal beschuldigen. Omdat ze niet weten dat ze zelf veranderd zijn, en vergeten dat ze het geld verstopt hebben, denken ze dat iemand anders het gestolen heeft.
Het kan gebeuren dat ze geld gaan verstoppen op de vreemdste plaatsen, en later niet meer weten waar het ligt. Sterkte met zoeken…

Bekijk de Video en luister naar het verhaal van een ervaringsdeskundige!

 

De oplossing : De debitcard

Als je zelfstandig woont, maar niet de deur uit kan, kan je makkelijk zelf wat geld via internet op je Openbank debitcard laden. Dan geef je de kaart mee aan de boodschappenhulp (voorwaarde is wel dat de winkel Mastercard accepteert). Je bepaalt dus zelf hoeveel je meegeeft en niemand kan bij je bankrekening komen. De betaling kan je op internet controleren, in combinatie met de kassabon.

Veilig gebruik van de debitcard

Je kan het gebruik van een debitcard vergelijken met chippen, alleen dan veiliger. Je hoeft geen pinpas te gebruiken. Je hoeft het niet bij een betaalautomaat op te laden, maar kan dat thuis doen. Iemand anders kan niet bij je bankrekening komen via de Viabuy debitcard, omdat deze gescheiden is van je bankrekening.


Reacties
Categorieën