Binnen de eurozone maken Nederlanders het minst gebruik van contant geld. Volgens een bericht op Nu.nl is te lezen dat contactloos betalen en pinnen met een betaalpas bij ons populairder is dan in de meeste andere eurolanden.
Hoewel het contant geld nog niet verdwenen is, en hopelijk gebeurt dat ook niet, wordt er nog maar in 45% van de transacties contant geld gebruikt. Het gemiddelde in de eurozone zou op 79% liggen.
De vraag is, of het verstandig is om zo weinig contant geld te gebruiken.
Contant geld of een pasje?
Het is een enorm makkelijke manier van betalen: je pakt je betaalpas of creditcard, en je bent heel snel weg na de betaling van je aankoop. Wat een vooruitgang! Wie heeft zich niet geërgerd bij de kassa, omdat het wisselgeld zoeken zo lang duurde? Of denk aan de dame die heel vriendelijk gepast wilde betalen, en daarvoor muntje voor muntje haar portemonnee leegde…
Vreemd genoeg nemen we in de winkel uitgebreid de tijd om boodschappen te doen, maar met de kassa in zicht blijken we haast te hebben. Je zoekt de kortste rij, de snelste caissière en het snelste betaalmiddel.
Wat een genot dat er in de meeste supermarkten aparte pinkassa’s zijn.
Met een beetje geluk kan je de boodschappen zelf scannen, waarmee je nog meer tijd wint. Tijdens het winkelen scan je de producten die je koopt, en stopt ze vast in je boodschappentas. Nadat de scanner teruggehangen is, betaal je met je bankpas bij een betaalpaal.
Het lijkt mij een manier om erg snel veel geld uit te geven. Hoe prijsbewust ben je, als je snel boodschappen doet? Vergelijk je nog wel prijzen? En hoeveel geld wil je besteden? Als je met je pasje afrekent, merk je niet of je het bedrag kon missen. Zelfs als er niet genoeg geld op de bank staat, kan de aankoop doorgaan (en kom je rood te staan).
Als je met contant geld een winkel binnenstapt, zie je hoeveel geld je maximaal te besteden hebt. Als je portemonnee letterlijk leeg is, kan je niks kopen. Dit is overzichtelijk, en je komt niet rood te staan. Bovendien is gebleken dat mensen in de winkel meer op de prijzen letten als ze een bepaald budget hebben.
Een pasje, en toch overzicht
Nu lijkt het, alsof je alleen overzicht op je geldzaken kan hebben met contant geld. Dit is niet zo, omdat er nog een variant bestaat. Het voordeel en de snelheid van een pasje, maar het overzicht en de veiligheid van contant geld.
We hebben het nu over de debitcard. Op een debitcard stort je vooraf geld. Je bepaalt dus eigenlijk je budget. Als er geen geld meer op je kaart staat, vergelijk het met een lege portemonnee, kan je er geen aankoop meer mee doen.
Tot een bedrag van €25,- kun je er ook contactloos mee afrekenen.
Je kan een debitcard overal gebruiken waar Mastercard wordt geaccepteerd. Voor boodschappen kun je bijvoorbeeld naar de Lidl gaan.
Een debitcard is veiliger om mee te geven dan een bankpasje, omdat er geen bankgegevens zichtbaar zijn. Je kunt online geld op de kaart storten waar je maar bent. Tegen geringe kosten kun je ook contant geld pinnen met de debitcard.
Omdat er een online beveiligd account hoort bij de debitcard (of een handige app), kun je altijd je saldo bekijken en eventueel opwaarderen.
Voor meer informatie over debitcards klik je hier.