Op steeds jongere leeftijd komen kinderen in aanraking met computerspelletjes. Al heel snel weten kleuters (of peuters) op welk knopje ze moeten klikken om een leuk spelletje of kleurplaatje voor zich te krijgen. Of het nu op de pc, de iPad, de playstation of op hun (ouders) mobiele telefoon is.
Goed voor uw kind
Er zijn ontzettend veel spellen in omloop. Wat is nu een verstandige keus? Sommige spellen zijn educatief, andere gewoon voor ontspanning. Er is voor iedere fase van de ontwikkeling wel een leuke app te vinden. Sommige spelletjes “groeien” met je kind mee, doordat er meerdere levels zijn te spelen, die steeds moeilijker worden. Soms moet je bij een gratis spelletje later wel betalen voor de uitgebreidere versie. Bedenk wel hoever je wil gaan met je extra aankopen.
Geld uitgeven, of gratis spelen?
Het is belangrijk om te weten wat een spel kost. Veel apps zijn gratis, maar geleidelijk aan kan het je wel geld gaan kosten. Hoe zit het, als je levels of blokjes wil bijkopen? Voordat je een spelletje gaat downloaden, kan je bij de informatie lezen hoe duur de aanvullingen zijn.
Er zijn verschillende soorten van extra uitgaven bij spelletjes.
Het meest duidelijk zijn spellen als Wordfeud (Scrabble, maar dan op een computer of tablet) of DrawSomething (soort pictionairy): er is een gratis versie, waar je steeds reclames in beeld krijgt. Er is een mogelijkheid om eenmalig geld uit te geven, dan heb je geen reclames, en kan je bijvoorbeeld je scores in statistieken zien. Daarna komen er geen kosten meer.
Moeilijker overzicht in kosten
Het wordt moeilijker, als je tijdens het spel geld moet uitgeven om verder te spelen. In het begin speel je een gratis spel, met meerdere levels. Het begint simpel, en ieder level wordt iets moeilijker. Net als je de smaak te pakken krijgt, stopt het spel. Maar je kunt voor een klein bedrag weer een aantal levels verder spelen. Soms heb je de keuze: een paar uren (of dagen) geduld, of betalen en meteen doorspelen. Ben je een beetje verslaafd geraakt aan het spel, kan je dan een paar uur geduld opbrengen? Of druk je snel op de knop ‘verder spelen’ voor €… ?
Je hebt het minste overzicht in je kosten bij de spellen waarbij je bijvoorbeeld een dierentuin (of winkelcentrum, boerderij, aquarium enz.) moet onderhouden.
Het begint gratis, en met veel geduld kun je het gratis houden. Maar als je snel resultaat wil zien, een dier uitbroeden, graan oogsten, vul maar in, kun je geld betalen voor snel resultaat. Ook kun je mooiere dieren aankopen, bijzondere versiering, of grotere winkels. Hoe belangrijk wordt het spelletje voor je?
Veel spellen zijn gekoppeld aan Facebook. Je kunt dan zien hoever je ‘vrienden’ zijn. In sommige gevallen kan je hierdoor ook van elkaar stelen, of om hulp vragen voor sneller resultaat. Eigenlijk is het wel leuk als jouw tuin net iets mooier is, dan die andere tuinen. Het kan een aanleiding zijn om toch een aankoop te doen.
Te makkelijk
Het is heel verleidelijk om een spel uit te breiden, als je alleen maar op een knop hoeft te drukken. Aankopen? druk ‘ok’. De creditcard is gekoppeld aan een account, dus je kan zonder nadenken verder gaan…..ook je kinderen. En achteraf krijg jij de afrekening van jouw creditcard gepresenteerd. Weet je hoe snel kleine uitgaven oplopen? Het gaat ongemerkt, maar de rekening liegt er niet om!
Zelfstandigheid
Veel kinderen spelen op een tablet spelletjes. Sta je toe dat je kind zo’n spelletje zelfstandig aanschaft, of wil je er liever elke keer bij zijn? Heeft je kind een eigen tablet, of maakt het gebruik van jouw tablet? Ik kan me voorstellen dat je zelf het beste weet wat je kan verwachten van je kind, en welke verantwoordelijkheid het aankan. Bij sommigen is het voldoende om te zeggen dat ze geen aankopen mogen doen, maar natuurlijk zullen er ook kinderen zijn die er zonder kwade bedoelingen aan voorbij gaan. Zij kunnen onverwachts een aankoop doen, of iets bijkopen, en dit zal niet eenmalig gebeuren. Er zijn ook genoeg kinderen die niet realiseren dat het drukken op de knop ‘Aankopen’ een aankoop met echt geld betekent.
De oplossing
Het grootste probleem is de koppeling van je creditcard aan je account. Omdat je niet in de gaten hebt hoeveel geld je uitgeeft. Omdat je na een maand pas de rekening onder ogen krijgt. Omdat je (en ook je kinderen) te makkelijk veel geld kan uitgeven.
De oplossing om de onkosten binnen de perken te houden, is om De Viabuy Debitcard te koppelen aan je account. Dit is een Prepaid creditcard waarbij je eerst geld op de kaart moet storten, voordat je het uit kan geven. Je kan bijvoorbeeld een klein bedrag op je kaart zetten, en meer dan dat bedrag kan je niet besteden. Je kan het bedrag altijd aanpassen, erafhalen of bijstorten, via je eigen online account. Je moet dus eerst op je bankrekening kijken of je geld kan overboeken naar je debitcard. Deze tussenstap voorkomt een overhaaste aankoop.
Nu is er een mogelijkheid om naast een Viabuy Debitcard voor jezelf een aparte Debitcard voor je kind aan te schaffen. Erg handig! Zo weet je kind van tevoren heel goed wat hij/zij uit mag en kan geven. Je kan hier van tevoren duidelijke afspraken over maken met je kind(eren). Als je kind een eigen kaart heeft, kan je bij gelegenheden, in plaats van een kadootje geven, wat geld op de kaart storten. Dan is de debitcard een giftcard, waarbij je zelf kan bepalen waarvoor je hem gebruikt.
Meer veiligheid
Doordat je niet te veel geld op de kaart zet, hoef je niet bang te zijn voor te grote uitgaven. Zelfs als je kind niet meer weet waar hij zijn kaart heeft gelaten (sommige kinderen zijn een beetje slordig…), is het geld veilig. Je kan via je online account het geld tijdelijk terugboeken, en als de kaart weer gevonden is (nadat de kamer is opgeruimd bijvoorbeeld) kan het geld weer op de kaart gezet worden.
Ben je ook zo enthousiast over de mogelijkheden van de debitcard? Bestel er dan eentje door op onderstaande link te klikken.