Betekent Black Friday een rode bankrekening?
Shoppen
Shoppen
0

Betekent Black Friday een rode bankrekening?

0

Mensen zijn gek op koopjes, dus ook op Black Friday. Dit uit Amerika overgewaaide fenomeen is sinds een paar jaar ook in Nederland ontdekt. Veel winkeliers hebben deze dag met extra bijzondere aanbiedingen al uitgebreid naar een week. Juist in deze coronatijd bleek het winkelen een aangenaam uitje voor velen. Omdat we in deze tijd niet op een terrasje kunnen zitten, of een restaurant binnengaan, is het drukker met mensen in de winkelstraten.
De inkopen voor de feestdagen zijn in volle gang, zeker nu er extra korting is. Er kwamen zoveel mensen in de winkelgebieden, dat er vanwege de veiligheid winkels eerder moesten sluiten.
Winkeliersorganisaties roepen op om Black Friday te verspreiden, een week lang (Black Week) of zelfs een hele maand (Black November). Het lijkt mij dat ze dan hun doel voorbij schieten, want juist die ene dag zorgt voor erg veel impulsaankopen. Mensen hebben het gevoel ‘er snel bij te moeten zijn’, juist die extra korting haalt ze over de streep. Wat gebeurt er als je een maand de tijd hebt om korting te scoren? Je gaat nog eens extra nadenken, de urgentie is weg, uiteindelijk laat je het erbij zitten of schuift de aankoop voor je uit.

Impulsaankopen

Omdat we in verhouding met vroeger meer te besteden hebben, en veel meer aanbod van artikelen, wordt er makkelijker iets gekocht. Vroeger kocht je iets als vervanging van een kapot exemplaar, en gingen spullen langer mee. Nu moet het vooral leuk zijn, en wisselen mensen vaak van interieur of stijl van inrichting.
Als je niks nodig hebt, kan je evengoed met een vol mandje bij de kassa aankomen. Meestal gaat het om kleine dingetjes van een paar euro, die ‘vast wel eens van pas komen’. Er zijn mensen die gaan shoppen als ze niet lekker in hun vel zitten. Helaas is het geluksmoment van een aankoop altijd maar van korte duur. Als je daardoor ook nog geldproblemen krijgt, is het nog moeilijker om je goed te gaan voelen. Spullen kopen helpt niet!
Er wordt door reclamecampagnes ingespeeld op ons gevoel. We blijken gevoelig te zijn voor tijdsdruk en schaarste. Dus als er maar weinig artikelen in een korte tijd beschikbaar zijn, koop je het sneller.
Het gevaar dreigt dat je door snelle aankopen niet meteen aan je banksaldo denkt. Als je echt gretig geworden bent, lijkt het verstand even op de achtergrond te raken. Maar waarom kopen we eigenlijk zoveel spullen? Tijdens de lockdown in Maart en April gingen mensen massaal hun huis opruimen. De kringloopwinkels werden overladen met overtollige huisraad. Je zou denken dat er dus voor die tijd nieuwe dingen gekocht zijn, terwijl de vorige dingen niet stuk waren. Absoluut goed voor de economie, maar niet voor je eigen bankrekening.
Als je voor jezelf geen grens stelt, hoeveel je te besteden hebt, kun je makkelijk teveel uitgeven. Vooral nu er zo op gehamerd wordt dat we vooral met pin moeten betalen. Als je niet ziet dat je portemonnee leeg raakt, geef je veel makkelijker geld uit. Hoeveel mensen komen niet in de schulden, omdat ze de vaste lasten nog moeten betalen van een lege bankrekening?
Betalen met een creditcard levert nog grotere problemen op, omdat je kan kiezen voor een uitgestelde betaling als het geld niet op je rekening staat. Alleen komen daar hele hoge kosten bij, door de rente die je over die lening moet betalen.
In plaats van een creditcard kan je beter een debitcard gebruiken, omdat je dan grip op je situatie houdt. Bij een debitcard stort je zelf geld op de kaart, die daarna als creditcard gebruikt kan worden. Je gaat dus geen lening aan, en als je kaart leeg is kan je geen aankoop meer doen (net als met een lege portemonnee geen aankoop gedaan kan worden). Een decard beschermt je dus tegen onverantwoorde impulsaankopen.

Gek op korting

Om jezelf te beschermen met een debitcard, en ook nog eens extra korting te krijgen, is de Openbank debitcard een aanrader! We hadden al ontdekt dat iedereen gek op korting is, maar niet op een rode bankrekening. Als je de debitcard van Openbank gebruikt, krijg je korting op allerlei sites. Korting bij autoverhuur, vakanties, kookgerei, kleding en nog veel meer. Hier is geen tijdsdruk van Black Friday, je kunt er gebruik van maken als je er zelf tijd en budget voor hebt.
Het loont de moeite om voor deze kaart te kiezen, zelfs als je geen gebruik maakt van de kortingen. Je hebt altijd het gemak van je eigen online bankrekening en je eigen veilige debitcard.

Reacties
Categorieën