Auto huren op vakantie zonder creditcard
Veel mensen die op vakantie naar Duitsland of Frankrijk gaan, gebruiken hun eigen auto. Aangezien steeds meer mensen een verre vakantiebestemming opzoeken lijkt het huren van een auto, bijvoorbeeld vanaf het vliegveld, een ideaal alternatief. Als je eenmaal op de plaats van bestemming bent, wil je tenslotte ook wat van het land zien. Daarom aandacht in deze blog voor: auto huren in het buitenland zonder creditcard.
De eigenaar van een verzekerings-vergelijkingssite is recentelijk in gesprek geweest met enkele bemiddelaars, die via autoverhuurbedrijven online huurauto’s aanbieden in het buitenland.
Hoe huur je een auto voor je vakantie?
Het huren van een auto kan heel makkelijk van tevoren vanuit huis door een paar simpele muisklikken via een bemiddelaarswebsite (zoals bijvoorbeeld Auto Europe of HollidayCars). Deze bemiddelaars hebben dus contact met internationale autoverhuurbedrijven.
Er kan wat mis gaan door de haast die men heeft tijdens het boeken, waarbij de voorwaarden vaak niet goed worden doorgenomen, maar er wordt wel akkoord aangevinkt. Ook kan het zijn dat ze wel doorgelezen worden, maar niet goed begrepen worden. Beter zou zijn om de voorwaarden uit te printen (voor veel mensen dringt de inhoud beter door als vanaf papier wordt gelezen in plaats van het beeldscherm). De belangrijke zaken kunnen bijvoorbeeld met een marker gemarkeerd worden. Neem de uitgeprinte voorwaarden mee naar het vakantieland.
Een andere mogelijkheid is om tijdens je vakantie ter plaatse een garage te zoeken, en te informeren naar verhuurmogelijkheden. Zorg dan wel dat de voorwaarden duidelijk zijn, en zwart op wit staan. Op deze manier voorkom je misverstanden, en eventueel financiële geschillen.
Wat houdt borg in?
Praktisch elk autoverhuurbedrijf vraagt een borg, informeer van tevoren. Dit is de zekerheid voor het autoverhuurbedrijf dat je de auto weer terugbrengt of ter dekking van eventueel gemaakte schade. Het is begrijpelijk dat een garage niet wil dat een beschadigde auto terugkomt, en de kosten niet meer kan verhalen op de tijdelijke chauffeur. Vroeger moest er contant geld als borg betaald worden, tegenwoordig wordt een debitcard gevraagd als zekerheid voor het verhuurbedrijf.
Veel vakantiegangers zijn niet goed op de hoogte van de borg omdat ze de voorwaarden niet goed hebben doorgenomen. De borg bestaat uit: het eigen risico en de kosten van een volle tank, de premie van de autoverzekering, en zaken zoals kinderzitjes en een los navigatiesysteem. De borg varieert voor een personenauto al snel tussen de €500 en de €1000.
Er zijn genoeg toeristen bekend, die hier geen rekening mee hadden gehouden. Hun vakantie viel in het water omdat de huur van de auto niet lukte, en ze weinig van hun vakantieland konden zien. Of het huren lukte wel, maar ze hadden bijna geen geld meer beschikbaar om nog wat leuks te gaan doen.
De Debitcard
Omdat een debitcard gebruikt kan worden als een creditcard, geldt dit ook bij het huren van een auto. Bij veel autoverhuurbedrijven kan je terecht met je debitcard voor de borgstelling. Omdat er borg nodig is bij het huren van een auto, moet er een afgesproken bedrag op de kaart staan dat geblokkeerd wordt.
Let op dat je de debitcard even koppelt aan een gratis Paypal account voordat je op vakantie gaat. Zo kan je makkelijk van tevoren je auto online reserveren zonder dat je een creditcard nodig hebt.
Als je de debitcard verder tijdens je vakantie wil gebruiken, moet je het borgbedrag dus niet als saldo zien.
Let op: het borgbedrag wordt tijdelijk geblokkeerd en in de meeste gevallen de dag nadat je de auto hebt teruggebracht alweer vrijgegeven. Misschien is je vakantie nog niet ten einde na het inleveren van de auto, zorg dan dat je ruim voldoende geld op je debitcard hebt staan voor andere uitgaven. Of misschien wil je nog geld pinnen met je debitcard, plan het goed. Je kan altijd online het saldo van je debitcard bekijken, en eventueel geld op je kaart overboeken.
Autoverzekering
Soms bieden autoverhuurbedrijven een verzekering aan voor het eigen risico. De premie wordt dan direct op je kaart ingehouden, en als je schade veroorzaakt moet je ter plaatse het schadebedrag (maximaal het eigen risico) aan het autoverhuurbedrijf terugbetalen.
Eenmaal thuis gekomen, kan je de schade weer verhalen op het autoverhuurbedrijf, mits er door de huurder de benodigde bewijsstukken overlegd kunnen worden.