Indexbeleggen kan je zien als het beleggen in een index. Zo is het mogelijk om te gaan beleggen in bijvoorbeeld de AEX index of Dow Jones index. Indexbeleggen kan je zien als een vorm van beleggen welke zeer aantrekkelijk is voor beginnende beleggers.
Bij indexbeleggen beleg je in een algehele index. Zo is het onnodig om losse aandelen van alle bedrijven uit een bepaalde index te kopen. Het beleggen in een index gebeurt namelijk via ETF’s, beter bekend als trackers of indexcrackers. Door deze ETF’s belegt u in alle aandelen uit een bepaalde index. Op het moment dat de waarde van de index stijgt kan je winst gaan maken. Als de index daalt wordt jouw investering minder waard. Een zeer transparante manier van beleggen!
Actief versus passief beleggen
Indexbeleggen kan je zien als een vorm van passief beleggen. Passief beleggen kent grote verschillen met actief beleggen. Met actief beleggen wil je een beter resultaat dan de markt behalen. Door bijvoorbeeld actief de beste aandelen en obligaties te selecteren. Bij passief beleggen volg je de trend in de markt. Een heel ander gegeven dus. Maar goed als je winst boekt kan je dat natuurlijk op je debitcard laten storten. Handig als je een gratis beleggingsaccount afsluit bij Nasa, want bij dit beleggingsplatform krijg je na je aanmelding een gratis debitcard uitgereikt.
Wat is een Fysieke tracker?
Bij feen fysieke tracker beleg je in de onderliggende waarden van een bepaalde index. Een fysieke tracker koopt alle aandelen uit de index aan. De aandelen zijn precies dezelfde die genoteerd staan in de index, met dezelfde weging als de index.
Synthetische tracker
Een synthetische tracker volgt de index via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement beloven als de index. Je gaat dan ‘swapovereenkomst’ aan met een tegenpartij. De bedoeling daarvan is om hetzelfde rendement uit te keren als de index van het fonds. Als je kijkt naar het risico, dan is beleggen via een synthetische tracker de meest risicovolle van de twee. Dus hou in de gaten of je voldoende eigen geld beschikbaar hebt. Let wel: Gebruik alleen geld om te beleggen wat je gedurende langere tijd niet nodig hebt.
Bewaak je eigen geld met je debitcard
Gelukkig krijg je via het Nasa beleggingsplatform een gratis debitcard. Een verdere uitleg van de debitcard is hier op zijn plaats. Dit is een (digitaal betaalmiddel) waarmee je overal ter wereld af kan rekenen. Je dient eerst je eigen geld op de kaart te storten en daarna kan je er pas mee betalen. Wel zo veilig! Zo kan je ook jouw persoonlijke debitcard inzetten om af te rekenen en geld te innen via elk willekeurig beleggingsplatform zoals bijvoorbeeld Naga.
Zelf indexbeleggen
Inmiddels moge het duidelijk zijn dat Indexbeleggen een gemakkelijke manier van beleggen is. Het is op allerlei manieren mogelijk om zelf te starten met indexbeleggen. Je kan indexbeleggen via een broker (bijvoorbeeld Binck indexbeleggen) of via een bank, zoals ING of Rabobank. Het is enorm slim om zelf te beleggen via een indextracker, zo hou je de kosten laag. Het voordeel van indexbeleggen via een broker zijn de tools die sommige van hen aanbieden. Zo hebben sommige brokers tools om indextrackers te vergelijken, zodat je weet in welke ETF je het beste kan investeren.
Indexbeleggen via een vermogensbeheerder
Een makkelijkere weg is om aan indexbeleggen te doen via een vermogensbeheerder. in dit geval belegt de vermogensbeheerder voor jou. Uiteraard zijn er verschillende soorten van vermmogensbeheerders die voor jou kunnen gaan indexbeleggen. Informeer van tevoren goed alvorens je met een vermogensbeheerder in zee gaat.
Risico’s van indexbeleggen?
Beleggen kan zin hebben. Uiteraard loop je altijd een financieel risico. Het interessante aan indexbeleggen is dat je het risico kan spreiden. Je bent bij indexbeleggen minder afhankelijk van de koers van individuele aandelen. Dit heeft te maken met dat uw belegging is gespreid over alle aandelen in een bepaalde index. Spreiding is altijd goed!
Je kan overwegen om te beleggen in meerdere indexcategorieën.
Voordelen van indexbeleggen
Indexbeleggen kent zeer zeker voordelen. Zoals de lage kosten. De eenvoud van het beleggen en de spreiding van de risico's kan je zien als voordelen van indexbeleggen.
Simpel beleggen
Omdat je niet alle bedrijven hoeft te volgen, kan je dat zien als een simpele manier van beleggen.
En bovendien maak je het met de debitcard die je van NASA hebt ontvangen super gemakkelijk. De gemaakte winsten worden automatisch op je debitcard bijgeboekt. Ook in het geval je belegd in vreemde valuta's in de Forexhandel.