Wat doe je na de schuldsanering?
Debitcard
Debitcard
0

Wat doe je na de schuldsanering?

0

Over schuldsanering wordt vaak geschreven. Er zijn genoeg programma’s op de televisie te zien over mensen die met weinig geld rond moeten komen. De reden waarom iemand in de schuldsanering komt is niet altijd dezelfde. Hoe iemand met zijn geld omgaat is ook zeker niet bij iedereen hetzelfde. Wat wel voor iedereen geldt, die uit de schuldsanering komt: je begint met een schone lei. Je krijgt de kans om van je verleden te leren, en het beter te gaan doen. Hoe ga je om met hoger besteedbaar weekgeld?

Hoe komt iemand in de schuldsanering?

Voordat iemand in de schuldsanering komt, is er al heel veel gebeurd. Lang niet iedereen kan er wat aan doen dat hij (of zij natuurlijk) zoveel schulden heeft, dat het niet meer te overzien is.
Door een echtscheiding komen veel mensen in financiële problemen.
Helemaal buiten je schuld om, kan een huwelijk mislopen. Als je samen een eigen huis hebt (waar nog een hypotheek op zit) moet je dat verkopen of je ex uitkopen. Het kan zijn dat je minder geld voor je huis krijgt, dan je er ooit voor betaald hebt. De opbrengst moet je ook nog delen, dus je blijft met schuld zitten. Bovendien moet je andere woonruimte vinden en inrichten, al is het nog zo minimaal, dat kost ook geld.
Vervolgens kan het zo zijn dat je op je werk niet meer zo goed functioneert, waardoor je zonder werk komt te zitten. Het is niet vreemd dat je niet meer weet welke betaling je het eerst moet doen, en waarvan?
Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat iemand zich schaamt voor zichzelf. Er zijn rekeningen die niet betaald kunnen worden, al dan niet door verkeerde prioriteiten te stellen, en die stapelen zich op. Te vaak rekeningen negeren, je kop in het zand steken, betekent hogere kosten. Er wordt boeterente geheven, en later zelfs het risico van een deurwaarder. Een verzekering die niet betaald wordt, maar waar wel gebruik van wordt gemaakt, komt zeker met een navordering.
Iemand met verslavingsproblemen overziet de financiën niet goed, omdat er andere problemen op de voorgrond staan. Toch wil de huisbaas zijn huur ontvangen, moet er eten gekocht worden en is er een rekening voor het electra.

Het zijn maar een paar uiteenlopende situaties, om aan te tonen dat je makkelijk schulden kan opbouwen. Als iemand er zelf hard aan werkt, een verzoek bij de rechtbank indient voor schuldsanering, en zoveel mogelijk meewerkt om schuldeisers af te betalen, kan hij in de schuldsanering terecht komen.
Dit is een lang traject, dat gebeurt niet zomaar. Dan wordt een weekbedrag vastgesteld, waar je van rond moet zien te komen. Dit hangt af van de gezinssamenstelling en situatie, maar is ongeveer €50,- voor een eenpersoons huishouden.
Alles van eventuele waarde moet worden verkocht, geen luxe in huis. Je inkomen en rekeningen en schulden worden buiten je om verrekend. Geen vakantiegeld, geen extraatjes ontvangen, alles wordt voor jou beheerd. Je schulden moeten zo veel mogelijk weggewerkt worden.

Rondkomen met weinig geld

In het begin zal je moeten wennen aan je nieuwe manier van leven. Als je gewend was om zonder nadenken kleding te bestellen op afbetaling (of met een creditcard), zal het heel vreemd zijn om nu bij de kringloop de kleding uit te zoeken. Bedenk dat je de afbetaling vroeger niet kon voldoen, terwijl je nu met het beschikbare geld iets koopt dat je nodig hebt.

Waarschijnlijk ga je bewustere keuzes maken, want je moet het geld dat je uitgeeft wel kunnen missen. Je vaste lasten worden buiten je om betaald, maar je boodschappen moet je zelf doen. Ga je anders winkelen nu je bijna geen geld hebt? Eigenlijk had je voordat de schuldsanering van start ging ook geen geld te besteden, alleen merkte je het toen nog niet. Zolang je op afbetaling kocht, of met een pinpas betaalde, merkte je niet echt dat je steeds dieper in de schulden kwam te zitten. Dus kan je hier ook zien dat bewustwording van je uitgavenpatroon heel belangrijk is.

In de supermarkt kan je kiezen uit zoveel artikelen en zoveel merken. Als geld niet vanzelfsprekend is, moet je zo voordelig mogelijk inkopen. Merkloze artikelen blijken best te eten, terwijl je vroeger niet eens keek naar iets zonder merk en zonder na te denken het bekende merk pakte.
Soms is het handig om, als er een beetje speling is, voorraad te kopen van houdbare artikelen. Als je een week onverwachts iets moet kopen waar je niet op gerekend had, dan kun je wat minder boodschappen halen. Vul wel op tijd je noodvoorraad aan. Havermout, houdbare melk, meel, pindakaas, bouillonblokjes, winterwortelen, het zijn wat voorbeelden die je bijvoorbeeld in je kastje kan zetten.

Eindelijk weer schuldenvrij!

Na ongeveer drie jaar kan je met een schone lei beginnen. Geen schuldeisers meer, en geen weekgeld van het absolute minimum. Waarschijnlijk telde je de weken af, tot het zover was. Opeens zijn er mogelijkheden, die al jaren niet meer mogelijk waren. Heb je plannen gemaakt, wat je met je eerste inkomen gaat doen? Je wil natuurlijk nooit meer schulden maken. Je staat nog 5 jaar BKR geregistreerd. Dit is ter bescherming van jezelf, want je moet niet meteen weer een lening willen.
Als het goed is, heb je veel geleerd van de keuzes die je moest maken. Ik denk dat je nooit meer je winkelwagentje achteloos vol gooit. Je zal meer genieten als je een keer iets duurders koopt. Je zal nagedacht hebben of je het geld er voor over hebt. Je zal eerder tevreden zijn met een shirt, waar geen duur merkje op staat (terwijl je dat vroeger zo belangrijk vond). Je zal minder gauw iets weggooien, en kijken of het te repareren is. Je bent vindingrijker geworden. Je hebt meer begrip voor mensen die krap bij kas zitten. Je hebt gemerkt dat je bewuster met je geld omgaat als je ziet hoeveel je kan besteden.

Als je gewend bent geraakt aan weinig geld, kan je er voor kiezen om zo te blijven leven. Het geld dat je overhoudt per maand, kan je op een spaarrekening zetten voor grotere uitgaven in de toekomst.
De verleiding bestaat dat je zo blij bent dat je weer geld tot je beschikking hebt, dat je opeens allerlei dingen gaat kopen. Sta jezelf iets toe, maar niet alles. Het is zo makkelijk om weer de fout in te gaan. Je weet waar je op moet letten, doe dat dan ook. Een keer iets leuks kopen om jezelf te belonen moet kunnen, je hebt er lang genoeg op gewacht. Maar denk wel na, of je er lang plezier aan gaat beleven of meteen weer op zoek gaat naar het volgende wat je graag wil hebben. Koopverslaving kan toeslaan, en voor je het weet zit je weer in de problemen.

De Debitcard is het ideale hulpmiddel na de schuldsanering

Als je een debitcard gebruikt, kan je daar geld op zetten dat je kan missen. Op het moment dat je iets wil kopen, kan de debitcard gebruikt worden. Overal waar Mastercard wordt geaccepteerd kan je de debitcard gebruiken, maar er moet wel voldoende geld op staan. Dus als je het geld niet hebt, gaat de koop niet door. Dit is een handige manier om uit de schulden te blijven. Natuurlijk kan je met een BKR registratie gewoon een N26 debitcard aanvragen. Je sluit namelijk geen lening af, je betaalt met geld dat je zelf op de kaart gestort hebt.  Een debitcard is een goed hulpmiddel, na de schuldsanering. Schaf daarom nu een debitcard aan.

Reacties
Categorieën