arrow_drop_up arrow_drop_down

Moet je het saldo van een Mastercard of van een Visacard aan de belastingdienst opgeven?

De laatste tijd wordt de vraag nogal eens gesteld, of je verplicht bent om het saldo van je Mastercard of van je Visacard op te geven aan de belastingdienst?
Een Mastercard en een Visacard zijn debitcards waarmee je af kan rekenen op internet, maar ook daarbuiten. Zo heb je ook Mastercard creditcards en Visa creditcards. Van beide soorten heb je ook oplaadbare exemplaren, welke dus gekenmerkt zijn als debitcards.
De debitcards en de creditcards zijn betaalkaarten waarmee je werkelijk overal af kan rekenen. In het geval van een creditcard is er sprake van een negatief vermogen, omdat je geld leent. Nu zijn er ook debitcards van N26 waar je geld op kan storten, dit doe je via een gratis beschikbaar gestelde internetbankrekening. Dit gestorte geld (saldo), ziet de belastingdienst als een positief vermogen en dit behoor je op te geven.
De debitcard is ook een betaalkaart. Hier behoor je geld op te storten voordat je er een uitgave mee doet. Er zijn debitcards, zoals die van Viabuy welke onbeperkte opwaardeermogelijkheden bieden. Het saldo op deze debitcards, behoor je aan de belastingdienst op te geven, zijnde een deel van je eigen vermogen. De hoogte van het saldo doet niet terzake. Je moet het altijd tijdig opgeven aan de inspecteur.

Het grote verschil tussen debitcards en creditcards

Omdat er vrijwel geen verschil is tussen Mastercard en Visacard betaalkaarten laat ik dat buiten beschouwing. Wel is er een enorm groot verschil tussen creditcards en debitcards. Een creditcard dus die van Visa en Mastercard zijn betaalkaarten in de vorm van een lening. Die lening (creditcardlening) kan je dus aan gaan vragen. Of je er voor in aanmerking komt hangt af van je financiële situatie. Lang niet iedereen komt ervoor in aanmerking, je moet een vast en hoog inkomen hebben en een goed financieel verleden.
Het verkrijgen van een debitcard is veel makkelijker. Dit is een vooraf oplaadbare creditcard ofwel een vooraf oplaadbare betaalkaart waar je altijd voor in aanmerking komt. Er wordt niet naar je leeftijd, het land waar je woont en je financiële verleden gekeken.

Krijg je te maken met het bureau voor kredietregistratie?

Een veel gestelde vraag van de laatste tijd is of je te maken krijgt met het BKR als je een creditcard of een debitcard aanvraagt. Zoals gezegd is het geaccepteerd worden voor een creditcard niet zo makkelijk. Je krijgt bij een creditcard inderdaad te maken met het BKR.
Hoe zit dat dan bij een debitcard?
Omdat je door een debitcard te gebruiken geen geld leent, is het Bureau voor kredietregistratie niet van toepassing. Daarom kan je Bijvoorbeeld de Viabuy debitcard morgen al in huis hebben.

Moet ik de debitcard en de creditcard zien als een soort bankrekening?

Nee, de debitcards en creditcards zijn geen bankrekeningen. Het zijn betaalkaarten die gebruikt worden voor aankopen via internet.
Toch is er een debitcard waarbij je een aan de kaart gekoppelde IBAN bankrekening ontvangt, zodat je deze als bankrekening kan gebruiken voor al je betalingen. De Viabuy debitcard beschikt over een IBAN bankrekening. Uiteraard moet het saldo opgegeven worden aan de belastingdienst.

Welk betaalmiddel is het meest veilig?

De debitcard is veel veiliger dan de creditcard. Dit komt omdat je door een debitcard te gebruiken 100% overzicht hebt in al je financiën. Wereldwijd kan je al je financiële transacties en je meest actuele saldo inzien. Dit doe je heel makkelijk met computer, tablet of Smartphone/Iphone. Ook kan je de handige Viabuy App hiervoor gebruiken.
De debitcard is het allerveiligste betaalmiddel omdat je alleen maar uit kan geven wat je hebt en geen geld kan lenen voor je debitcard. Zo kom je dus niet rood te staan en kan je niet in de schulden terecht komen.
Reden genoeg om jouw persoonlijke debitcard te bestellen >>>

Liever een creditcard met hoge korting?

Voor korte tijd is er een vooraf oplaadbare creditcard beschikbaar met een zeer hoge korting.
Ik adviseer je om deze creditcard alleen aan te schaffen als je heel goed met je geld om kan gaan. Want zoals je weet kan je met een creditcard snel de controle over je geld verliezen.
Het mooie is wel dat deze creditcard het eerste jaar gratis is. Klik Hier om te bestellen>>>

Let op: Deze aanbieding kan elk moment ingetrokken worden!

Worldcard

Meer weten over de financiële mogelijkheden?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je eerst meer wil weten over de financiële mogelijkheden. De meest betrouwbare debitcards bieden meer fiscale voordelen dan je zou verwachten.
Klik Hier voor meer info>>>

ER Paal
Door

ER Paal

op 15 November 2018

Als je bijvoorbeeld € 10.000 euro op je viabuy heb staan hoef je geen vermogen belasting te betalen .waarom dan melden bij de belastingdienst. heb je een ton begrijpelijk .

Jos
Door

Jos

op 15 November 2018

Beste Er, Al je tegoeden , dus ook die van betaalkaarten, moet je aan de belastingdienst melden. €10.000,- ,wat je als voorbeeld noemt, behoor je ook aan te geven.

F
Door

F

op 4 March 2019

waar vul ik ics card saldo in op belasting aangifte

Jos
Door

Jos

op 4 March 2019

Beste Franseca, Een positief saldo, wat je mogelijk kan hebben gemaakt, door geld op je ICS debitcard of creditcard te storten, wordt gekenmerkt zijnde een banktegoed. Het valt namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en logischerwijs voer je dat op bij je bank- en spaartegoeden. Ik plaats nog wel even de kanttekening erbij, dat de Mastercard prepaid Classic debitcard niet meer leverbaar is en mocht je een andere betrouwbare debitcard willen, https://mijndebitcard.nl/debitcard-aanvragen" rel="noopener" target="_blank">klik dan hier voor meer informatie.

Hans
Door

Hans

op 4 March 2019

als je een creditcard het hele jaar door gebruikt dan betaal je toch ook rente hiervoor? Of is dat alleen als je een afbetalingsregeling voor je saldo hebt? Als je rente betaalt, is deze dan aftrekbaar via je jaaropgave?

Jos
Door

Jos

op 4 March 2019

Beste Hans, Je betaalt rente over de geleende creditcardbedragen die je te laat terugbetaalt aan de bank of aan de creditcardmaatschappij. Met een afbetalingsregeling voor je saldo zal je de "gespreid betalen faciliteit" bedoelen die je zelf online aan kan zetten of die je apart aan moet vragen. Nadeel hiervan is dat je onnodig veel rente betaalt. Veel slimmer is het om https://mijndebitcard.nl/debitcard-aanvragen" rel="noopener" target="_blank">een debitcard te gebruiken. Een debitcard is niets anders dan een vooraf oplaadbare creditcard. Waarbij je geen geld leent, maar eerst je eigen geld op de kaart zet, voordat je er een betaling mee kan verrichten. De hoge rente die je moet betalen op je creditcard, omdat je te laat terugbetaalt, wordt verwerkt in het saldo dat op je creditcard staat per 31 December van het betreffende fiscale jaar.

Nina
Door

Nina

op 7 March 2019

Hallo! Komt de sociale dienst en belastingdienst makkelijk achter het saldo op je debitcard ? Mvg

Jos
Door

Jos

op 7 March 2019

Beste Nina, Let op dat de peildatum 31 December van het fiscale jaar is waar je aangifte over doet. Je ziet vanzelf als je jouw fiscale gegevens ophaalt of de sociale dienst dat door heeft gegeven aan de belastingdienst. Uiteraard ben je verplicht om dit op juistheid te controleren en indien nodig aan te passen.

Moniek
Door

Moniek

op 1 April 2019

Bij welk bedrag moet je dat opgeven aan de belasting? Als je gewoon in loondienst werkt en iets meer dan het minimum loon verdient, normaal nooit aangifte hoeft te doen bij de belasting dat je niet ineens wel aangifte moet doen omdat je 500 euro op je debetcard hebt staan. Dus bij hoeveel geld moet je ineens een inkomsten belasting invullen?

Jos
Door

Jos

op 2 April 2019

Beste Moniek, Je behoort al je inkomsten op te geven aan de belastingdienst, dus ook de saldi van je debitcard. Bovendien doe je er verstandig aan om de financiële gegevens, die je werkgever doorstuurt naar de belastingdienst, te controleren op juistheid. Ik adviseer je om een inkomstenbelastingformulier bij de belastingdienst aan te vragen. Wellicht heb je nog recht op belastingteruggave van voorgaande jaren.

Erwin
Door

Erwin

op 14 May 2019

Hoi Jos, is payoneer ook een debitcard? Of is dat iets anders? Geeft payoneer een evt positief saldo op aan de NL belastingdienst of moet ik dit zelf opgeven? vr gr Edwin

Jos
Door

Jos

op 14 May 2019

Beste Erwin, Payoneer is een Amerikaanse debitcard en is voor als je woonachtig bent in Nederland niet verkrijgbaar. Of debitcardmaatschappijen positieve saldi opgeven aan de belastingdienst doet niet ter zake. Dit omdat je zelf ten alle tijden verplicht bent om al je inkomsten op te geven aan de Nederlandse belastingdienst. Ook kleine bedragen, zoals wanneer je iets verkoopt op marktplaats, dien je ook op te geven aan de belastingdienst. Ik vermoed dat je zaken wil doen met Amazon, en dat je daarom vroeg naar de Payoneer debitcard. In dat geval is de N26 Black debitcard de perfecte oplossing. Dit bedrijf rekent geen koersopslag. Dus als je goederen inkoopt bij Amazon in Amerika en die goederen vervolgens weer verkoopt via Marktplaats, Ebay of je eigen website, dan worden er geen kosten berekend voor het omrekenen van de Amerikaanse Dollar naar de Euro.Dit omdat je bij Amazon alleen maar met Amerikaanse Dollars af kan rekenen.

Jeanette
Door

Jeanette

op 13 March 2020

Hallo, dus begrijp ik het goed dat een debetcard(positief saldo) MOET worden opgegeven maar een creditcard(negatief saldo) MAG? Groet

Jos
Door

Jos

op 13 March 2020

Bij de debticards, zoals die van Viabuy, N26 en Bunq, kan je niet rood staan. Dus het saldo per 1/1 kan positief zijn of €0,- Maar dus nooit negatief. Veelal zijn de debitcardtegoeden gekoppeld aan bankrekening(en) behorend bij de debitcard(s). En je bent volgens de wetgever verplicht om de positieve saldi van je bankrekening(en). maar ook van je debitcards en je creditcards, op te geven aan de belastingdienst. In het geval je een echte creditcard hebt, dan kan het saldo per 1/1 negatief zijn. Dit komt omdat een creditcard een geldlening is waarbij je dus wel rood kan staan. Omdat veel mensen door het gebruik van een echte creditcard in de financiële problemen terecht zijn gekomen, is de debitcard in het leven geroepen. Een onmisbaar betaalmiddel. Zeker nu je ook in de supwermarkten niet meer met contant geld terecht kan. Dit vanwege het Coronavirus.

Reactie plaatsen