Moet je het saldo van een Mastercard of van een Visacard aan de belastingdienst opgeven?

Moet je het saldo van een Mastercard of van een Visacard aan de belastingdienst opgeven?

Steeds vaker wordt de vraag gesteld, of je verplicht bent om het saldo van je Mastercard of van je Visacard debitcard of creditcard  aan de belastingdienst op te geven. We gaan eerst de verschillen tussen een debitcard en een creditcard uitleggen, zodat het duidelijk is hoe het precies in zijn werk gaat.
Een Mastercard en een Visacard kunnen vooraf oplaadbare debitcards betreffen waarmee je af kan rekenen op internet, maar ook als je onderweg bent. Zo zijn er ook creditcards te verkrijgen waar je geld op kan storten voordat je afrekent.
Echter is het bij een creditcard niet verplicht om eerst geld te storten voordat je afrekent. Dit komt omdat je bij een creditcard ook achteraf mag betalen aan je bank of aan je creditcardmaatschappij. Verder heb je bij een creditcard dezelfde gebruiksmogelijkheden als bij een debitcard. Zowel bij een debitcard als bij een creditcard moet je er rekening mee houden dat het positievie saldo wat op je kaart staat per 1 Januari van het fiscale jaar dat je dat op moet geven aan de belastingdienst.  Als je geen geld van tevoren op je creditcard hebt gestort en dus achteraf moet betalen, dan is er sprake van negatief vermogen., en dat hoef je dus niet op te geven.
Nu zijn er ook persoonlijke debitcards van Openbank  waar je vooraf geld op dient te storten, voordat je er een betaling mee kan doen. Dit doe je via een gratis beschikbaar gestelde IBAN bankrekening of via een kassstorting.
Het gestorte geld (het saldo per 1 Januari), op deze debitcards ziet de belastingdienst als een positief vermogen en dit behoor je op te geven over het fiscale jaar waar het betrekking op heeft.
Met andere woorden: alles wat je positieve vermogen betreft behoor je op te geven aan de belastingdienst. Dus al het geld wat op je bankrekening(en) staat en hetgeen op je debitcard(s) staat,
Uiteraard kan je ook nog andere zaken zoals aandelen, bitcoins en tegoedbonnen in huis hebben. Deze behoren ook tot je vermogen en dien je uiteraard op te geven.

Het saldo van Zakelijke debitcards van Soldo en van Moss geef je ook op aan de belastingdienst

Uiteraard dien je het saldo van je Soldo debitcard ook op. Ben je bijvoorbeeld Zzp'er dan dien je je persoonlijke uitgaven van je zakelijke uitgaven te scheiden.. Ook kan er voor grote ondernemingen een zakelijke debitcardaccount aangevraagd worden. Dit is een serie van debitcards die elk geschikt zijn voor een bepaald doel of een project of per werknemer aangemaakt kunnen worden.  Uiteraard dient de directeur van zo'n onderneming zijn persoonlijke uitgaven buiten de onderneming te houden. Het zakelijke debitcardaccount vraag je hier aan.
Wat de zakelijke debitcards van Moss betreft die zijn speciaal in het leven geroepen voor het Midden- en Kleinbedrijf.


Jeanette
Door

Jeanette

op 13 Mar 2020

Hallo, dus begrijp ik het goed dat een debetcard(positief saldo) MOET worden opgegeven maar een creditcard(negatief saldo) MAG? Groet

Jos
Door

Jos

op 13 Mar 2020

Bij de debticards, zoals die van Viabuy, N26 en Bunq, kan je niet rood staan. Dus het saldo per 1/1 kan positief zijn of €0,- Maar dus nooit negatief. Veelal zijn de debitcardtegoeden gekoppeld aan bankrekening(en) behorend bij de debitcard(s). En je bent volgens de wetgever verplicht om de positieve saldi van je bankrekening(en). maar ook van je debitcards en je creditcards, op te geven aan de belastingdienst. In het geval je een echte creditcard hebt, dan kan het saldo per 1/1 negatief zijn. Dit komt omdat een creditcard een geldlening is waarbij je dus wel rood kan staan. Omdat veel mensen door het gebruik van een echte creditcard in de financiële problemen terecht zijn gekomen, is de debitcard in het leven geroepen. Een onmisbaar betaalmiddel. Zeker nu je ook in de supwermarkten niet meer met contant geld terecht kan. Dit vanwege het Coronavirus.

Erwin
Door

Erwin

op 14 May 2019

Hoi Jos, is payoneer ook een debitcard? Of is dat iets anders? Geeft payoneer een evt positief saldo op aan de NL belastingdienst of moet ik dit zelf opgeven? vr gr Edwin

Jos
Door

Jos

op 14 May 2019

Beste Erwin, Payoneer is een Amerikaanse debitcard en is voor als je woonachtig bent in Nederland niet verkrijgbaar. Of debitcardmaatschappijen positieve saldi opgeven aan de belastingdienst doet niet ter zake. Dit omdat je zelf ten alle tijden verplicht bent om al je inkomsten op te geven aan de Nederlandse belastingdienst. Ook kleine bedragen, zoals wanneer je iets verkoopt op marktplaats, dien je ook op te geven aan de belastingdienst. Ik vermoed dat je zaken wil doen met Amazon, en dat je daarom vroeg naar de Payoneer debitcard. In dat geval is de N26 Black debitcard de perfecte oplossing. Dit bedrijf rekent geen koersopslag. Dus als je goederen inkoopt bij Amazon in Amerika en die goederen vervolgens weer verkoopt via Marktplaats, Ebay of je eigen website, dan worden er geen kosten berekend voor het omrekenen van de Amerikaanse Dollar naar de Euro.Dit omdat je bij Amazon alleen maar met Amerikaanse Dollars af kan rekenen.

Moniek
Door

Moniek

op 01 Apr 2019

Bij welk bedrag moet je dat opgeven aan de belasting? Als je gewoon in loondienst werkt en iets meer dan het minimum loon verdient, normaal nooit aangifte hoeft te doen bij de belasting dat je niet ineens wel aangifte moet doen omdat je 500 euro op je debetcard hebt staan. Dus bij hoeveel geld moet je ineens een inkomsten belasting invullen?

Jos
Door

Jos

op 02 Apr 2019

Beste Moniek, Je behoort al je inkomsten op te geven aan de belastingdienst, dus ook de saldi van je debitcard. Bovendien doe je er verstandig aan om de financiële gegevens, die je werkgever doorstuurt naar de belastingdienst, te controleren op juistheid. Ik adviseer je om een inkomstenbelastingformulier bij de belastingdienst aan te vragen. Wellicht heb je nog recht op belastingteruggave van voorgaande jaren.

Nina
Door

Nina

op 07 Mar 2019

Hallo! Komt de sociale dienst en belastingdienst makkelijk achter het saldo op je debitcard ? Mvg

Jos
Door

Jos

op 07 Mar 2019

Beste Nina, Let op dat de peildatum 31 December van het fiscale jaar is waar je aangifte over doet. Je ziet vanzelf als je jouw fiscale gegevens ophaalt of de sociale dienst dat door heeft gegeven aan de belastingdienst. Uiteraard ben je verplicht om dit op juistheid te controleren en indien nodig aan te passen.

Hans
Door

Hans

op 04 Mar 2019

als je een creditcard het hele jaar door gebruikt dan betaal je toch ook rente hiervoor? Of is dat alleen als je een afbetalingsregeling voor je saldo hebt? Als je rente betaalt, is deze dan aftrekbaar via je jaaropgave?

Jos
Door

Jos

op 04 Mar 2019

Beste Hans, Je betaalt rente over de geleende creditcardbedragen die je te laat terugbetaalt aan de bank of aan de creditcardmaatschappij. Met een afbetalingsregeling voor je saldo zal je de "gespreid betalen faciliteit" bedoelen die je zelf online aan kan zetten of die je apart aan moet vragen. Nadeel hiervan is dat je onnodig veel rente betaalt. Veel slimmer is het om https://mijndebitcard.nl/debitcard-aanvragen" rel="noopener" target="_blank">een debitcard te gebruiken. Een debitcard is niets anders dan een vooraf oplaadbare creditcard. Waarbij je geen geld leent, maar eerst je eigen geld op de kaart zet, voordat je er een betaling mee kan verrichten. De hoge rente die je moet betalen op je creditcard, omdat je te laat terugbetaalt, wordt verwerkt in het saldo dat op je creditcard staat per 31 December van het betreffende fiscale jaar.

F
Door

F

op 04 Mar 2019

waar vul ik ics card saldo in op belasting aangifte

Jos
Door

Jos

op 04 Mar 2019

Beste Franseca, Een positief saldo, wat je mogelijk kan hebben gemaakt, door geld op je ICS debitcard of creditcard te storten, wordt gekenmerkt zijnde een banktegoed. Het valt namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en logischerwijs voer je dat op bij je bank- en spaartegoeden. Ik plaats nog wel even de kanttekening erbij, dat de Mastercard prepaid Classic debitcard niet meer leverbaar is en mocht je een andere betrouwbare debitcard willen, https://mijndebitcard.nl/debitcard-aanvragen" rel="noopener" target="_blank">klik dan hier voor meer informatie.

ER Paal
Door

ER Paal

op 15 Nov 2018

Als je bijvoorbeeld € 10.000 euro op je viabuy heb staan hoef je geen vermogen belasting te betalen .waarom dan melden bij de belastingdienst. heb je een ton begrijpelijk .

Jos
Door

Jos

op 15 Nov 2018

Beste Er, Al je tegoeden , dus ook die van betaalkaarten, moet je aan de belastingdienst melden. €10.000,- ,wat je als voorbeeld noemt, behoor je ook aan te geven.

Reactie plaatsen