Moet je het saldo van een Mastercard of van een Visacard aan de belastingdienst opgeven?

Moet je het saldo van een Mastercard of van een Visacard aan de belastingdienst opgeven?

Steeds vaker wordt de vraag gesteld, of je verplicht bent om het saldo van je Mastercard debitcard of van je Visacard creditcard op te geven aan de belastingdienst?
Een Mastercard en een Visacard kunnen vooraf oplaadbare debitcards betreffen waarmee je af kan rekenen op internet, maar ook daarbuiten. Ook zijn er Mastercard creditcards en Visa debitcards beschikbaar. Van beide soorten heb dus je ook oplaadbare exemplaren, welke dus gekenmerkt worden als debitcards.
De debitcards en de creditcards zijn betaalkaarten waarmee je werkelijk overal af kan rekenen. In het geval van een creditcard is er sprake van een negatief vermogen, omdat je geld leent. Nu zijn er ook debitcards van N26, Openbank en Viabuy waar je vooraf geld op dient te storten, voordat je er een betaling mee kan doen. Dit doe je via een gratis beschikbaar gestelde internetbankrekening of via een kassstorting. Het gestorte geld (het saldo per 1 Januari), ziet de belastingdienst als een positief vermogen en dit behoor je op te geven over het fiscale jaar waar het betrekking op heeft.
Met andere woorden: alles wat je positieve vermogen betreft behoor je op te geven aan de belastingdienst. Dus al het geld wat op je bankrekening(en) staat en hetgeen op je debitcard(s) staat, maar ook kasgeld wat boven de vrijstelling van €552,- en het dubbele dus €1104,- als je een fiscale partner hebt. In het laatste geval geld het dus voor beide.
Uiteraard kan je ook nog andere zaken zoals aandelen, bitcoins en tegoedbonnen in huis hebben. Deze behoren ook tot je vermogen en dien je uiteraard op te geven. Al je bezittingen en schulden dien je op de juiste manier in overzichtelijke vorm te administreren voor de belastingdienst.


Het grote verschil tussen debitcards en creditcards

Een belangrijk verschil tussen creditcards en debitcards Mastercards en Visacards is dat je bij een creditcard geld leent en bij een debitcard niet. Bij een debitcard stort je eerst geld op de kaart, daarna kan je overal ter wereld met de kaart afrekenen waar je het Mastercard- of het Visacard logo ziet. Dit is dus voor als je onderweg bent. Ook op internet reken je af met de debitcard en sluit je abonnementen af zoals Prime video en Netflix.
Met een debitcard leen je geen geld, en kan je niet in de schulden terecht komen. Dat is het belangrijkste verschil met de traditionele creditcard.
Een traditionele creditcard, zoals die van Visacard en Mastercard zijn betaalkaarten in de vorm van een lening. Die lening (creditcardlening) kan je dus aan gaan vragen. Of je er voor in aanmerking komt hangt af van je financiële situatie. Lang niet iedereen komt ervoor in aanmerking, je moet een vast en hoog inkomen hebben en een goed financieel verleden.
Daarentegen is het verkrijgen van een debitcard veel makkelijker. Zoals gezegd is een debitcard een vooraf oplaadbare creditcard ofwel een vooraf oplaadbare betaalkaart waar je altijd voor in aanmerking komt. Er wordt niet naar je leeftijd, het land waar je woont en je financiële verleden gekeken.

Krijg je te maken met het bureau voor kredietregistratie?

Een veel gestelde vraag van de laatste tijd is of je te maken krijgt met het BKR als je een creditcard of een debitcard aanvraagt. Zoals gezegd is het geaccepteerd worden voor een creditcard niet zo makkelijk. Je krijgt bij een creditcard inderdaad te maken met het BKR.
Hoe zit dat dan bij een debitcard?
Omdat je door een debitcard te gebruiken geen geld leent, is het Bureau voor kredietregistratie niet van toepassing. Daarom kan je Bijvoorbeeld de Openbank debitcard morgen al in huis hebben.

Moet ik de debitcard en de creditcard zien als een soort bankrekening?

Nee, de debitcards en creditcards zijn geen bankrekeningen. Het zijn betaalkaarten die gebruikt worden voor aankopen via internet.
Toch is er een debitcard waarbij je een aan de kaart gekoppelde IBAN bankrekening ontvangt, zodat je deze als bankrekening kan gebruiken voor al je betalingen. De Openbank Debitcard beschikt over een IBAN bankrekening. Uiteraard moet het saldo opgegeven worden aan de belastingdienst.

Welk betaalmiddel is het meest veilig?

De debitcard is veel veiliger dan de creditcard. Dit komt omdat je door een debitcard te gebruiken 100% overzicht hebt in al je financiën. Wereldwijd kan je al je financiële transacties en je meest actuele saldo inzien. Dit doe je heel makkelijk met computer, tablet of Smartphone/Iphone. Ook kan je de handige Viabuy App hiervoor gebruiken.
De debitcard is het allerveiligste betaalmiddel omdat je alleen maar uit kan geven wat je hebt en geen geld kan lenen voor je debitcard. Zo kom je dus niet rood te staan en kan je niet in de schulden terecht komen.
Reden genoeg om jouw persoonlijke debitcard te bestellen >>>

Meer informatie over de debitcards

Misschien wil je voordat je naar de bestelpagina gaat eerst meer weten over de mogelijkheden van de verschillende debitcards. De debitcrds verschillen qua mogelijkheden en prijzen nogal. Zo zijn er debitcards waarbij je verzekerd bent van medische kosten in het buitenland. Maar ook een reis- en annuleringsverzekering behoort tot de mogelijkheden.
Ook zijn er debitcards waarbij je aankopen 180 dagen zijn verzekerd tegen diefstal, beschadiging en incompleetheid, maar ook kan het zo zijn dat je mobiele telefoon is meeverzekerd.
Dit zijn leuke extra’s die wellicht iets extra kosten. Je kan er ook voor kiezen deze extra’s niet te nemen waardoor je goedkoper uit bent in aanschaf.
Een overzicht vind je hier.

Over de schrijver
Jos is een gedreven man. Al zijn hele leven lang hebben geldzaken zijn interesse. Alle ontwikkelingen op geldgebied volgt hij van jongs af aan. Hij vindt de debitcard een goed product, omdat het veel mensen kan helpen op financieel gebied. Eerlijkheid en service staan bij hem voorop.
Jeanette
Door

Jeanette

op 13 Mar 2020

Hallo, dus begrijp ik het goed dat een debetcard(positief saldo) MOET worden opgegeven maar een creditcard(negatief saldo) MAG? Groet

Jos
Door

Jos

op 13 Mar 2020

Bij de debticards, zoals die van Viabuy, N26 en Bunq, kan je niet rood staan. Dus het saldo per 1/1 kan positief zijn of €0,- Maar dus nooit negatief. Veelal zijn de debitcardtegoeden gekoppeld aan bankrekening(en) behorend bij de debitcard(s). En je bent volgens de wetgever verplicht om de positieve saldi van je bankrekening(en). maar ook van je debitcards en je creditcards, op te geven aan de belastingdienst. In het geval je een echte creditcard hebt, dan kan het saldo per 1/1 negatief zijn. Dit komt omdat een creditcard een geldlening is waarbij je dus wel rood kan staan. Omdat veel mensen door het gebruik van een echte creditcard in de financiële problemen terecht zijn gekomen, is de debitcard in het leven geroepen. Een onmisbaar betaalmiddel. Zeker nu je ook in de supwermarkten niet meer met contant geld terecht kan. Dit vanwege het Coronavirus.

Erwin
Door

Erwin

op 14 May 2019

Hoi Jos, is payoneer ook een debitcard? Of is dat iets anders? Geeft payoneer een evt positief saldo op aan de NL belastingdienst of moet ik dit zelf opgeven? vr gr Edwin

Jos
Door

Jos

op 14 May 2019

Beste Erwin,Payoneer is een Amerikaanse debitcard en is voor als je woonachtig bent in Nederland niet verkrijgbaar. Of debitcardmaatschappijen positieve saldi opgeven aan de belastingdienst doet niet ter zake. Dit omdat je zelf ten alle tijden verplicht bent om al je inkomsten op te geven aan de Nederlandse belastingdienst. Ook kleine bedragen, zoals wanneer je iets verkoopt op marktplaats, dien je ook op te geven aan de belastingdienst.Ik vermoed dat je zaken wil doen met Amazon, en dat je daarom vroeg naar de Payoneer debitcard. In dat geval is de N26 Black debitcard de perfecte oplossing. Dit bedrijf rekent geen koersopslag. Dus als je goederen inkoopt bij Amazon in Amerika en die goederen vervolgens weer verkoopt via Marktplaats, Ebay of je eigen website, dan worden er geen kosten berekend voor het omrekenen van de Amerikaanse Dollar naar de Euro.Dit omdat je bij Amazon alleen maar met Amerikaanse Dollars af kan rekenen.

Moniek
Door

Moniek

op 01 Apr 2019

Bij welk bedrag moet je dat opgeven aan de belasting? Als je gewoon in loondienst werkt en iets meer dan het minimum loon verdient, normaal nooit aangifte hoeft te doen bij de belasting dat je niet ineens wel aangifte moet doen omdat je 500 euro op je debetcard hebt staan. Dus bij hoeveel geld moet je ineens een inkomsten belasting invullen?

Jos
Door

Jos

op 02 Apr 2019

Beste Moniek,Je behoort al je inkomsten op te geven aan de belastingdienst, dus ook de saldi van je debitcard. Bovendien doe je er verstandig aan om de financiële gegevens, die je werkgever doorstuurt naar de belastingdienst, te controleren op juistheid. Ik adviseer je om een inkomstenbelastingformulier bij de belastingdienst aan te vragen. Wellicht heb je nog recht op belastingteruggave van voorgaande jaren.

Nina
Door

Nina

op 07 Mar 2019

Hallo! Komt de sociale dienst en belastingdienst makkelijk achter het saldo op je debitcard ? Mvg

Jos
Door

Jos

op 07 Mar 2019

Beste Nina,Let op dat de peildatum 31 December van het fiscale jaar is waar je aangifte over doet. Je ziet vanzelf als je jouw fiscale gegevens ophaalt of de sociale dienst dat door heeft gegeven aan de belastingdienst. Uiteraard ben je verplicht om dit op juistheid te controleren en indien nodig aan te passen.

Hans
Door

Hans

op 04 Mar 2019

als je een creditcard het hele jaar door gebruikt dan betaal je toch ook rente hiervoor? Of is dat alleen als je een afbetalingsregeling voor je saldo hebt? Als je rente betaalt, is deze dan aftrekbaar via je jaaropgave?

Jos
Door

Jos

op 04 Mar 2019

Beste Hans,Je betaalt rente over de geleende creditcardbedragen die je te laat terugbetaalt aan de bank of aan de creditcardmaatschappij. Met een afbetalingsregeling voor je saldo zal je de "gespreid betalen faciliteit" bedoelen die je zelf online aan kan zetten of die je apart aan moet vragen. Nadeel hiervan is dat je onnodig veel rente betaalt. Veel slimmer is het om https://mijndebitcard.nl/debitcard-aanvragen" rel="noopener" target="_blank">een debitcard te gebruiken. Een debitcard is niets anders dan een vooraf oplaadbare creditcard. Waarbij je geen geld leent, maar eerst je eigen geld op de kaart zet, voordat je er een betaling mee kan verrichten.De hoge rente die je moet betalen op je creditcard, omdat je te laat terugbetaalt, wordt verwerkt in het saldo dat op je creditcard staat per 31 December van het betreffende fiscale jaar.

F
Door

F

op 04 Mar 2019

waar vul ik ics card saldo in op belasting aangifte

Jos
Door

Jos

op 04 Mar 2019

Beste Franseca,Een positief saldo, wat je mogelijk kan hebben gemaakt, door geld op je ICS debitcard of creditcard te storten, wordt gekenmerkt zijnde een banktegoed. Het valt namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en logischerwijs voer je dat op bij je bank- en spaartegoeden. Ik plaats nog wel even de kanttekening erbij, dat de Mastercard prepaid Classic debitcard niet meer leverbaar is en mocht je een andere betrouwbare debitcard willen, https://mijndebitcard.nl/debitcard-aanvragen" rel="noopener" target="_blank">klik dan hier voor meer informatie.

ER Paal
Door

ER Paal

op 15 Nov 2018

Als je bijvoorbeeld € 10.000 euro op je viabuy heb staan hoef je geen vermogen belasting te betalen .waarom dan melden bij de belastingdienst. heb je een ton begrijpelijk .

Jos
Door

Jos

op 15 Nov 2018

Beste Er,Al je tegoeden , dus ook die van betaalkaarten, moet je aan de belastingdienst melden. €10.000,- ,wat je als voorbeeld noemt, behoor je ook aan te geven.

Reactie plaatsen