Lucht voor starters op de woningmarkt

Lange tijd zat de woningmarkt op slot door de recessie en eerdere plannen van het kabinet. Inmiddels ziet het er wat beter uit voor starters op de woningmarkt, die graag een huis willen kopen. Maar ook mensen met verhuisplannen durven de stap weer te wagen, omdat de kans dat hun huis snel verkocht wordt veel groter is geworden.

Liever kopen dan huren

Doordat de huurprijzen steeds hoger worden, is het soms aantrekkelijker om te kopen dan te huren. Als je salaris te hoog is voor de sociale huurwoningen, kan je alleen nog in de vrije sector een huurwoning zoeken. De maandlasten liggen vaak net zo hoog als de hypotheeklasten van een starterswoning. Vooral starters op de woningmarkt met twee rechterhanden hebben voordeel bij een koopwoning. Een woning met achterstallig onderhoud is voordeliger dan een pas gerenoveerd huis.
Je hoeft niet alle verbouwingen meteen te doen. Met een schoonmaakbeurt en een kwastje verf ziet je huis er meestal meteen beter uit. Als de badkamer en de keuken verouderd zijn, maar nog wel functioneren, kun je beslissen welk project je het eerst doet en waarvoor je eerst verder moet sparen.
Als je handig bent en regelmatig het huis opknapt en restaureert, kan je later meer geld voor je huis vragen als je het weer wil verkopen.

Versoepeling hypotheekregels

Het is mooi dat mensen die een huis willen kopen, door de versoepeling van de hypotheekregels dat makkelijker kunnen doen.De looptijd van de hypothecaire leningen mogen nu zelfs 35 jaar lopen ( 5 jaar langer dus). Het betekent dat mensen een duurder huis kunnen kopen, dat dezelfde maandlasten heeft. Het duurt alleen langer voordat je het hebt afbetaald.

Bewaak je maandlasten

Natuurlijk moet je wel de maandlasten blijven bewaken. Je moet tenslotte wel je hypotheek kunnen blijven betalen. Op momenten dat het je goed gaat, kun je overwegen een extra aflossing te doen. Het hangt af van de hypotheekvorm of dit zinvol is. Het betekent dat je, na je extra aflossing, hypotheekrente over een lager bedrag gaat betalen. Dit voordeel zie je maandelijks terug. Ga niet te zwaar zitten, want je gewone uitgaven gaan ook door.

Geef niet teveel geld uit

Zorg er voor dat je niet meer geld uitgeeft dan je kan missen. Je hebt je vaste lasten, die iedere maand terugkomen. Als je teveel geld uitgeeft, blijven andere rekeningen onbetaald.
Als je rekeningen te laat betaalt, moet je boeterente gaan betalen. Als je geen geld voor de rekening hebt, waar moet je dan de boeterente van betalen? Je begrijpt dat je steeds meer schulden kan krijgen. Dus zorg ervoor dat je in ieder geval niet rood komt te staan. Eerst de vaste lasten betalen, en reken dan uit hoeveel je daarna nog te besteden hebt.
Een mooi hulpmiddel daarbij is de debitcard.
Waarom een debitcard? Omdat je direct van huis uit met Ideal geld op de kaart kan zetten. Alleen eigen geld dat je kan missen voor extraatjes, dus je leent geen geld en doet niets op afbetaling.
Daarna kan je direct gaan shoppen, fysiek of op internet.

In no time geld op je debitcard storten

Ook mooi van de debitcard is dat je nooit in financiële problemen kan komen bij het gebruik van de card, omdat je eerst geld stort op je debitcard. Dit in tegenstelling tot de wat bekendere creditcard, waarbij je achteraf de rekening betaalt.
De Creditcard heeft al heel wat mensen in de problemen gebracht. Dat komt omdat een betaling met een creditcard eigenlijk een lening is. Je koopt eerst iets, en aan het eind van de maand komt de rekening van de creditcardmaatschappij.
Wat gebeurt er als je aan het eind van de maand geen geld meer hebt? Je mag tegen een hoge rente in gedeeltes afbetalen. Uiteindelijk betaal je veel meer geld dan je voor het artikel dacht te betalen.
Bovendien verlies je snel het overzicht van je financiële situatie. Weet je een paar weken later nog welke rekeningen er betaald moeten worden? Heb je misschien impulsief een aankoop gedaan? Vooral omdat je rood mag staan met een creditcard, merk je niet eens of je het geld wel kan missen op het moment van betaling.

Noteer jij al je uitgaven direct?

Wat doe jij na het benzine tanken? Als je bijvoorbeeld getankt hebt bij een bemand tankstation dat goedkoper is, of juist bij een tankstation dat in de buurt is maar wel duurder? Schrijf jij de benzinekosten op, of denk je: “ach doe ik later wel even, als ik thuis ben”.
Daarbij denk je vast (net als ik) dat je het niet vergeet. En hoe vaak is het voorgekomen dat je tussendoor zoveel andere dingen doet, en er niet meer aan denkt? Later vraag je je misschien af waaraan je dat geld nou hebt uitgegeven. “Zo duur waren de boodschappen toch niet?”

Snelle bestelwijze

Met de Debitcards van Openbank heb je dat probleem niet. Je zet geld op de kaart, en dat kan je besteden.
Je hebt altijd online inzicht in je geldzaken met je persoonlijk beveiligde account. Behoud je overzicht op je uitgaven op een simpele manier, zo voorkom je schulden.


Reactie plaatsen