Ga jij bewust met je geld om?
Sparen
Sparen
0

Ga jij bewust met je geld om?

0

Het zal je maar gebeuren: Je denkt dat je het financieel kan redden, en opeens blijkt er van alles mis te zijn. Je dacht dat je het eind van de maand wel haalde, maar opeens blijk je geen geld meer te kunnen opnemen omdat er niet voldoende geld op je rekening staat. Hoe kan dat nou gebeuren?

Te weinig geld, of teveel geld ?

De reden waarom je niet uitkomt met je geld hoeft niet te betekenen dat er te weinig geld binnenkomt.
Het kan ook betekenen dat er meer uitgegeven wordt dan er binnenkomt. Dat is iets heel anders, en wordt vaak onderschat.
Iemand met een laag inkomen is zich steeds bewust van het feit dat er weinig geld is. Iemand met een hoog inkomen kan onbewust geld uitgeven dat ergens anders voor nodig is. In beide gevallen moet je bewust zijn van de hoogte van je budget. Je kan tenslotte geen geld uitgeven dat er niet is. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk gebeurt het veel te vaak.

Hoe sta jij er voor?

Je kan beter op tijd je geldzaken onder de loep nemen, dan als je geen eten meer kunt kopen of al bijna op straat staat.
Misschien ken je het tv-programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’. Daarin worden mensen met hun geldproblemen geholpen om hun financiën op orde te krijgen, en belangrijker: hun gedrag te veranderen.
Vanaf de bank is het makkelijk om te zien waar anderen de fout in gaan. Maar wat doen we zelf? Vergeet niet dat de mensen die je op tv ziet ook dachten dat ze het wel zelf konden redden. Het is niet niks, als heel Nederland kan zien wat je allemaal anders had moeten doen.
Probeer te leren van de tips die je langs ziet komen, en betrek ze op jezelf.

Eén terugkerend probleem is in ieder geval het gebrek aan inzicht van het bestedingsgedrag. De verbazing is groot, als blijkt dat er per maand meer geld uitgegeven wordt dan er beschikbaar is.
Bovenop al bestaande schulden begrijp je dat de schuld alleen maar groter wordt. Toch blijkt vaak dat de bestaande schuld al zo ‘gewoon’ is, dat ie niet eens genoemd wordt. Wel de zichtbare problemen, zoals een lege kast waar eten hoort te zijn of een brief van de deurwaarder, lijken het probleem.
Als er gegraven wordt in de bankafschriften blijkt er totaal geen inzicht in de betalingen: wat is er wel, en wat niet betaald?

Wat is jouw valkuil?

Als je schuld hebt, probeer je daar zo snel mogelijk van af te komen, of accepteer je dat het nu eenmaal zo is? Vergeet niet dat je rente over een lening of roodstand betaalt. Dus als je het schuldbedrag probeert te verlagen, betaal je ook minder rente. Ieder beschikbaar bedrag kan je het beste gebruiken om schuld af te betalen. Gebruik bijvoorbeeld je vakantiegeld voor aflossing, en ga niet op vakantie. Hoeveel plezier kun je van vakantie hebben, als je bij terugkomst weer in de problemen zit?

Kom je niet uit met je inkomsten? Zet alle inkomsten en uitgaven eens op papier. Als je alle kostenposten voor je ziet, ontdek je waarschijnlijk bepaalde onnodige uitgaves. Zijn er lopende abonnementen waar je niks mee doet, of die je kan missen? Zijn er verzekeringen die bij iemand anders goedkoper afgesloten kunnen worden? Doe je boodschappen bij een goedkope winkel? Koop je merkproducten? Als je het geld niet hebt, kun je beter minder kritisch zijn wat merkboodschappen betreft. Een andere smaak went echt wel, als je de noodzaak er van inziet.

Koop je misschien gewoon teveel? Er zijn genoeg mensen met een koopverslaving, die het niet van zichzelf weten. Als je gevoelig bent voor impulsaankopen, kan het geld er hard uitvliegen. Op het moment van de koop lijkt het zo belangrijk, maar achteraf voldoet het niet aan de verwachting en is de volgende aankoop al gedaan.
Als je het geld niet kan missen, is dit een gevaarlijke verslaving. De problemen stapelen zich ongemerkt op, en juist met kopen probeer je je gelukkiger te voelen. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht.
Een oplossing om dit gedrag te doorbreken is er pas, als je het zelf doorhebt. Er moet een rem op het koopgedrag worden gezet, want meestal is de dwang om iets te kopen gauw afgezakt. Je krijgt de hele dag door prikkels om dingen aan te schaffen. Reclamefolders, radioreclame, en vooral internet. Marktplaats is een paradijs voor mensen met koopverslaving, want het lijkt dat je heel goedkoop iets aan kan schaffen. Alleen moet je het geld wel hebben.
In het tv-programma gaven ze het advies om foto’s te maken of uit te knippen, van alles dat je van plan bent te kopen. Vervolgens leg je die foto’s voor je neer, en maak je een keuze welke producten echt belangrijk voor je zijn. Vervolgens kies je daar uit wat je nog steeds wil kopen, er zijn al een hoop dingen afgevallen, en kijk je of je het geld daar voor hebt. Zo rem je het enthousiasme af, en koop je veel minder. Eerlijk gezegd, ik denk dat dat in de praktijk zonder de tv-ploeg van ‘Een dubbeltje op zijn kant’ niet zo lang vol te houden is.

Mij lijkt een debitcard veel handiger, omdat dit ook de impulsaankopen remt en simpeler werkt. Als je koopverslaafd bent, kun je het beste pas je kaart opladen als je wilt gaan afrekenen. Dan heb je dus eerst je bankrekening in beeld om geld over te boeken naar je debitcard. Je ziet dan ook meteen of er geld voor beschikbaar is.
De tijd dat je bezig bent met je bankrekening en je debitcard geeft bedenktijd. Als je vervolgens weer naar de website gaat waar je iets wilde kopen, is de ergste drang weg. Bovendien stort je alleen geld op je kaart dat je hebt, dus kan je niet teveel uitgeven.

Hoe kom je aan meer geld?

Als je vast zit in je eigen gedachten, zie je geen andere manier van leven. Probeer eens van een afstandje naar je situatie te kijken, of vraag een betrouwbare kennis om mee te denken.
Is er een mogelijkheid om ergens geld mee te verdienen? Een parttime baan of een paar uurtjes per week is misschien een optie. Haal nergens je neus voor op, ieder werk is belangrijk en het levert je wat op.
Is er een folderwijk die gelopen moet worden? Dat is extra geld verdienen, en levert meer op dan binnen zitten.
Heb je spullen in huis die geld waard zijn? Als je geld nodig hebt, kun je ze verkopen.
Spaar je zegeltjes, accepteer je gratis bonnen? Het duurt een tijdje, maar levert altijd wat op. Als je zelf niets hebt aan het artikel, kan je het altijd weggeven (dat scheelt weer geld voor een kadootje) of verkopen.
Denk niet dat kleine beetjes niet helpen, want als je van een negatief saldo naar een positief saldo krabbelt scheelt dat iedere maand boeterente. Bovendien kan je beginnen met geld te sparen voor uitgaves die nog komen. Kies dan in ieder geval een spaarrekening waarop je de hoogste rente ontvangt. Op die manier komt er weer extra geld binnen.

zwitserlevenmaandsparen728x90

 

Reacties
Categorieën