Een land zonder contant geld
Je moet er toch niet aan denken? Een land waar helemaal geen contant geld meer in omloop is. Toch zijn er onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen die ‘verwachten’ dat er vanaf 2023 in Zweden geen contant geld meer wordt gebruikt. Dat is al over zes jaar, dus best snel al.
Zowel banken als bedrijven voeren campagne om het gebruik van contant geld af te schaffen. Ze zien er zoveel voordelen in: uiteraard de veiligheid voor winkeliers, maar ook tijdswinst omdat er geen geld meer geteld hoeft te worden. De bankgebouwen hebben geen bewaking meer nodig, en waardetransport bestaat niet meer.
Het vertrouwen van de Zweden in het bankwezen is erg groot.
Willen wij zonder contant geld?
Het lijkt mij voor veel mensen erg lastig als je alleen nog maar met je mobiel, creditcard, debitcard of pinpas kan afrekenen. Het overzicht is voor sommigen erg moeilijk te houden.
Bij programma’s over mensen met geldproblemen wordt altijd de tip gegeven om een bepaald bedrag te pinnen, en daar je boodschappen mee te doen. Omdat je ziet hoeveel geld je in je portemonnee hebt, weet je meteen hoeveel geld je uit kan geven.
Als je een creditcard gebruikt, of een betaalpas waarbij je rood mag staan, merk je niet meteen of je iets kan aanschaffen. Je kan ongemerkt meer geld uitgeven, omdat je achteraf de rekening pas krijgt.
Een debitcard is in dit geval een veilig alternatief, omdat je zelf geld op de kaart hebt gezet (bijvoorbeeld vanaf je bankrekening). Is het geld dat op de kaart staat op, dan kan je niets kopen. Hierdoor kom je niet rood te staan.
Hoe leer je goed met je geld om te gaan?
Bijna iedereen leert als kind al wat sparen is. Ik zeg niet dat ieder kind spaart, maar ze zien wel centjes. De meeste kinderen krijgen zakgeld, en daarmee leren ze op speelse wijze de waarde van geld. Het ene kind geeft meteen het gekregen geld uit, een ander kind spaart een aantal weken of maanden en koopt iets groters. Ze zien letterlijk wat ze in hun handen hebben. Ze leren optellen en keuzes maken.
Hoe zou dat gaan als er geen contant geld meer is? Een kind heeft een mooi rapport, en komt vervolgens met een pinapparaat? Of misschien vragen ze de grootouders om voor hun verjaardag een bedrag over te boeken. Het lijkt me zo onpersoonlijk!
Veiligheid
Hoe veilig zou het zijn zonder contant geld?
We moeten nu al opletten dat ons pasje niet gestolen wordt, omdat binnen de kortste keren je rekening leeggehaald is. Als je met je pasje betaalt, kunnen skimmers ook zonder je pasje je rekening plunderen. Bij een debitcard hoef je daar niet bang voor te zijn, want er kan niet meer gepind worden dan er op de kaart staat (je bankrekening is veilig).
Als er in je computer wordt ingebroken, loop je het risico dat je creditcardgegevens gebruikt worden. Voordat je dit ontdekt ben je dagen of weken verder, en duizenden Euro’s armer. Ook hiertegen kun je je beschermen door een debitcard te gebruiken, en alleen geld op de kaart te zetten als je het nodig hebt.
Dus…. als we ooit zonder contant geld moeten leven, laten we dan alleen nog maar een debitcard gebruiken.