De Debitcard biedt hulp op afstand
Door de bezuinigingen op de zorg, is het de bedoeling dat ouderen langer thuis blijven wonen. Door een opname in een zorginstelling zo lang mogelijk uit te stellen, en steeds meer op de mantelzorg te leunen, zou dit een besparing op moeten leveren.
Ik denk dat er een hoop problemen om de hoek komen kijken, die pas op termijn duidelijk maken dat er niet zo veel geld uitgespaard wordt.
Contant geld is nodig
Het is duidelijk dat mensen die aan huis gekluisterd zitten, afhankelijk zijn van mensen die mobiel zijn. Los van de hulp die de thuiszorg kan bieden, zijn er ook boodschappen die gehaald moeten worden, een kapster die aan huis komt en misschien de pedicure.
Er zijn altijd mensen die contant geld moeten ontvangen, en niet alles kan via de bank betaald worden. Ook als bijvoorbeeld de kleinkinderen langskomen, die ze een zakcentje willen geven, is er contant geld nodig.
Wie mag er geld opnemen?
Als er een goede verstandhouding is tussen familieleden en oudere of zieke, is het meestal zo dat er iemand gemachtigd wordt om de geldzaken te regelen. Die heeft de mogelijkheid om geld te pinnen en langs te brengen als het nodig is. Is de geestelijke gezondheid goed, dan kan je wel een groter bedrag brengen, zodat er een tijdje van geleefd kan worden.
Maar is er sprake van bijvoorbeeld dementie, dan is het verstandig om niet te veel geld in huis te hebben. Er zijn helaas mensen die er misbruik van kunnen maken, en ook kan het geld verstopt worden door een demente oudere en vaak weet de persoon in kwestie dan niet meer waar hij/zij het geld heeft bewaard.
Wonen je kinderen vlakbij
Niet iedereen heeft kinderen die om de hoek wonen en de tijd nemen om regelmatig langs te komen. Wel is er meestal een bezorgde buurvrouw of een vriendelijke hulp in de huishouding. Om aan zo iemand te vragen of ze even geld willen opnemen, is toch wel een hele stap. Tenslotte moet je dan je bankpas meegeven en je pincode. Hoe controleer je of er niet even naar je banksaldo wordt gekeken, of erger, iets meer opgenomen dan gevraagd werd? Bovendien is het voor beide partijen vervelend als er geld verdwenen lijkt te zijn. Iedereen vergeet weleens een uitgave, maar als je van anderen afhankelijk bent, verstoort het het wederzijds vertrouwen.
Internetbankieren
Er is in de meeste gevallen iemand (eventueel op afstand) die via internet de betalingen doet. In geval van ziekte, kan de patiënt thuis misschien wel zelf zijn of haar bankzaken regelen. Hoe handig is dan de debitcard? Er kan online geld op de Openbank debitcard gestort worden via elke IBAN-bankrekenkng, en iedere hulpverlener of buurvrouw kan de debitcard gebruiken (of zelfs bij zich houden) om geld te pinnen. Tegenwoordig kan je ook contactloos betalen met de N26 debitcard. Voorwaarde is dat de betaalterminals van de supermarkt zijn uitgerust met het Mastercard betaalsysteem. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Lidl en Jumbo.
Kosten van geldopname
Het opnemen van geld met de Openbank debitcard is gratis, Ook als je op vakantie bent, of geen tijd hebt om geld te brengen, kan het storten van je geld op de Openbank debitcard een oplossing zijn. Je hoeft je niet meer schuldig te voelen als je niet langs kan komen, en er is geld nodig. Gewoon even geld overboeken, en het probleem is opgelost.