Uit de schulden blijven, voor sommige mensen is het al moeilijk genoeg om uit de schulden te komen. Sommigen weten niet goed, hoe ze hun geldzaken het beste kunnen organiseren. Voor anderen lijkt het of alles even makkelijk gaat. Maar ook bij hun kan een klein probleempje grote gevolgen hebben.
Ben je gewend aan een bepaalde levensstijl, en de daarbij behorende uitgaven? Als je inkomsten tegenvallen, moet je ook je uitgaven aanpassen. Als je dat niet doet, kom je aan het eind van de maand in de problemen.
Misschien vraag je je af hoe je de financiën beter kan overzien.
Hoe ontstaan schulden?
Het kan iedereen overkomen: je vergeet een rekening te betalen, en je geeft het geld ergens anders aan uit. Op het moment dat je een aanmaning krijgt, zit er een boeterente bovenop het oorspronkelijke bedrag. Hopelijk kan je dat betalen, want als je het nog langer uitstelt, wordt het bedrag steeds hoger en je schuld dus steeds hoger.
Als je te makkelijk geld uitgeeft, kan het gebeuren dat een onverwachte reparatie er net voor zorgt dat je een rekening niet meer kan betalen. Probeer dat niet op te lossen door even geld te lenen van iemand, of door even rood te gaan staan! Het probleem is dan verschoven naar een later tijdstip, want dat bedrag moet wel terugbetaald worden, soms zelfs met rente.
Sommige mensen krijgen subsidie, maar als hun situatie verandert wordt de subsidie niet meteen stopgezet. Als je dat niet in de gaten hebt, en gewoon je maandinkomen opmaakt, heb je een groot probleem: het teveel uitgekeerde bedrag moet terugbetaald worden! Het bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s.
Een andere reden waardoor je in de schulden kan komen, is voor studenten een helaas wel herkenbare reden. Studenten krijgen studiefinanciering (afhankelijk van het inkomen van de ouders), en bovendien kunnen ze een voordelige lening afsluiten. Als je de studie voortijdig afbreekt, moet je de financiering terugbetalen.
Er wordt beweerd dat een afgestudeerde werknemer een hoog salaris gaat verdienen, en dus makkelijk de lening kan terugbetalen. Dat is de theorie, maar de praktijk is iets anders. Helaas lukt het studeren niet bij iedereen. Sommige studenten vinden uitgaan net iets belangrijker dan de studie zelf. Ook blijkt dat een baan vinden veel moeilijker is dan verwacht werd. Gelukkig heb je wel 15 jaar de tijd om de studieschuld terug te betalen. Als je onder het nieuwe stelsel valt, dan is het 35 jaar. Onderschat het niet: het is een schuld die je moet aflossen, en waardoor je een negatieve BKR hebt.
Concentratie en discipline
Het is vaak een kwestie van discipline om je geldzaken op tijd te regelen. Maar goed focussen als je het al zo druk hebt, valt niet mee. Als je niet weet wat je het eerst moet doen, maakt het extra lastig. Zeker als je niet zo goed overzicht in je geldzaken kan houden omdat je het nooit geleerd hebt, of er doodgewoon geen feeling voor hebt. Als je de tijd neemt om betalingen te doen, en meteen kijkt wat er binnenkort betaald moet worden, ben je op de goeie weg. Het beste kan je er een vast tijdstip voor nemen, dan wen je er makkelijker aan.
Gaat het goed met je?
Hoe is het privé gesteld? Woon je naar je zin, heb je een goeie relatie? Het kan allemaal bijdragen aan je manier van geld uitgeven. Heb je structuur in je leven, dan zal je waarschijnlijk ook structuur hebben in de manier waarop je met je geld omgaat.
Als je leven op rolletjes loopt, als je alles goed geregeld hebt, kijk je dan ook vooruit? Hoe regel je je uitgaven, en voorkom je dat je rood komt te staan? Neem je het soms een beetje te makkelijk, en schuif je problemen voor je uit (of doe je alsof ze er niet zijn)?
Regel je alles zelf, of is er een goede vriend of een financieel adviseur die je daarbij helpt?
Als je leven niet zo lekker loopt, is de kans groot dat ook je financiën niet goed gaan. Het gebeurt vaak genoeg, dat je iets gaat kopen omdat je niet lekker in je vel zit. Het lost alleen niks op. Iemand die gefrustreerd is dat ie te zwaar is, gaat vreemd genoeg snoepen. Iemand die krap bij kas zit, kan met een extraatje dingen kopen die totaal overbodig zijn. Helaas maak je het voor jezelf in beide gevallen moeilijker.
Geef op tijd aan als je moeilijkheden hebt met betalingen. Negeren helpt niet, en hopen dat het vanzelf overgaat ook niet. Vraag eventueel hulp aan instanties die je weer op weg kunnen helpen, zoals een budgetcoach of de gemeente voor schuldhulpverlening.
Door bewuster uit te geven blijf je uit de schulden
Je kan het beste uit de schulden blijven, of er zo snel mogelijk uitkomen. Bewuster uitgeven kan je helpen. Hoe zou je dat kunnen doen?
Als je voor jezelf opschrijft waaraan je geld uitgeeft, zie je zelf als eerste of alles noodzakelijk was. Dit werkt alleen als je helemaal eerlijk bent tegen jezelf.
Geef je te makkelijk uit? Koop je meer dan je nodig hebt? Ben je niet kritisch geweest in welke winkel je iets kocht? Kijk dan eens waar je goedkoper uit kon zijn. De volgende keer gaat het vast beter.
Je kan ook een hulpmiddel gebruiken, in de vorm van een debitcard. Hierop stort je geld, en dat is het budget dat je uit kan geven. Omdat je vooraf geld op je kaart zet, bepaal jij zelf je grens. Je kan geen aankopen doen als het saldo op je kaart te laag is. Je houdt overzicht via je online account. Je krijgt geen rekening achteraf (zoals bij een creditcard), de betaling is meteen geregeld.
Ook als je graag online games speelt, is de debitcard een handig hulpmiddel: Tijdens je spel, houd je je uitgaven misschien niet meer in de gaten. Maar als je de debitcard (niet bij iedere debitcard kan dit, bij Viabuy wel) koppelt aan het account van je tablet, kan je nooit over je limiet heen gaan. Als je een creditcard hebt gekoppeld aan je account, kun je heel wat levels en spellen aanschaffen. Helaas zie je achteraf pas de rekening, en die kan heel hoog uitvallen. Vooral als je niet in een keer kan betalen, dan komt er een hoge boeterente over de lening bij.
Voorkom armoede in je eigen leven
Als je te vaak achterstallige rekeningen moet betalen en steeds hogere boeterentes, heb je steeds minder geld om van te leven. Ook in Nederland komt armoede voor.
Zoals je op Een Vandaag kan zien komt armoede in veel gevallen voor in Nederland.
Armoede had je in veel gevallen kunnen voorkomen. Bouw een financiële buffer op voor een onvoorziene inkomensterugval. Hierbij kan je denken aan baanverlies, faillissement, ziekte, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of het overlijden van je partner. In alle genoemde gevallen kan je inkomen terugvallen.
Ook dien je goed te letten op je vaste lasten. Zorg voor voldoende financiële ruimte tussen je inkomsten en je uitgaven.
Hou je financiële administratie op orde. Wees bewust wat er elke maand in komt aan geld en wat er uit gaat.
Een goed hulpmiddel hierbij is de debitcard. Omdat je vooraf geld op deze betaalkaart stort zal je bewuster met je geld omgaan.