Cashback loont, maar let op
Cashback, of geld terug actie, is een slimme manier van bedrijven om klanten voor een product te laten zwichten. Voor klanten is cashback een leuke manier van geld besparen. Aan allebei de kanten van het verhaal zit een addertje onder het gras.
De voor- en nadelen van cashback
De ideale situatie voor jou als consument is dat je een product koopt, en dat je er uiteindelijk bijna niets voor betaalt. Vaak krijg je bijna de hele aanschafprijs teruggestort, als je de instructies goed opvolgt.
Je zou denken dat bedrijven daar flink verlies aan hebben. Waarom doen bedrijven dan steeds vaker mee aan dit soort acties? Ze geven je toch niet zomaar iets cadeau?
In een ideale situatie voor een bedrijf koopt de klant graag een product met cashback. Vervolgens is de klant zo enthousiast geworden, dat hij de volgende keer weer dit product wil. Iedere volgende aankoop wordt het gewone bedrag betaald.
Een andere reden waarom bedrijven dit systeem kunnen hanteren is vergeetachtigheid. De klant koopt, is van plan om geld terug te vragen (via een bon of website), maar denkt er later niet meer aan. Zo verkopen ze meer, en ontvangen toch het volledige bedrag.
Waarschijnlijk is het iedereen wel eens overkomen:
Je koopt een product in de supermarkt met een grote sticker erop: “ontvang het aankoopbedrag retour, lees op de achterkant wat u moet doen.”
Dan volgen er een paar hindernissen, want de achterkant kun je thuis pas lezen.
-de lettertjes zijn erg klein
-de datum van de actie is (bijna) verlopen
-je krijgt de sticker er niet goed af, zodat de informatie niet leesbaar is
-Je moet de kassabon opsturen, en die had je net weggegooid
Cashback bij geldproducten
Tegenwoordig kun je ook bij geldproducten geld terug krijgen. Dit is veel overzichtelijker dan in het geval van de supermarkt. De voorwaarden staan duidelijk te lezen op internet, dus je weet vooraf waar je aan begint.
Als je van plan bent om een creditcard te nemen, kan je tijdelijk hoge Cashback korting krijgen bij de ANWB>>>.
Hierbij moet je goed opletten dat je de rekeningen op tijd betaalt, want bij een creditcard worden hoge rentes berekend over onbetaalde rekeningen. Dus als je te laat betaalt, heb je niet veel meer aan het voordeel dat je bij aanschaf dacht te hebben.
(Voordeel is dat je bij de ANWB vooraf oplaadbare creditcard 0,5% rente krijgt over je spaartegoed).
Behalve de ANWB heeft ook American Express een cashback systeem.
Hoge Cashback bij American Express
American Express heeft een chargecard, dit is een soort creditcard.
Aan het eind van de maand moet je het volledige bedrag dat je met je AMEX card hebt uitgegeven terugbetalen.Op deze manier houd je de uitgaves redelijk onder controle.
Je moet de bedragen die je met je AMEX card uitgeeft wel direct noteren, en vooral voldoende geld reserveren op een bankrekening. Zo kom je aan het eind van de maand voor de aflossing van je chargecard geen geld tekort.
Bij aanschaf van de AMEX Green card ontvang je 5.000 punten (awards) welke je via het gratis reward programma kan besteden.
Ook spaar je punten bij elke uitgave die je met de AMEX green card doet.
Je kan allerlei producten in de Amex reward shop aanschaffen met enorme hoge kortingen. Bovendien kan je ook bij het afrekenen in hotels en restaurants, en bij tankstations in aanmerking komen voor hoge kortingen.
Hoge cashback op vliegreizen en allerlei producten van de KLM
Ook is er een chargecard beschikbaar van AMEX in samenwerking met de KLM. Hier zijn zeer hoge verdienmodellen op van toepassing.
Naast de 5.000 bonuspunten die je bij aankoop van de AMEX -KLM Silver card cadeau krijgt, spaar je punten (miles) bij elke Euro die je met de kaart uitgeeft.
De KLM heeft een speciale shop met interessante producten waar jij met je Cashbackkaart terecht kan.
Een creditcard of een chargecard is niet door iedereen aan te vragen, maar een debitcard is wel voor iedereen. Mensen met een BKR notering kunnen geen creditcard, maar wel een debitcard (prepaid creditcard) bestellen. Dit komt omdat je geen geld leent. Bij een debitcard stort je eerst geld op de kaart, voordat je het uit kan geven. Dit is een bescherming voor jezelf. Je kan nooit rood komen te staan met een debitcard en je komt ook niet in de schulden.
Snelle beslissers
Zoals je hebt kunnen lezen, moet je soms snel beslissen om gebruik te maken van bepaalde kortingsacties en cashback acties. De einddatum van de actie kan soms zorgen dat je snel een aankoop doet.
De valkuil is dat je te snel een beslissing maakt, waardoor je nodeloos te veel geld uitgeeft. Neem even de tijd om te bedenken of je iets toch wel zou kopen, eventueel een goedkopere variant, of dat je alleen de korting ziet. Wat heb je eraan om iets te kopen, dat je vervolgens niet gebruikt?
Net als bij de andere cashback acties geldt, dat je alleen echt voordeel hebt als je toch al van plan was iets te gaan kopen. Als je iets gaat kopen omdat je zoveel korting krijgt, terwijl je het anders niet gekocht had, geef je uiteindelijk toch teveel geld uit.
Lees, waar mogelijk, eerst de voorwaarden van de actie door. Kijk of er geen addertjes onder het gras zitten. Zit je niet vast aan een vervolgaankoop bijvoorbeeld?
Als je een product hebt gekocht waarbij je de kassabon moet opsturen, doe dat dan meteen. Als je het uitstelt, is de kans groot dat het bonnetje niet meer te vinden is. In dat geval heeft de fabrikant geluk, en jij hebt teveel geld uitgegeven.
Cashback verkrijg je door goed gebruik te maken van de debitcard
Steeds meer nationale- en internationale webshops hebben Cashback acties en zoals gezegd moet je snel beslissen om ervoor in aanmerking te komen.
Als je bewust met je geld om wil gaan, kan je een debitcard goed gebruiken. Behalve het voordeel dat je niet rood kan komen te staan, kan je de debitcard ook gebruiken als spaarpotje. Als je het geld dat je met cashback acties terugkrijgt op je kaart stort, spaar je ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar. Je hebt altijd een actueel overzicht hoeveel er op je kaart staat. Heb je er voldoende geld op staan, dan kan je de debitcard gebruiken alsof het een creditcard is.
Een belangrijk verschil is dat je geen geld leent, en geen rekening achteraf krijgt.
Er zijn diverse uitgevers van debitcards, maar met de Viabuy debitcard kan je wel heel snel geld op je kaart (laten) storten. Dit komt omdat Viabuy aan jou als houder van de kaart een persoonlijk IBAN bankrekeningnummer heeft toegekend.
Hierdoor kan je binnen enkele minuten geld op je debitcard storten. Maar omdat je een IBAN bankrekeningnummer hebt, kunnen ook anderen geld op je kaart storten. Bij andere debitcards moet je vanaf je eigen bankrekening geld op de kaart storten, en kunnen anderen geen geld storten.
Met de Viabuy debitcard heb je de meeste kans om geld terug te verdienen
Omdat je met de Viabuy debitcard overal af kan rekenen(waar Mastercard wordt geaccepteerd), heb je met deze debitcard de meeste kans op de hoogste Cashback. En, zoals gezegd, kan je supersnel geld op je Viabuy debitcard zetten in het geval je snel moet reageren. Dit is bij Cashback bijna altijd het geval.
Als je wil, kan je zelfs contant geld op de Viabuykaart storten.
Klik op onderstaande blauwe knop om naar de bestelpagina te gaan en neem deel aan de wereldwijde Cashback acties.